Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 48 | 2 december 2021

Web weergave

Het was ongezien. De minister van Volksgezondheid lichtte zondag het nieuwe beleid voor covidtests toe in De Zevende Dag. De voorzitter van hun wetenschappelijke vereniging laat weten dat huisartsen gewoonweg een ander beleid gaan volgen. Hoe raken we nog uit de chaos?

ACTUEEL

"Dit is (voor de besmettingen) de ergste golf die we al meegemaakt hebben", zegt dokter Stefan Teughels, medisch directeur van Domus Medica. "We staan elke dag met de voeten in de modder."

ACTUEEL

Achttien Vlaamse ziekenhuizen, goed voor 12.000 bedden, gaan in zee met FlaQuM, het nieuwe kwaliteitsmodel van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB) van de KU Leuven. Samen willen ze de krijtlijnen uitzetten voor een nieuw kwaliteitsbeleid.

ACTUEEL

We stellen hieronder kort de vijf genomineerden voor de award 'Specialist van het Jaar' voor. Vaso selecteerde hen omdat ze zich in de strijd tegen covid-19 op een bijzondere manier onderscheiden hebben. U bepaalt wie de prijs in de wacht sleept. Bekijk de uitgebreide portretten op www.artsenkrant.com en breng meteen uw stem uit.

ACTUEEL

De covidcrisis had in Vlaanderen maar weinig impact op het bevolkingsonderzoek. In het algemeen stagneert de participatie toch wat. Het blijft sleutelen aan de opkomst want screening werkt.

ACTUEEL

Het KCE pleit ervoor een stabiel kader te creëren voor de Protocol 3-projecten - dat zijn proef-projecten geïntegreerde zorg voor kwetsbare ouderen. Wie aan de projecten deelneemt, is overtuigd van de meerwaarde, maar een hervorming uit 2019 werd slecht verteerd.

ACTUEEL

Voor de federatie van Brusselse gezondheidsinstellingen Gibbis moet de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel uitgebreid worden naar al het personeel van de zorginstellingen. Om niet-gevaccineerde werknemers te kunnen sensibiliseren zouden werkgevers over een lijst moeten beschikken.

ACTUEEL

De directie van AZ Jan Palfijn Gent schorste een arts die ervan beticht wordt onrechtmatig euthanasie te hebben uitgevoerd. De man werd niet gehoord. Als in deze zaak een recent arrest zou gevolgd worden, betekent dat een schending van de rechten van de verdediging. De arts in kwestie zou dan zelfs een schadevergoeding kunnen eisen.

ACTUEEL

Middenin de covidpandemie stopte Ilse Dapper als arts. Niet omdat ze schoon genoeg had van de medische wereld, wel integendeel. "Ik wil artsen helpen om de good vibes in de job te houden." Van een carrièreswitch gesproken.

ACTUEEL

Met Afromedica willen studenten uit (para)medische richtingen van verschillende Vlaamse universiteiten aan de hand van activiteiten sensibiliseren over diversiteit en discriminatie in de gezondheidszorg. Artsenkrant had een gesprek met initiatiefnemers Bella Manirambona en Rosalien van der Vorst.

ACTUEEL

Vijf openbare en twee privé ziekenhuizen gaan de krachten bundelen binnen het ziekenhuisnetwerk Chorus. Het kostte veel tijd, energie en vergaderingen om tot een akkoord te komen, maar uiteindelijk werden de statuten van het netwerk goedgekeurd door de raden van bestuur van de zeven ziekenhuizen.

ACTUEEL

Sinds 27 oktober kunnen gebruikers van Helena alleen nog inloggen met Itsme of met een eID - niet meer met hun Helena-code. Er kwam een klacht tegen het platform van een Waalse huisartsencoöperatie. Een arts zou een Helena-account voor een patiënt hebben gecreëerd zonder bewijs van therapeutische relatie - dat gaat in tegen de veiligheidsvoorschriften.

ACTUEEL

Het immuunsysteem vertoont een eigenaardigheid die als 'original antigenic sin' (OAS) omschreven wordt. Het woord 'sin' - zonde - voorspelt niet veel goeds. Toch bestaat er momenteel geen eensgezindheid over de vraag of OAS een zegen is in de strijd van ons lichaam tegen het SARS-CoV-2, dan wel een vloek.

MEDISCH

Zink, een oligo-element, speelt een sleutelrol in de immuniteit. Daarom heeft een nieuwe studie het effect van zink bij covid-19 en een rist andere ziekten van het ademhalingsapparaat onderzocht.

MEDISCH

Van covid-19 genezen, en daarna gedaan? Met beeldvorming van de hersenen hebben onderzoekers indrukwekkende restletsels gevonden in de grijze stof bij patiënten, ook al was het ziekteverloop goedaardig. Voor dr. Nicolas Dauby, adjunct-kliniekhoofd van de dienst infectieziekten in het CHU Saint-Pierre van Brussel, is dit een reden om de vaccinatiecouverture dringend uit te breiden, ook bij jongere mensen.

MEDISCH

Een Duitse studie heeft het effect van 144 antibiotica op de bacteriën van de darm bestudeerd. Ze biedt inkijk in de ongunstige weerslag van antibiotica op het darmmicrobioom en brengt suggesties naar voren om die bijwerkingen tegen te gaan.

MEDISCH

Het eerste geval van aids werd precies 40 jaar geleden beschreven. Deze verjaardag is een gedroomde gelegenheid om de balans op te maken. Naar aanleiding van World AIDS Day spraken we met prof. dr. Michel Moutschen (diensthoofd infectieziekten en algemene interne geneeskunde, CHU Luik) over de realisatie van de 90-90-90-doelstelling* van de Verenigde Naties, de positionering en de implementering van nieuwe strategieën (injecteerbare geneesmiddelen en PrEP) en de weerslag van de coronapandemie op de behandeling van hiv-infectie.

CLINICAL UPDATE

We horen verontrustende, zelfs onheilspellende berichten over de geestelijke gezondheid. Een op de vier personen zou te maken krijgen met psychische problemen en de pandemie zou het nog erger maken. De psychische nood wordt volgens sommigen steeds groter, verder aangewakkerd door de sociale media en neoliberale politiek.

MEDISCH

De federale en regionale overheden hebben een gezamenlijk plan klaar om het aantal verkeersdoden te verminderen van 644 in 2019 tot nul in 2050. Het 'Interfederaal Plan voor Verkeersveiligheid' zet daarvoor in op kennisdeling, een aangepaste regelgeving, de aanpak van onveilig rijgedrag en effectievere controles en straffen.

PRAKTIJK

De coronapas of het Covid Safe Ticket (CST) trad op 1 november in werking, maar het wordt nu al aangevochten voor de rechtbank. Al in oktober spande Charta21, de vereniging voor privacy en grondrechten, een kortgeding aan voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel. Ze vraagt de schorsing van de app CovidScan, waarmee het CST kan worden gecontroleerd. Opnieuw staat het eHealth-platform centraal in deze discussie.

PRAKTIJK

Het voorontwerp van wet van minister Vandenbroucke over de verplichte vaccinatie tegen covid-19 van onder meer artsen en apothekers, heeft een onverwacht en wellicht ook onbedoeld gevolg.

PRAKTIJK

Operaliefhebbers kunnen de komende weken bij operaballet Vlaanderen een laatste keer genieten van een van de grootste succesproducties van het huis: 'La Bohème' van Giacomo Puccini in de regie van Robert Carsen. Die productie uit 1993 gooide internationaal hoge ogen en keert nog één keer terug naar de plek waar het allemaal begon.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Anna vertelt het verhaal van wat er met haar en haar neefjes en hun grootmoeder gebeurde nadat Lize, de moeder van de twee jongens, gestorven is aan kanker. Lize werd slechthorend geboren en wordt voor achterlijk versleten. Zij moest knokken tegen stigma maar weet van haar leven wat te maken, zelfs als kanker de kop opsteekt. Ze leeft doortastend en gaat voluit tot het bittere einde. Want bitter is het.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Leopold I was amper 5 jaar koning van het jonge koninkrijk België toen de eerste trein op het Europese vasteland van Brussel naar Mechelen raasde. De kunstenaars stonden erbij en keken ernaar. Ze zagen hoe de trein zich door het landschap boorde, zij werden gefascineerd door de veranderingen die de aanwezigheid van de trein teweeg bracht in het stedelijk landschap. De trein werd het symbool van moderniteit en stuwde ook de kunst voort naar nieuwe horizonten.

CULTUUR+

Eveneens in het kader van Europalia Trains & Tracks pakt Trainworld uit met een prestigieus project over de meest luxueuze treinen, van Belgische makelij trouwens, die ooit hebben rondgereden: de mythische Orient-Express.

CULTUUR+

In 'Vinylpraat'beschrijft Wouter Bulckaert zijn liefde voor muziek en meer bepaald de vinylplaat. Na het lezen van deze wervelende verhalen hebben alvast 22 van die zwarte hebbedingen geen geheimen meer voor u. Van deze cocktail van muziekgeschiedenis, onverwachte informatie en anekdotes lusten wij er alvast nog een tweede.

CULTUUR+

Filosofie wordt vaak misbegrepen. Het is geen ideeëngeschiedenis sinds de presocratici, noch een borreltafelgesprek over de zin van het leven. Filosoferen is nauwgezet denken en dat vergt discipline, logica en nieuwsgierigheid. Drie recente boeken laten ieder op hun manier zien hoe dat kan.

CULTUUR+

Een op de drie jongeren met mentale problemen heeft het moeilijk om hulp te zoeken. Bij fysieke problemen ligt dat slechts op de helft. Voor geestelijke gezondheidszorg moet men dus veel meer schroom overwinnen. Maar het loont wel. Acht op de tien is tevreden over de aangeboden hulp.

ACHTERKRANT