Web weergave

Zoals de voorgaande jaren vertoonden de Belgische ziekenhuizen ook in 2021 een precair financieel evenwicht. Het huidige investeringspeil volstaat niet om de sector voor te bereiden op de zorgorganisatie van de toekomst én tegelijk zijn ecologische voetafdruk te verminderen.

ACTUEEL

Veel psychiatrische patiënten kampen niet alleen met psychische maar ook met lichamelijke problemen. Die somatische zorg voor hun patiënten wordt te veel aan de psychiaters zelf overgelaten.

ACTUEEL

Er komt in de eerste fase een budget voor de somatische zorg in de psychiatrische ziekenhuizen. Later zou er dan een uitbreiding komen naar de psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen (PAAZ).

ACTUEEL

De softe echelonnering - het verminderd remgeld bij een specialist als de patiënt een verwijsformulier van zijn huisarts voorlegt - wordt in nog geen honderdste van de keren dat het mogelijk zou zijn, toegepast. Van het oorspronkelijke geplande budget daarvoor wordt 1,4% opgebruikt.

ACTUEEL

Post-covid worden de algemene ziekenhuizen met nieuwe malheuren geconfronteerd: fors hogere energiefacturen, loon- en bouwkosten en stijgende rentes. Investeren wordt moeilijker. En dan is er nog het structurele personeelstekort.

ACTUEEL

...is een combinatie van de zorgstelsels van acht landen. Op zijn blog legt de bekende Hongaarse gezondheidsfuturoloog Bertalan Meskó de beste elementen samen van uiteenlopende gezondheidszorgsystemen over heel de wereld.

ACTUEEL

Sinds 30 september kunnen het Ziekenhuis Oost-Limburg (Zol), het Brusselse ziekenhuis Saint-Luc en het Henegouwse consortium Chwapi/GHDC geen complexe slokdarmingrepen meer uitvoeren. In de Kamercommissie Volksgezondheid werd minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke daarover geïnterpelleerd. De oppositie vroeg ook rekening te houden met kwalitatieve criteria.

ACTUEEL

De ene is met 750 kilometer op de teller een neofiet, de andere heeft meer dan 15 jaar Harley Davidson-ervaring en 150.000 kilometer achter de kiezen. Maar voor een ritje Leuven-Namen-Leuven waren ze allebei meteen te vinden. We proudly present: handchirurg Ilse Degreef en huisarts (net) op rust Michel - aka TheHarleyDoc - De Munck.

ACTUEEL

De Gastro-Intestinal Endoscopy Quality & Safety Foundation (afgekort GIEQs) wil standaard endoscopische procedures kwalitatiever en veiliger maken. De non-profitorganisatie doet dit aan de hand van symposia en een digitaal leerplatform. De interesse is groot, zowel nationaal als internationaal, met een wereldwijde impact als gevolg.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Een recente studie vindt een lager risico van beroerte bij personen die gevaccineerd zijn tegen griep. Het beschermende effect zou op meer gebaseerd zijn dan alleen op het vermijden van een griepepisode.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

De karakteristieken van de slaap verschillen behoorlijk naargelang de sekse. Naast andere aspecten van het vrouw-zijn, treden vrouwelijke geslachtshormonen op de voorgrond om dat contrast te verklaren. Zoals in andere domeinen van de gendergeneeskunde zijn gegevensverzameling en bewustwording een eerste hoopvolle stap om aan slaapstoornissen tegemoet te komen.

MEDISCH

Sacrale neuromodulatie of sacrale neurostimulatie (SNS) wordt al decennialang gebruikt in diverse indicaties. Uit studies die - naast een erkende indicatie - als bijkomende evaluatie het seksuele functioneren van behandelde vrouwen bestudeerden, blijkt dat de techniek misschien ook dienstig kan zijn bij het bestrijden van seksuele disfunctie.

MEDISCH

De tijd dat amateursporters maar zelden een marathon liepen, ligt ver achter ons. Zo schrijven zich jaarlijks meer dan duizend mensen in voor de marathon van Brussel. Ook 'trailrunning', vrij lange afstanden lopen in de natuur, kent alsmaar meer succes.

MEDISCH

Niet-maligne schildkliernodi kunnen worden behandeld met thermoablatie in plaats van chirurgische resectie. In het ziekenhuis van Jolimont is een eerste ablatie met microgolven uitgevoerd. De resultaten zien er goed uit, maar de kosten lopen hoog op.

MEDISCH

"Cruciaal is dat artsen vertrouwen hebben in de organisatie. Indien dat ontbreekt, zijn mentale veerkracht, burn-out, specifieke trajecten... onbespreekbaar." Zegt dokter Joost Baert, algemeen directeur van AZ Klina in Brasschaat.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

RADar is het leer- en innovatiecentrum van het Roeselaarse AZ Delta. De meerwaarde in de zorg die het creëert, straalt af op de motivatie van de medewerkers.

PRAKTIJK

Het AZ Sint-Blasius in Dendermonde profileert zich als een middelgroot, kwaliteitsvol en persoonsgericht ziekenhuis. Van die waarden is ook het HR-beleid van het ziekenhuis doordrongen.

PRAKTIJK

Klaar voor The Ride? Daan is terug van nooit weggeweest met een album dat tegelijkertijd heel herkenbaar klinkt voor wie het eclectische oeuvre van Daan Stuyven kent, maar evenzeer verrassend. Een opwindende rit eens te meer.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Naima Joris maakt op haar 40ste haar langspeelplaatdebuut. Het was het wachten meer dan waard. Op While the Moon zet ze de lijn verder van haar eerdere ep's: van rouw doordrongen songs waar de levenservaring en -lust vanaf spat.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Welgeteld 40 jaar geleden werd het album 'Big Science' van Laurie Anderson uitgebracht en dat levert meteen ook de titel aan de nieuwste editie van Ars Musica die vanaf 18 november van start gaat.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Na 'Holy Spider' krijgen we met 'Boy From Heaven' opnieuw een ijzersterke thriller voorgeschoteld die zich afspeelt binnen de islamitische wereld. Op de universiteit van Al-Azhar in Caïro ontstaat een machtsstrijd tussen clerus en staat en imams onderling met een eerstejaarsstudent als speelbal.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Het Museum Folkwang is een van de meest prestigieuze in Europa voor kunst uit de boeiende periode 1900-1940. Het museum bestaat 100 jaar en dat wordt momenteel gevierd met een pracht van een expositie waarin de diverse expressionistische stromingen worden ontleed.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

In Qatar vindt van 20 november tot 18 december het WK voetbal plaats. De Rode Duivels zullen er medisch worden bijgestaan door onder anderen dokter Kristof Sas, hoofd van de medische staf van de ploeg.

ACHTERKRANT