Artsenkrant

Web weergave

De ministerraad keurde op 22 november de Riziv-begroting voor 2020 goed. Minister De Block hield zich aan haar beloften hierover. De groeinorm van 1,5% en de index werden gehandhaafd.

ACTUEEL

Volgens de technische ramingen van september zouden de uitgaven van het Riziv in 2020 aangroeien tot bijna 28 miljard euro. Om de gezondheidszorgbegroting voor 2020 rond te krijgen moest de beleidscel van minister De Block 308 miljoen euro vinden.

ACTUEEL

Dat ex-topman van het Riziv dr. Ri De Ridder recent een vlijmscherpe evaluatie maakte van ons gezondheidssysteem met zijn boek Goed Ziek is de voorbije week in de pers niet onopgemerkt gebleven. Centrale pijnpunten daarin zijn intussen bekend: overmedicalisering, een gapende gezondheidskloof tussen arm en rijk, teveel prestatiegeneeskunde en een tekort aan samenwerking tussen gezondheid en welzijn.

ACTUEEL

Zaterdag ontving dokter Marc Moens uit handen van Vlaams minister Wouter Beke de prijs 'Specialist van het Jaar'. Circa 3.000 lezers van Artsenkrant en Le Journal du Médecin brachten hun stem uit en beloonden de Mechelse arts voor zijn levenslange syndicale engagement.

ACTUEEL

De specialist van de toekomst is vaak supergespecialiseerd, maar houdt tegelijk vast aan een holistische benadering van de patiënt. Hij staat open voor nieuwe technologie maar wil niet opgesloten worden in het ziekenhuis.

ACTUEEL

We leveren steeds meer inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Aan Artsenkrant vertellen enkele artsen en artsen in spe hoe zij proberen om duurzaam te leven. Lucie Blondé (28) zet haar engagement als arts in tegen de sociaaleconomische én ecologische ongelijkheid.

ACTUEEL

De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 4,4% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG). Om de klimaatverandering tegen te gaan, roept de NGO Health Care Without Harm beleidsmakers op om tegen 2050 werk te maken van een emissieloze gezondheidssector.

ACTUEEL

NEUROLOGIE De ziekte van Parkinson gaat gepaard met uiteenlopende klinische beelden. Een deel van de verklaring voor deze heterogene presentatie ligt potentieel bij de regio van het zenuwstelsel waar de letsels het eerst optreden. Dat is het onderwerp van een hevige discussie, maar een vergelijk blijkt mogelijk.

MEDISCH

GENDERDYSFORIE Als een kind psychisch afwijkt van het gemiddelde, rijst altijd weer de vraag: zit het in het kind of zit het in de opvoeding? Zo ook met transgenderkinderen.

MEDISCH

INFECTIOLOGIE Toeval of niet? Een bewuste keuze om iedereen wakker te schudden? Het is moeilijk die vraag te beantwoorden, maar de Belgische overheden hebben beslist om de combinatie dolutegravir + lamivudine (3TC) vanaf 1 december, Wereldaidsdag, terug te betalen zowel bij patiënten die nog niet worden behandeld, als bij patiënten die met de bestaande antiretrovirale behandeling een onmeetbaar lage virale belasting hebben.

CLINICAL UPDATE

ONDERZOEK Toen de General Data Protection Regulation (GDPR) in mei 2018 van kracht ging, werd deze maatregel voorgesteld als een goedbedoelde voorzorg tegen de uitschuivers van ondoordachte gegevensdeling. Maar voor internationale onderzoeksgroepen is de nieuwe reglementering zuiver schade.

COCHRANE CORNER

Patiënten met een chronische ziekte willen vaak graag weer aan het werk, maar ervaren daarbij drempels. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de huisarts, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

PRAKTIJK

RIZIV Het Riziv geeft details vrij over InfoSS - een digitaal systeem dat artsen en andere zorgverleners het sociaal statuut toekent. Voor die toekenning zouden artsen vanaf volgend jaar geen aanvraag meer moeten indienen.

PRAKTIJK

MOBILITEIT Voor eens en altijd: Alfa Romeo won al autoraces voor er ook maar sprake was van Ferrari. Sterker nog, Enzo Ferrari leerde in de jaren twintig van de vorige eeuw de stiel bij Alfa Romeo. En dat Alfa Romeo over de trouwste klanten beschikt, dat is ook waar. Voor Alfisti is de Alfa hun hoogste goed.

PRAKTIJK

OVERZICHT Ze zijn ze nog aan het uitpakken, de nieuwe lading boeken Compendium 2.0. Het papier ruikt naar nieuw. Ik heb Romée Snijders aan de lijn, die door het dolle heen is. Zij en haar redactiemaatje Veerle Smit zitten in hun gehuurde kantoortje in Amsterdam waar ze maar liefst 14 maanden lang gezwoegd hebben om de 2de editie van het Compendium Geneeskunde klaar te stomen.

PRAKTIJK

De tentoonstelling die Europalia in Bozar presenteert over het oeuvre van Constantin Brâncu?i is nog eens een echte retrospectieve, sterk gedocumenteerd waarin op een duidelijke wijze de evolutie van de kunstenaar doorheen zijn hele loopbaan wordt getoond: van brute kracht naar uiterste verfijning, van sterke expressieve beelden naar uitgepuurde vormen die flirten met de abstractie.

CULTUUR+

Vincent Van Gogh prees hem als 'een fameus colorist' en plaatste hem naast Manet, terwijl Rik Wouters hem met Ensor vergeleek. Nochtans is de 19de eeuwse Antwerpse kunstschilder Henri De Braekeleer de voorbije decennia van het toneel verdwenen. Het Musée Rops in Namen probeert daar nu verandering in te brengen.

CULTUUR

Met 'The Irishman' levert de belangrijkste nog levende filmmaker Martin 'Marty' Scorsese het fraaist denkbare testament af. Hij herenigt zich met Robert De Niro, maar regisseert ook voor het eerst Al Pacino. Dit gangsterepos, dat zo'n 60 jaar overspant, is om heel wat redenen een mijlpaal.

CULTUUR+

In 'Cleo' overleeft het 17-jarige titelpersonage een autoongeval waarbij haar ouders overlijden. Geteisterd door een posttraumatische stressstoornis vindt ze steun bij muziek en de oudere mysterieuze Leos die met een verschrikkelijk geheim worstelt.

CULTUUR+

KLASSIEK Bachs Weihnachts-Oratorium bepaalt opnieuw de klank van de maand december. Als cantor van de Thomasschule in Leipzig componeerde Bach het werk in het najaar van 1734. Zoals wel vaker gebeurde, zorgde zijn overvolle agenda ervoor dat hij voor de zes cantates ook ruim putte uit eerder werk.

CULTUUR+

KLASSIEK Van 4 tot 12 december herdenkt de Muziekkapel tijdens de tiende editie van haar Music Chapel Festival in Flagey de Belgische violist Eugène Ysaÿe (1858-1931).

CULTUUR+

GASTRO Even buiten het centrum van Houffalize, het mooie Ardense dorp dat zich kronkelt rond een meander van de Ourthe, verwennen Olivia Sauvage en David Heine hun gasten met verrassende culinaire hoogstandjes. Hedendaagse Franse keuken met een Provençaalse toets, zo profileert La Fleur de Thym zich. Het is een understatement.

CULTUUR+

Jules-Emile De Visscher studeert straks af als arts, maar droomt als schermer eerst nog van een kwalificatie voor de Olympische Spelen. "Maar ook als het niets zou worden, is het een mooie weg geweest om af te leggen."

ACHTERKRANT