Web weergave

Vorige maand berichtte Artsenkrant over de forse stijging van de opnames op spoed. Om dat probleem aan te pakken, pleit minister Frank Vandenbroucke voor meer samenwerking tussen huisartsenwachtposten en spoeddiensten van ziekenhuizen.

1 ACTUEEL

Het bedrijfsresultaat van de Belgische algemene ziekenhuizen blijft negatief, zo blijkt uit de jaarlijkse MAHA-analyse door Belfius. Slechts door uitzonderlijke resultaten eindigt het resultaat van het boekjaar nog marginaal positief.

1 ACTUEEL

Het socialistische ziekenfonds Solidaris berekende dat zijn leden in de eerste vijf maanden van het jaar 1,2 miljoen euro minder betaalden aan ereloonsupplementen bij CT- en MRI-scans. Geëxtrapoleerd naar de volledige bevolking zou dat op jaarbasis een daling betekenen met elf miljoen euro.

ACTUEEL

Drie weken nadat de regeringsfractie in de Algemene Raad het voorstel van het Verzekeringscomité blokkeerde, was er nog geen zicht op een begroting voor 2025. Kartel zet alvast stappen om het akkoord artsen-ziekenfondsen op te zeggen.

ACTUEEL

Vier op de tien algemene ziekenhuizen boekten in 2023 een tekort op de gewone bedrijfsvoering. De ziekenhuisactiviteit groeit nog steeds, maar door de oplopende kosten leidt dat niet tot een betere financiële situatie. Dat blijkt uit de jaarlijkse MAHA-analyse van Belfius.

ACTUEEL

In samenwerking met Jong Domus lanceert Laurens De Boeck, een jonge huisarts uit Gent, een petitie om komaf te maken met ziektebriefjes van korte duur. De afschaffing levert volgens hem niet enkel een besparing en een verminderde werkdruk voor huisartsen op, maar het ziektebriefje zelf is ook deontologisch op drijfzand gebouwd.

ACTUEEL

In een memorandum dat VASO in de aanloop naar de verkiezingen van juni dit jaar publiceerde, pleit de vereniging voor een onafhankelijke, interuniversitaire structuur om opleiding en verloning te organiseren.

ACTUEEL

De derde module van het postgraduaat in het gezondheidsrecht en de gezondheidsethiek van de Leerstoel AHLEC gaat over de verschillende 'beroepsbeoefenaars' - van (tand)artsen en apothekers tot verpleegkundigen en paramedici. Ann Dierickx, advocaat-partner bij Dewallens & Partners en gastprofessor aan de UAntwerpen, hoopt op levendige discussies tussen de deelnemers.

ACTUEEL

De mRNA-vaccins tegen SARS-CoV-2, die werden bekroond met de Nobelprijs voor Geneeskunde, brachten de klinische adoptie van de mRNA-technologie in een stroomversnelling. Nu wil men deze vaccins ook inzetten tegen andere pathogenen, specifieker in de strijd tegen bacteriële infecties en antibioticaresistentie.

DOSSIER INNOVATIEVE TECHNIEKEN

Artificiële intelligentie: wat initieel een abstract gegeven was, is ondertussen niet meer weg te denken uit onze samenleving. We geven orders aan Siri of Alexa, navigeren zelfrijdende wagens via Waze en zetten vertaalmachines in als tolk. Ook de medische toepassingen van AI zijn eindeloos. Op het Europese Congres van de Radiologie sprak men van een ware omwenteling.

DOSSIER INNOVATIEVE TECHNIEKEN

Robotchirurgie is hot. Hoewel er in België initieel een relatief trage opmars was van de techniek, grijpen vandaag steeds meer medische specialismen naar robotgeassisteerde chirurgie. De geavanceerde technologie biedt talrijke voordelen, maar komt ook met bepaalde keerzijdes. Doet de operatierobot het altijd beter?

DOSSIER INNOVATIEVE TECHNIEKEN

De Smart Space in UZ Gent vervlecht klinische zorg met onderzoek. Enerzijds verzamelt het technologisch platform onmisbare klinische data om de ontwikkeling van nieuwe zorgtechnologie aan te sturen. Anderzijds worden patiënt en zorgverlener bijgestaan door hoogtechnologische installaties en vernieuwende toepassingen. Deze 'revalidatie 2.0' werpt haar vruchten af.

DOSSIER INNOVATIEVE TECHNIEKEN

Voor een arts die aan het begin van zijn professionele leven staat, volstaat het niet om te kiezen tussen een praktijk als natuurlijk persoon of via een vennootschap. Het is even belangrijk om je financiën te organiseren in lijn met de gewenste financiële situatie bij pensioen. Twee specialisten van KBC Bank leggen het uit.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: ERIK.DERYCKE@ROULARTA.BE

Wie moet een patiënt informeren over diens gezondheidstoestand - de huisarts of de specialist naar wie de patiënt werd doorverwezen? En hoe verbreekt u de therapeutische relatie met een recalcitrante patiënt? Twee recente adviezen van de nationale raad van de Orde der artsen scheppen duidelijkheid.

PRAKTIJK

Met de nagelnieuwe Mac mini bewijst Apple de kunst van het miniaturiseren nog niet te zijn verleerd. De compactste desktopcomputer van het merk meet nog geen 13 bij 13 centimeter en is daarmee ruim de helft kleiner dan zijn twee jaar oude voorganger.

PRAKTIJK

Medische kunst en geneeskunde kennen een diepgaande gezamenlijke geschiedenis. Misschien wel het bekendste voorbeeld hiervan is de Brusselse anatoom Andreas Vesalius. Ook vandaag de dag is geneeskunde nog altijd nauw verweven met de medische kunst, getuigt hematoloog dr. Ann Van de Velde.

ACHTERKRANT