Artsenkrant

Web weergave

Bij een vergiftiging waarvoor een tegengif voorhanden is, is het van cruciaal belang dat het juiste antidotum snel bij de patiënt geraakt en vervolgens correct wordt toegediend. Bij gebrek aan een centraal beheer is die snelle beschikbaarheid evenwel niet evident. Het Antigifcentrum wil daar verandering in brengen.

ACTUEEL

De Nationale Raad van de Orde der artsen ontwikkelde een wachtwoordkluis. Daarin kan elke arts twee wachtwoorden opslaan. De paswoorden worden bewaard volgens alle actueel geldende veiligheids- en privacyregels.

ACTUEEL

Het is juist dat, wie niet gevaccineerd is en covid oploopt, meer kans heeft om in het ziekenhuis - en op intensieve zorg - te belanden. Toch komen er vandaag wel meer gevaccineerde dan niet-gevaccineerde covidpatiënten in het ziekenhuis terecht.

ACTUEEL

Organisaties uit België, Nederland en Duitsland voerden een onderzoek uit naar de impact van covid in de Eurregio Maas-Rijn (EMR). De vragenlijst peilde onder meer naar de houding van de bevolking tegenover vier coronamaatregelen. De verschillen tussen de drie landen zijn eigenlijk niet zo groot, zo blijkt.

ACTUEEL

Een Vlaams decreet van 19 januari 2018 legt al een wettelijke basis voor een afdwingbare vaccinatieplicht tegen covid-19 voor het zorgpersoneel. Vlaanderen hoeft dus niet op het federale niveau te wachten, schrijft prof. em. Herman Nys in een opiniestuk voor deze krant.

ACTUEEL

In het pandemiejaar 2020 gingen zo'n 28 miljoen extra levensjaren verloren in 37 hoge en middelhoge inkomenslanden wereldwijd.

ACTUEEL

De artsensyndicaten krijgen dezelfde subsidie als vorige jaren en die wordt in 2021 en 2022 zelfs geïndexeerd.

ACTUEEL

"Stafleden, assistenten, oud, jong..., alle zorgverleners delen eenzelfde toekomstvisie. Dat is zeer verhelderend. Het leeft veel meer dan wat Twitter of de werkvloer laten uitschijnen. Allen zijn we bekommerd om de patiënten, over de organisatie, over ons beroep en over werkbaar werk. Samen kunnen we mooie dingen doen."

ACTUEEL

Op 24 november organiseert Het Lezerscollectief een studiedag over het thema 'Samen Lezen en gezondheid'. Prof. dr. Tessa Kerre en dr. Gaëlle Vanbutsele stellen er de resultaten van een uniek onderzoeksproject voor waarin studenten van UGent de Samen Lezen-methodiek toepasten.

ACTUEEL

Het aantal apotheken per 10.000 inwoners in ons land neemt sinds 2017 af, wat zorgt voor een evenwichtiger landschap. Een op de vier apotheken kampt nog met een laag klantenpotentieel, vooral dan in Brussel en Wallonië.

ACTUEEL

Berendrecht. Tot halfweg de vorige eeuw een afgelegen boerendorpje te midden van polders met grachten en vijvers, waar het goed vissen was. Polders waarin een plompverloren bunker hier en daar herinnerde aan de barre tijden een decennium eerder. Vandaag rijzen de koeltorens van Doel hoog uit boven de huizen wanneer je na een rit van kilometers langs loodsen en havenkranen de dorpskom binnenrijdt. Uitgerekend hier heeft Maaike Van Overloop zich in 2006 als huisarts gevestigd. Ik sprak met haar in Medinet, het nagelnieuwe wijkgezondheidscentrum waar ze enkele maanden geleden haar intrek in heeft genomen.

ACTUEEL

De laatste jaren kwamen er nieuwe types insuline en hypoglycemiërende middelen op de markt die radicale veranderingen teweegbrachten in de behandelingsrichtlijnen, zowel voor niet eerder behandelde patiënten als voor diabetespatiënten die opgenomen zijn in een zorgtraject.

CLINICAL UPDATE

Eind oktober zette de FDA het licht op groen voor een vaccin tegen covid-19 ontworpen op kindermaat. Een paar dagen later gaven ook de CDC hun zegen. Kinderen tussen 5 en 11 jaar kunnen vanaf nu in de VS gevaccineerd worden.

MEDISCH

In de coronacrisis kan men het best op zoveel mogelijk voorbereid zijn. Tijdens de eerste maanden van de vaccinatiecampagne waren er al eens problemen met de bevoorrading. Fabrikanten hebben hun les geleerd en proberen zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een overstap naar een nieuw vaccin, mocht dat nodig blijken. Toch kan niemand garanderen het allemaal van een leien dakje zal lopen.

MEDISCH

De eerste biosimilars kwamen een paar tientallen jaren geleden op de markt. Deze middelen zijn ook beschikbaar voor gebruik in de gastro-enterologie, zoals bij de behandeling van chronische inflammatoire darmziekten (inflammatory bowel disease, IBD). Gastro-enterologen namen ze met de nodige voorzorgen in gebruik. Wat is de huidige stand van zaken?

NASCHOLINGSARTIKEL: GASTRO-ENTEROLOGIE

Als het zenuwstelsel hapert, struikelt de eigenaar ervan over de werkelijkheid. Drie boeken verkennen de mankementen van geest en lichaam.

MEDISCH

Peritoneale dialyse biedt een aantrekkelijk perspectief, maar werkt niet even goed bij alle nierpatiënten. Belgische onderzoekers ontdekten waarom, en publiceren hun bevindingen in New England Journal of Medicine.

MEDISCH

Glycerine wordt in crèmes en lotions gebruikt omwille van vochtinbrengende eigenschappen, en verzacht allerhande huidproblemen. Het is nu ook bij proefdieren bewezen dat glycerine (glycerol) werkzaam is bij psoriasis, vooral bij een inflammatoire opflakkering.

MEDISCH

Special Olympics Belgium organiseert op 30 november een online gezondheidscongres. Het uitgebreide programma focust op gezondheidszorg voor personen met een verstandelijke beperking.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Als u uiteen bent met de andere ouder van uw kind(eren), rijst er wel eens discussie hoe de buitengewone kosten moeten worden verrekend.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Sinds begin oktober rolt in de Gentse fabriek van Volvo Cars de C40 van de band. Die luidt een nieuw tijdperk in de geschiedenis van het Zweedse merk in...

PRAKTIJK

Het jaarlijkse colloquium van ICT4Care vindt op 24 november voor de 25ste keer plaats. Het colloquium georganiseerd door de informaticaverpleegkundigen is een uitgelezen moment om de huidige stand van ICT-zaken in de zorg te leren kennen.

PRAKTIJK

Een Allerheiligenweekend lang, was het UZ Gent in de ban van Antigone, een locatievoorstelling gespeeld en gemaakt door zo'n 100 medewerkers van het ziekenhuis. Onze theaterrecensent Peter Anthonissen woonde de première bij, en sprak met prof. dr. Michel De Pauw, een van de deelnemende artsen.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Koen Vanmechelen is hot! De voorbije maand werd hij uitgenodigd in Sint-Petersburg om tentoon te stellen in een van Europa's meest prestigieuze musea, de Hermitage. Volgend jaar zal hij op de Biënnale van Venetië zijn OPUS presenteren als een oproep voor een zich herhalend, internationaal mensenrechtenpaviljoen. En nu legt hij een ei op de universiteitsgebouwen van de VUB.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Met 'A Butterfly's Scream' vindt in het Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus te Beernem nog tot 12 december een derde grote tentoonstelling plaats, georganiseerd door het PAK samen met het Museum Dr. Guislain. Curator Frank Demarest wenst hiermee verder de grenzen van de psychiatrie af te tasten.

CULTUUR+

Voor zijn boek 'Accolades 1'vroeg de Belgisch illustrator Tom De Geeter aan een zeer brede waaier van artiesten wie ze in de schijnwerpers willen zetten en waarom? Aan die antwoorden voegde De Geeter zelf rake portrettekeningen toe. Het resultaat is ronduit verbluffend.

CULTUUR+

Niet minder dan drie boeiende tentoonstellingen stofferen het najaarsprogramma van het Museum dr. Guislain in Gent. Meest in het oog springt de expo rond het archief van theatermaker Eric De Volder.

CULTUUR+

De voorbije jaren werd de Europese tentoonstellingswereld overheerst door Giacometti en de onvermijdelijke Picasso. Dit najaar heeft een derde kunstenaar zich aangemeld onder de giganten, met name Auguste Rodin. Tot 21 november loopt in Tate Modern, Londen een solotentoonstelling van de Franse beeldhouwer, in Parijs loopt nog tot na nieuwjaar de fenomenale dubbelexpo Rodin-Picasso in de monografische musea van de twee kunstenaars.

CULTUUR+

Muziek is georganiseerd geluid. De rijkdom van dit auditieve pallet is schier eindeloos. Drie boeken verkennen de wereld van geluid en stilte, van compositie en improvisatie, van luisteren en lezen.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Het Mechelse AZ Sint-Maarten is sinds 2005 gekoppeld aan het ziekenhuis van Budjala in Congo, in het kader van Memisa (Medische Missie Samenwerking). Pastoraal werker Bart Fivez is de trekkende kracht achter de daarmee gelinkte activiteiten.

ACHTERKRANT