Artsenkrant

Web weergave

"Momenteel is het een mix van bang wachten op nieuws over het lot van dokter Ahmadreza Djalali en niet willen geloven dat Iran hem echt zou executeren."

ACTUEEL

Dit academiejaar startten 390 artsen met een huisartsenopleiding. Gespreid over de drie jaar worden er nu 950 huisartsen interuniversitair en in samenwerking met de huisartsenpraktijken klaargestoomd.

ACTUEEL

Op de NCAZ van afgelopen maandag lichtte professor Ann Van den Bruel een proefproject toe om covidsneltests te implementeren in de huisartsenpraktijk. Daarnaast kwam professor Dirk Ramaekers zich voorstellen als voorzitter van de taskforce covidvaccinatie. En huisartsen zuurstof toedienen bleek wat moeilijker dan verwacht.

ACTUEEL

Het aantal gevallen van geweldpleging tegen zorgverleners in ons land is de voorbije vijf jaar met meer dan 30% toegenomen. Domus Medica vraagt de overheid om dringend werk te maken van nultolerantie.

ACTUEEL

Na Grijsgedraaid (2019) heeft Knack-journaliste Ann Peuteman een tweede boek uit over 80-plussers, Verplant. Daarin probeert ze aan te tonen 'waarom het heerlijk wonen kan zijn in een woonzorgcentrum'.

ACTUEEL

"Ook voor jonge mensen is het doormaken van covid-19 geen lachertje. Duidelijk is tevens dat meer blootstelling aan het virus tot meer ziekte leidt. En kotstudenten die naar huis gaan zoals in de eerste golf gebeurde, is geen goed idee."

ACTUEEL

Sinds Farhad Tajdar als kind met zijn ouders Iran verliet, heeft hij welgeteld één keer zijn geboorteland mogen bezoeken. "Ik had speciaal toelating gekregen van de ambassadeur om mijn vrouw aan mijn oma voor te stellen. Maar ik mocht niet langer dan tien dagen blijven", zegt de orthopedist. "Je leert met die pijn en dat gemis te leven. Ik wil dat gevoel positief aanwenden en proberen om tussen Vlaanderen en Iran bruggen te bouwen."

ACTUEEL

Celdood heeft de jongste decennia als onderzoeksdomein een aanzienlijke evolutie gekend. De opgedane kennis opent nieuwe perspectieven bij de behandeling van kanker. Prof. Dmitri Krysko (laboratorium voor celdoodonderzoek en -therapie, Universiteit Gent) doet onderzoek naar een bijzondere vorm van celdood. Een interview.

MEDISCH

Als een patiënt zich aanmeldt met myocardschade, maar zonder belangrijke coronaire stenose, moeten artsen op zoek naar de onderliggende pathologie. Uit een zopas gepubliceerde studie blijkt dat men - in de vrouwelijke populatie - de puzzel grotendeels kan bijeenleggen door combinatie van slechts twee beeldvormende onderzoeken.

CONGRES

Ziekte komt in veel gevallen tot stand door interactie van complexe genetische patronen en omgevingsfactoren, waaronder leeftijd en leefstijl. Artsen en onderzoekers weten dat, en snijden hun werkwijze daarop toe.

CONGRES

Het lijkt wel alsof we dreigen te struikelen over onze goedgelovigheid. De tirannie van namaakwaarheden ligt volgens sommigen op de loer. Het blijkt echter zo een vaart niet te lopen.

PRAKTIJK

Bestuurders van personenwagens met automatische rijhulpsystemen zijn minder alert in het verkeer. Ze laten het stuur vaker los, en zijn bezig met hun smartphone of andere toestellen. Dat blijkt uit een nieuwe studie*.

PRAKTIJK

U kocht een onroerend goed om uw praktijk in uit te oefenen (en om er eventueel ook privé te gaan wonen), maar het pand vertoont een aantal gebreken. Kunt u de verkoper daarvoor aansprakelijk stellen? Eenvoudig zal dat niet zijn.

PRAKTIJK

In het gedoemde jaar 2020 kwamen de componisten Nils Frahm, Olafur Arnalds en Max Richter met nieuw werk op de proppen. Alle drie komen ze uitvoerig aan bod in het hiernaast besproken boek, De nieuwe stilte. Ze worden net als bijvoorbeeld Ludovico Einaudi of de hier eerder besproken Hauschka vaak onder de noemer 'neoklassiek' gecatalogeerd, een even belachelijke term als wereldmuziek en te beperkend want hun muziek is zoveel meer.

CULTUUR+

Journalist Lander Deweer en muzikant Jan Swerts leverden met De nieuwe stilte een fascinerend boek af. Dit relaas van hun zoektocht naar de stilte brengt ons zowel bij medici, architecten als de drie componisten van wier recent werk u hiernaast/elders in deze krant recensies vindt.

CULTUUR+

De Belgische componist Nicholas Lens werkte opnieuw samen met Nick Cave, ditmaal voor 12 litanieën. Het resultaat, L.I.T.A.N.I.E.S, is verbluffend intens, hypnotiserend en tegelijkertijd rustgevend. Of zoals Lens het noemt: "een bescheiden kameropera van slapende dromen, een non stop trance die de luisteraar langs verschillende paden leidt". Een interview.

CULTUUR+

In Artsenkrant van vorige week (AK2652-26) las u dat in de Romeinse tijd quarantaine reeds was ingeburgerd bij besmettelijke ziekten. Reisbeperkingen kende men toen nog niet en dat had wel zijn kwalijke gevolgen. Bij de pestepidemie van Marseille in 1720 werden die reisbeperkingen wel gehanteerd. Nil novi sub sole! Het reiscertificaat dat toelating gaf om zich te verplaatsen, heeft opvallende overeenkomsten met het document dat de voorbije maanden in Frankrijk in zwang was. Met dat verschil dat de straf 300 jaar geleden iets strenger was: de overtreder riskeerde de doodstraf.

CULTUUR+

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we dit jaar het geweer van schouder hebben veranderd voor onze jaarlijkse Zomerwedstrijd. Geen reis naar Lapland of Buthan dit jaar, wel een origineel kunstwerk voor 1 jaar gratis aan de muren van uw kabinet of woonkamer. De vier winnaars hebben intussen hun kunstwerk thuis ontvangen. Uit hun reacties blijkt alvast een grote tevredenheid. Al is er ook hier een coronakanttekening te maken. "Ik ben zeer tevreden dat ik het kunstwerk bij mij heb! Het is prachtig", zegt dr. Valentine Delsaux. "Alleen jammer dat er niemand aan huis komt om het te zien..."

ZOMERWEDSTRIJD 2020