Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 44 | 29 oktober 2020

Web weergave

Zondag jongstleden overleed professor huisartsgeneeskunde Jan Vandevoorde aan covid-19. Vandevoorde was verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de VUB. Daarnaast werkte hij als huisarts in een vierkoppige groepspraktijk in Merchtem.

ACTUEEL

De oproep van Jong Domus om een 'attestenstaking' te organiseren kreeg heel wat bijval, zegt dokter Anthony Dheere. De strijd tegen Kafka is nu in een acute fase.

ACTUEEL

Zes op tien intensieve zorgbedden en zes maal zoveel gewone bedden moeten ziekenhuizen voorbehouden voor covid-19-patiënten. Ze dienen ook 15% bijkomende IZ-bedden te creëren. Uitstel van reguliere, niet-dringende zorg dringt zich op.

ACTUEEL

Recent stelde coronacommissaris Pedro Facon een van zijn eerste beleidsdaden. Met name stuurde hij een opmerkelijke brief rond over de 'spreidingsstrategie, regulatie en transferten van patiënten', zeg maar het interhospitaaltransport van covid-19-patiënten.

EDITO

Kost het niet meer moeite om met de patiënt een discussie aan te gaan dan om een attest te weigeren? Om dat gesprek te vergemakkelijken stelde Jong Domus een 'weigerbriefje' op. De strijd tegen over-bodige attesten blijft wel een titanenwerk, getuigt Anthony Dheere.

ACTUEEL

Elk jaar stunt Michel De Munck, alias de HarleyDoc, ter promotie van de griepvaccinatie. Op een mooie zaterdag ging het deze keer richting Leopoldsburg. Daar zette hij dokter Paul Beke, vader van minister Wouter Beke, een griepspuit. Huisarts - en zus van - Nele Beke vaccineerde op haar beurt dokter De Munck.

ACTUEEL

In zijn boek 'Goed ziek' stelt dokter Ri De Ridder een diepgaande hervorming van onze gezondheidszorg voor. Zal hij zich als kabinetschef van de minister van Volksgezondheid op de inzichten uit zijn boek baseren om de zorgsector de komende jaren te laten evolueren?

ACTUEEL

Tijdens de coronacrisis, in het bijzonder de eerste maanden, werden zorgverleners veel vaker geconfronteerd met overleden patiënten dan normaal. Hoe hebben ze dat beleefd? Welke indrukken zijn hen bijgebleven? Wat kan beter met het oog op toekomstige moeilijke situaties? In deze reeks spreekt Artsenkrant met artsen over de zorg voor (stervende) patiënten in coronatijden. Deze aflevering: dr. Gijs Van Pottelbergh, huisarts en CRA in twee woonzorgcentra in het Leuvense.

ACTUEEL

Artsenkrant laat in de aanloop naar de komende verkiezingen in de VS zijn licht schijnen over wat er speelt en leeft over de Grote Plas. Daar doen we beroep op een aantal bevoorrechte getuigen die ter plaatse wonen en werken. Ex-Aalstenaar Manu Buys (47) maakte drie jaar geleden de overstap van academische research naar de biotechindustrie. "De mogelijkheid om mijn onderzoek te vertalen naar de kliniek kon ik niet laten schieten."

ACTUEEL

De Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen (KARVA) viert dit jaar haar 400ste verjaardag. We vroegen aan drie bestuursleden wat deze vereniging zo bijzonder maakt.

ACTUEEL

In 2016 formuleerde de Wereldgezondheidsorganisatie de doelstelling om hepatitis C tegen 2030 uit de wereld te verdrijven. België verbond zich ertoe alles in het werk te stellen om eradicatie tot stand te brengen. Maar zoals de cijfers er vandaag bij liggen, zullen zorgverleners nog een tandje moeten bijsteken, ondersteund door een gezond overheidsbeleid. Expertengroep HCV-coalitie luidt de alarmbel en reikt oplossingen aan.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Een recent artikel in Frontiers in Public Health pakt uit met een opmerkelijke hypothese: het potentieel beschermende effect van vitamine D tegen het SARS-CoV-2 zou worden afgeremd door luchtvervuiling. Een signaal voor België, waar het milieu regelmatig rake klappen krijgt. De publicatie interpelleerde collega Olivier Kaye (CHR La Citadelle, Luik). Hij bracht ze onder de aandacht van onze krant, en commentarieert.

MEDISCH

De SOLIDARITY-trial van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft bij patiënten met covid-19 geen gunstig effect van remdesivir kunnen aantonen. Dat blijkt uit een interimanalyse.

MEDISCH

Het therapeutische arsenaal voor psoriasis is de jongste jaren fel uitgebreid. Een gepersonaliseerde behandeling die rekening houdt met het type en de ernst van de ziekte, de leeftijd van de patiënt, zijn gewicht en comorbiditeiten, is er niet makkelijker op geworden. Voor systemische behandeling van psoriasis hebben acht prominente Belgische dermatologen onlangs een aantal praktische richtlijnen gepubliceerd.

CLINICAL UPDATE

De meest recente richtlijnen van Sciensano voorzien dat bepaalde categorieën personen verplicht een covid-19-test moeten ondergaan. Andere personen zijn dan weer verplicht om in quarantaine te gaan. Maar wat moet u doen als een patiënt die verplichting niet naleeft? Moet u dit op één of andere wijze ook melden of verbiedt uw beroepsgeheim u dat?

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Niet alleen nieuws in verband met het coronavirus plaatste de gezondheidssector de afgelopen maanden in de spotlights. Ook in de beleggingswereld trok de sector de aandacht, omdat er na enkele zwakke jaren weer uitstekende beursresultaten werden opgetekend.

PRAKTIJK

U sluit als arts een contract af voor medische software of u hebt bijvoorbeeld een onderhoudscontract voor een copier of printer afgesloten. Vaak worden die contracten voor een bepaalde duur (meestal één, twee of vijf jaar) afgesloten.

PRAKTIJK

De Duitse filmregisseur Christian Petzold (Barbara, Phoenix, Transit) mag u gerust als de grootste van zijn generatie beschouwen. Naar aanleiding van zijn nieuwste film Undine (gezien op Film Fest Gent) hadden wij met hem een gesprek over mythen, een Berlijn zonder geschiedenis, architectuur, en sterke vrouwenrollen.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Op het voorbije Film Fest Gent opende Drunk de festiviteiten. De nieuwste film van de Deen Thomas Vinterberg rond vier vrienden die de bizarre theorie van een Noorse filosoof over een gebrek aan alcohol in het bloed uittesten, was een van de absolute toppers op het festival. Met de immer fantastische Mads Mikkelsen.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

In de briljante Zweedse film Hope chroniqueert regisseur Maria Sodahl haar eigen leven met een terminale kankerdiagnose en de impact daarvan op haar gezin. Niet de zoveelste getuigenis over een ziekte, wel een prachtfilm over relaties en het leven. Stellan Skarsgard speelt voortreffelijk de rol van de partner.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Ondanks een vrij zwakke gezondheid kende Franz Liszt (1811-1886) tijdens zijn lange loopbaan een groot succes, zowel voor zijn uitzonderlijk talent aan de piano als voor zijn composities. Hij verdeelde zijn activiteit hoofdzakelijk tussen Parijs en Wenen en werd in Rome tot subdiaken gewijd. Zijn leven lang kreeg hij regelmatig koortsopstoten, waarvan de oorzaak niet altijd duidelijk is.

CULTUUR+

Violist en dirigent van La Petite Bande, Sigiswald Kuijken, schreef met Blijf bij ons, Bach, een boek over zijn trouwste muzikale metgezel. De ondertitel, het verhaal van een innige relatie, geeft aan dat het een persoonlijk verhaal is geworden. In het geschetste muzikale en professionele parcours staat het werk van de grote Bach altijd wel ergens op de muziekstaander.

CULTUUR+

Het lijkt wel een cynische knipoog van het noodlot dat de Muntschouwburg op het moment dat het openbare culturele leven in Brussel dichtgaat Die tote Stadt op het programma had staan. De Munt heeft wel een erg bewogen seizoenstart achter de rug.

CULTUUR+

OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Elk jaar kent het Museum Dr. Guislain in samenwerking met Janssen Research & Development de Dr. Guislain 'Breaking the Chains of Stigma' Award toe aan een persoon of een organisatie die baanbrekend werk verricht om het stigma rond psychiatrie te doorbreken. Dit jaar gaat de erkenning naar Grégoire Ahongbonon en zijn Saint-Camille Association.

ACHTERKRANT