Artsenkrant nr. 47 | 22 november 2019

Web weergave

Goedemorgen dokter!

Binnenlandse Zaken startte deze week een campagne om de agressie tegen artsen aan de kaak te stellen. Het is de laatste van een aantal acties. Hoewel de agressie actueel blijft, dreigt het thema ondanks alles weer op de achtergrond te raken.

ACTUEEL

De vijf genomineerden

Morgen 23 november reikt minister Beke in Living Tomorrow de derde trofee 'Specialist van het jaar' uit. Tot vanavond hebt u echter nog de kans om op uw favoriet te stemmen via artsenkrant.com.

ACTUEEL

Spoedbudget

RIZIV BEGROTING De ministerraad keurt, als het wat meezit, vandaag een begroting voor het Riziv goed. De bal ligt in het kamp van de regering doordat haar vertegenwoordigers het voorstel van zorgverleners en ziekenfondsen in de Algemene Raad van het Riziv blokkeerde.

ACTUEEL

Trein der traagheid?

VERVOLG COVER Harde maatregelen van de overheid inzake zerotolerantie voor agressie tegenover artsen en andere zorgverleners kwamen er nog niet. Een treintje is aan het rollen gebracht tegen een slakkengang.

ACTUEEL

Minister Beke wil apothekers laten vaccineren

Als het van kersvers Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) afhangt, mogen apothekers in de toekomst vaccineren tegen griep. Daarvoor is wel een federale wetswijziging nodig en een goede samenwerking tussen huisartsen en apothekers. Apothekers moeten ook een bijkomende opleiding volgen. Een proefproject dringt zich op.

ACTUEEL

Ziekenfondsen willen een ander Europa

SOCIALE BESCHERMING De Belgische ziekenfondsen vragen in het Europees Parlement, bij monde van Marie Arena (PS), Cindy Franssen (CD&V), Marc Botenga (PTB) en Robby De Caluwe (OpenVLD), dat de Europese Unie 'gezondheid en sociale bescherming' hoog op het prioriteitenlijstje zou zetten.

ACTUEEL

Een huis voor (ex-)kankerpatiënten

Het Majin Huis op het Sint-Elisabethplein 7 in Gent opende enige tijd geleden zijn deuren. Het is het eerste ontmoetings-/ondersteuningshuis voor (ex)kankerpatiënten en hun naasten in Oost-Vlaanderen en biedt een waaier aan activiteiten (op maat) aan. Uiteraard kan je er ook terecht voor een vlotte babbel, maar ook voor meer gespecialiseerde begeleiding en ondersteuning.

ACTUEEL

Chinese psychiater wordt Vlaamse huisarts

"Als ik in China was blijven wonen, betwijfel ik dat ik kinderen had gewild. Het Chinese systeem is zo enorm competitief. Ik heb hier nu een gezin, ik beheers het Nederlands steeds beter. Dat maakt van mij een gelukkig en meer zelfzeker persoon", vertelt dr. Haixia Sun. In de carrièreswitch van Chinese psychiater tot Vlaamse huisarts in Zottegem speelt Cupido echter een niet onbelangrijke rol, zo blijkt.

ACTUEEL

Groen licht

WACHTPOSTEN Het Verzekeringscomité keurde maandag een aantal dossiers van wachtposten goed, waaronder dat van de wachtpost in Oudenaarde. Dat vernamen we begin deze week van de BVAS.

ACTUEEL

Handleiding voor wereldwijde borstkankerzorg

BOEKEN "Dit boek is een levenswerk", zegt hoofdauteur van 'Breast Cancer: global quality care', professor Didier Verhoeven. Het boek zet krijtlijnen uit om gelijk waar ter wereld de meest kwaliteitsvolle borstkankerzorg te kunnen aanbieden binnen de limieten van het beschikbare budget en de lokale mogelijkheden.

MEDISCH

Ongeletterdheid als risicofactor

DEMENTIE De theorie van de cognitieve reserve wordt al langer naar voren geschoven als verklaring waarom personen met een intensieve intellectuele activiteit minder risico hebben op dementie. Maar een recent onderzoek toont aan hoe sterk de impact is.

MEDISCH

Autisme en leucocyten

KINDERPSYCHIATRIE Vorsers uit California ontdekten dat de leukocyten van kinderen met een autismespectrumstoornis een verstoord netwerk van genen bevatten, waaronder genen die sterk tot expressie worden gebracht tijdens de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Hoe minder goed het netwerk functioneert, des te ernstiger is het daaruit voortvloeiende autisme.

MEDISCH

Immuuntherapie heeft drukke agenda

BIOTECHNOLOGIE Op 12 november in Vilvoorde een symposium plaats over biotechnologie. Het ontsproot aan een samenwerking tussen Living Tomorrow en de universiteit van Gent/het UZ Gent. Sprekers maakten een state of the art op binnen zeer uiteenlopende vakgebieden, maar de immuuntherapie tegen kanker kwam herhaaldelijk in de beschouwingen terug. Deze innovatieve behandeling zal de komende jaren flink wat omhanden hebben.

MEDISCH

Sterke spieren, sterk hart

HART- EN VAATZIEKTEN Wie een stevige musculatuur behoudt, heeft minder risico op hart- en vaatziekten. Dat geldt althans voor mannen ouder dan 45 jaar.

MEDISCH

Groter en professioneler

Vandaag zijn er nog 78 huisartsenkringen. Nogal wat kleinere kringen zijn gefusioneerd, en die beweging zal zich voortzetten. Vijftien kringen hebben een kringcoördinator in dienst - andere zijn op zoek naar één. Een onvermijdelijke evolutie.

PRAKTIJK

Xperthis integreert klinische zorgpaden in EPD

Xperthis en Eonix - een spin-off van UCL - hebben hun samenwerking geformaliseerd. Als gevolg hiervan zullen de EPD's van Xperthis binnenkort een systeem van klinische paden omvatten.

PRAKTIJK

Komt een taxi aangevlogen ...

Ons wegennet slibt alsmaar verder dicht, en daar brengt zelfs de slimste zelfrijdende auto straks geen verandering in. Steeds meer bedrijven zetten daarom vol in op elektrische luchttaxi's. Dat klinkt als verre toekomstmuziek, maar het tegendeel is waar: over enkele jaren ziet u ze vliegen!

PRAKTIJK

Nederland verlaagt maximumsnelheid

MOBILITEIT De maximumsnelheid op de Nederlandse snelwegen wordt overdag verlaagd naar 100 kilometer per uur. Met deze maatregel wil de Nederlandse regering de stikstoftuitstoot verminderen. Een lagere snelheid heeft echter ook andere voordelen.

PRAKTIJK

'Artificiële Intelligentie bestaat niet'

INFORMATICA Medeoprichter van Siri, Luc Julia, was de publiekstrekker van het seminarie 'Patient Numérique', dat onlangs in Luik werd georganiseerd. "Artificiële intelligentie bestaat niet", luidt zijn statement. Julia spreekt eerder over 'augmented intelligence' en benadrukt het belang van een goede opleiding in digitale cultuur voor het medisch personeel.

PRAKTIJK

Portret van de jonge Freud

Succesregisseur Ivo van Hove die zich op de figuur van Sigmund Freud stort: een combinatie die een ongemeen boeiende theateravond oplevert. Twee maanden geleden ging de gelijknamige voorstelling Freud in Amsterdam in première, sinds deze week is ze ook in Antwerpen te zien. Artsenkrant sprak met Stef Aerts die de titelrol vertolkt.

CULTUUR+

Grootmeesters van de jazzpiano

JAZZ Ruim vier jaar geleden waren Chick Corea en Herbie Hancock samen in BOZAR. Dit seizoen staan ze er opnieuw, maar elk met een eigen project. En dat terwijl ze allebei de gezegende leeftijd van 80 jaar naderen.

CULTUUR+

Warm(te) aanbevolen

FESTIVAL Van 27 tot 30 november vindt het warmst aanbevolen Festival van de Gelijkheid opnieuw plaats in Gent. Via babbels, filmvertoningen, en workshops voor jongst en oud verruim je je blik op de samenleving. Warmte troef want we zijn allemaal mensen en we zouden allen gelijk moeten zijn. Het merendeel van de activiteiten is gratis. Schrijf u zo snel mogelijk in.

CULTUUR+

'Een wonderdokter uit Goes'

BOEKEN Journalist Rinus Spruit stootte in het gemeentearchief van Goes op de 'Autobiographie' van Albert Willem van Renterghem, een document van meer dan 1300 pagina's op groot formaat dat slechts op een handvol exemplaren bleek te zijn gedrukt. Het bevat een fascinerende schets van de geneeskunde van de tweede helft van de 19de eeuw, toen nog een primitieve bezigheid.

CULTUUR+

Streven naar het hogere

BEETHOVEN Eind 2020 zal het precies 250 jaar geleden zijn dat Ludwig van Beethoven in Bonn werd geboren. Dat wordt in vele landen gevierd met allerlei concerten, uitgaven en evenementen. Hoewel hij slechts 56 jaar oud zou worden, zou hij toch een onuitwisbare stempel drukken op de muziekgeschiedenis. Dirigent en musicoloog Jan Caeyers, die zich specialiseerde in het oeuvre en het leven van Ludwig van Beethoven, geeft duiding.

CULTUUR+

Reconstructie van Beethovens keizerlijke Akademie

Jan Caeyers en zijn orkest Le Concert Olympique starten de herdenking met een Beethoven Marathon in deSingel. Ze realiseren een echte tour de force door de keizerlijke 'Akademie' die Beethoven in het Burgtheater op 2 april 1800 organiseerde, te reconstrueren. Het wordt een concertbeleving met ruim drie uur muziek, net zoals Beethoven het voor die avond had bedacht.

CULTUUR+

Bisceglia plays Burton

FILM De Belgische componist, arrangeur, orkestleider en dirigent Michelino Bisceglia dompelt u tijdens een concerttournee in België en Luxemburg onder in de fantasie van Tim Burton, zelfs onder diens goedkeurend oog en oor.

CULTUUR+

Evidence based bedrog

Een behandeling is steeds experimenteel. Onze kennis is opgebouwd uit patiëntengroepen uit het verleden. Evidence based medicine (EBM) betekent enkel dat die kennis betrouwbaar is. Maar hoe die behandeling bij deze patiënt zal uitpakken is onzeker.

OPINIE

Winteruren in UZ Gent

In tijden waarin de gezondheidszorg steeds meer computergestuurd wordt, dreigt het menselijke aspect wel eens veronachtzaamd te worden. Professor hematologie Tessa Kerre (UZ Gent) zag een tegenoffensief in de helende kracht van literatuur.

ACHTERKRANT