Web weergave

De huisartsensector staat onder druk. Huisartsen kampen met een hoge werkdruk en moeten in sommige gevallen noodgedwongen werken met patiëntenstops. Om de huisartstoegankelijkheid te verbeteren en de werkdruk voor artsen te verlagen, heeft het departement Zorg zeven verschillende proefprojecten geselecteerd, verspreid over Vlaanderen, die de werking van huisartspraktijken efficiënter moeten organiseren.

ACTUALITEIT

Met meer dan een half miljoen zijn ze, de Belgen die aan een zeldzame ziekte lijden. Bij deze editie van Artsenkrant vindt u een poster van RaDiOrg, de organisatie die patiëntenverenigingen voor zeldzame ziekten samenbrengt.

ACTUALITEIT

Vlaams minister van Welzijn Caroline Gennez (Vooruit) stelt in haar beleidsnota vijf werven voor met één rode draad: betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle zorg. Onder meer mentaal welzijn is een van de werven waar de minister werk wil van maken.

ACTUEEL

De controversiële benoemingen van president-elect Donald Trump in de gezondheidssector houden grote risico's in zowel voor de Amerikaanse patiënten als voor de farmaceutische sector.

ACTUEEL

Tien jaar nadat de federale regering haar plan zeldzame ziekten aankondigde, heeft België nog steeds geen erkende referentiecentra. Deze ontmoedigende vaststelling werd gedaan tijdens een debat met de politieke partijen in de Kamer, georganiseerd door patiëntenverenigingen en universitaire ziekenhuizen.

ACTUEEL

Begin november organiseerde denktank Itinera een studiedag over het dreigende zorginfarct. Door vergrijzing en multimorbiditeit neemt de vraag naar zorg toe - terwijl de beroepsbevolking krimpt en de overheidsfinanciën onder druk staan. Kunnen we - om een infarct te vermijden - lessen trekken uit de Nederlandse ervaring?

ACTUEEL

Net als in de rest van Vlaanderen is ook in de regio Aalst een huisartsentekort. Om deze problematiek aan te pakken slaan de stad Aalst, de huisartsenkring Aalst (HAKA), de Eerstelijnszone Regio Aalst en de Eerstelijnszone AMALO de handen ineen. Een nieuw proefproject, dat wordt ondersteund door de Vlaamse overheid, moet detoegankelijkheid van huisartsen verbeteren en hun werkdruk verlagen.

ACTUEEL

Om te voldoen aan de stijgende vraag naar zorg zijn er in de EU-landen naar schatting 1,2 miljoen artsen, verpleegkundigen en verloskundigen te kort. Dat staat in het 'Health at a Glance 2024'-rapport van de Europese Commissie en de OESO.

ACTUEEL

De Belgische Werkgroep Hartfalen (BWGHF) viert zijn 20-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan werd een nieuw multidisciplinair zorgpad voor hartfalen gepresenteerd.

ACTUEEL

Op 20 december bestaat de wet van 20 december 1974 op de uitoefening van de verpleegkunde precies vijftig jaar. Deze wet (hierna: wet verpleegkunde) werd bekendgemaakt in het Staatsblad van 29 april 1975.

ACTUEEL

Het symposium 'Towards new standards in colorectal cancer' - een initiatief van artsen van het UZ Leuven - is dit jaar aan een zesde editie toe. Het is gespreid over twee dagen, donderdag 5 december en vrijdag 6 december. Organisator prof. André D'Hoore (colorectaal chirurg, diensthoofd abdominale heelkunde, UZ Leuven) biedt een vooruitblik op het rijkelijk gevulde programma.

MEDISCH

Dat nierziekten bij kinderen meestal van genetische oorsprong zijn, is niet nieuw. Maar dat chronisch nierlijden bij volwassenen ook vaak genetisch bepaald is, werd pas enkele jaren geleden duidelijk. Wat betekent dat voor de zorg van deze patiënten?

MEDISCH

Tijdens de zwangerschap wordt de gezondheid van mama en baby nauwgezet gemonitord. We zoomen in op de screening voor aangeboren aandoeningen. Welke onderzoeken horen thuis in de laagrisicozwangerschap, en wat als de foetus een verhoogd risico op congenitale afwijkingen blijkt te hebben?

DOSSIER OBSTETRIE

Welke epidemiologische trends in de obstetrie tekenden zich af doorheen de jaren? Welke tendensen zijn bemoedigend, en uit welke cijfers kunnen we lessen trekken? Zijn er ook stappen die we kunnen zetten richting méér gezonde zwangerschappen en bevallingen?

DOSSIER OBSTETRIE

Geplande zwangerschappen leiden tot gunstigere uitkomsten, zowel voor de mama als voor de baby. Een gezonde BMI en levensstijl tijdens de zwangerschap, maar ook het mentaal welbevinden en de juiste medische omkadering van de moeder verlagen aantoonbaar het risico op complicaties.

DOSSIER OBSTETRIE

Tijdens de zwangerschap doen een aantal klachten de alarmbellen afgaan. Wat is het huidige beleid bij vaginaal bloedverlies, zwangerschapshypertensie, hyperemesis gravidarum en vroegtijdige weeën?

DOSSIER OBSTETRIE

Vanaf 1 oktober 2024 moeten artsen, ongeacht hun conventioneringsstatus, bijkomende informatie meedelen over de aanrekening van niet-vergoedbare ambulante verstrekkingen. Hoe dient u de codes die daarvoor gecreëerd werden te gebruiken?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: ERIK.DERYCKE@ROULARTA.BE

Artsen beschikken vandaag over supergesofisticeerde apparaten en technieken om ziektes op te sporen en te behandelen. Maar technologie kan menselijke interactie, empathie en zorg niet vervangen, stelt Nicole Ruysschaert.

PRAKTIJK

Alle baby's huilen, maar sommige baby's huilen meer dan andere. Dit nieuwe boek leert ouders, omgeving en zorgverleners om daarmee om te gaan.

PRAKTIJK

U zocht nog een blikvanger voor in de wachtruimte? En heeft daar ook wel wat budget voor veil? Dan is de Marantz Horizon misschien wat u zocht.

PRAKTIJK

In het westen van Tsjechië, in het hart van Bohemen, ligt een streek met oude kastelen en een rijke traditie in architectuur maar ook medische praktijken, met gerenommeerde kuuroorden.

VRIJE TIJD

Op de vraag of ze vooral arts of militair is, antwoordt dr. Griet Vermeulen resoluut: "Militair, zonder twijfel!". De anesthesist leidt bij Defensie het Special Operations Surgical Team van de paracommando's en de Special Forces Group, en is daarnaast gemiddeld drie maanden per jaar op zending in het buitenland. De omstandigheden waarin ze haar werk uitvoert zijn allerminst standaard, maar blijken een enorme verrijking te zijn voor de arts.

ACHTERKRANT