Artsenkrant

Web weergave

Een reflectiegroep moet zich buigen over een regeling voor de teleconsultaties - en meteen over de financiering van huisartsenconsultaties. Dat stelt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voor.

ACTUEEL

Om gezondheidsstrategieën succesvol te veranderen, moeten zorgverstrekkers ze kunnen beïnvloeden. Een cultuur van veranderingsbereidheid dient aanwezig te zijn. En het spreekt vanzelf dat zowel patiënten als gezondheidswerkers wijzigingen als waardevol moeten ervaren.

ACTUEEL

In een reeks over duurzaamheid in ziekenhuizen mag VIPA niet ontbreken. Het investeringsagentschap van de Vlaamse overheid voor de welzijns- en zorgsector hanteert duurzaamheidscriteria voor nieuwbouw sinds 2003. Dit jaar kwam er een grondige update. En ook van de verduurzaming van het bestaand patrimonium wordt werk gemaakt.

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. Neurowetenschapper Sven Vanneste (44) kan na de lange coronabreak opnieuw pendelen tussen Gent, Dublin en Richardson in Texas. Zijn specialisatie tinnitus is een relatief jong onderzoeksveld, maar onze kennis over het fenomeen is intussen enorm gegroeid. En wat daarbij opvalt: onze hersenen spelen daarbij een niet te onderschatten rol.

ACTUEEL

De huidige vaccins tegen covid-19 laten zich niet terugslaan door de variants of concern, maar experts vrezen dat ze misschien toch ooit voor een listiger exemplaar het hoofd moeten buigen. De wereld gaat niet onbeslagen ten ijs: er wordt werk gemaakt van procedures voor een snelle vaccinale update.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

"Wie dacht dat er over vulvovaginitis niets meer te vertellen valt, moet onderstaande eens lezen", zegt prof. Gilbert Donders (dienst gynaecologie, Regionaal Ziekenhuis Tienen). Hij brengt een reeks nieuwe gegevens mee van het ISIDOG-congres (1) dat zopas plaatsvond in Boedapest (14-17 oktober) en waarvan hij de organisator was. Daarnaast vestigt hij de aandacht op aspecten van goede praktijkvoering die weleens in het vergeethoekje raken.

CLINICAL UPDATE

Een motivationele methode, waarbij beloningen worden uitgereikt, heeft een gunstige invloed op motorische leerprocessen. Een dergelijk mechanisme kan worden aangewend bij revalidatie.

MEDISCH

Er bestaan twee vormen van hormonale anticonceptie: een combinatie van een oestrogeen en een progestageen, en uitsluitend een progestageen. Op het online platform van Eduthon vindt u deze e-learning die gaat over de combinatiepreparaten.

ONLINE NASCHOLING

Iedereen die een diagnose van diabetes krijgt, moet een aangepast rijbewijs aanvragen binnen de vier werkdagen. Dat rijbewijs is beperkt in duur. Formulieren die de behandelend arts voor deze patiënt nodig heeft, zijn sinds kort als e-form in het elektronisch medisch dossier beschikbaar.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Een op vier Belgische bestuurders verzendt of leest tijdens het rijden berichten op hun smartphone. Dat is meer dan het Europese gemiddelde. Om bestuurders te sensibiliseren lanceren Vias institute en Baloise Insurance de campagne 'Wagen in, gsm uit'.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Bij het overlijden van een patiënt blijkt u in diens testament te staan. Maar is een dergelijk legaat wel geldig of kunnen de wettelijke erfgenamen dat in vraag stellen? Mag u die nalatenschap dan aanvaarden of dient u het legaat te weigeren?

PRAKTIJK

Op Hack4Health vorige maand dachten 11 multidisciplinaire teams een concrete oplossing en een prototype uit voor het zorglandschap. De app 'Naomi', die de patiënt in het ziekenhuis moet 'ont-zorgen', werd de grote winnaar.

PRAKTIJK

Orthopedisch chirurg Mike Van Hoecke is gespecialiseerd in knieën en schouders. Sedert 2007 is hij staflid op de dienst orthopedische heelkunde van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Maria in Halle. De afgelopen tien jaar vond hij gedurende vele uren ook een uitlaatklep in het schrijven van zijn eerste roman 'De violist van Birkenau' die afgelopen zomer verscheen.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Astor Piazzolla (1921-1992) werd geboren. De redder van de Argentijnse tango kreeg destijds bakken kritiek over zich heen omdat hij experimenteerde met de traditionele tango en omdat hij crossover niet schuwde. Van zijn 'Libertango', waar ook Grace Jones inspiratie in vond, bestaan ondertussen honderden versies en opnames. Piazzolla's nuevo tango verlegde de standaard op ritmisch en harmonisch vlak. Zijn creativiteit en lef blijven tot vandaag musici en componisten aansporen om het genre te blijven uitdagen.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Het Kunstuur is intussen aan zijn derde uitgave begonnen in de Heilige Geestkapel, in de schaduw van de Mechelse Sint-Romboutstoren. De formule blijft boeien. Op precies één uur tijd krijg je tekst en uitleg bij 30 meesterwerken van Belgische kunst tussen 1850 en 1950. De aanwezigheid van de surrealisten Delvaux en Magritte en enkele in Vlaanderen minder bekende Waalse schilders is een extra troef. Net als de muziek van Dirk Brossé die je vergezelt op het parcours.

CULTUUR+

Ondanks alle intellect en rationaliteit is het menselijke denken feilbaar, door overmoed en zelfoverschatting. We zijn vooringenomen en dat speelt ons parten, bij alledaagse beslissingen en bij die waar levens van afhangen.

CULTUUR+

EXCLUSIEVE PRIJZEN VOOR LEDEN VAN ARTSENKRANT-CLUB

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Dokter Luc Itterbeek is onder andere sportarts voor de topsportschool volleybal in Vilvoorde. Maar hij doet ook aan triatlon.

ACHTERKRANT