Artsenkrant nr. 43 | 25 oktober 2019

Web weergave

Patiënt centraal of regering centraal?

De regering deelde maandag mee dat ze het begrotingsvoorstel voor het Riziv afwees, omdat die de patiënt niet centraal zet. "De patiënt zal alleen maar meer moeten betalen", zo reageert Bvas-voorman Marc Moens bijzonder verbolgen.

ACTUEEL

Platform moet communicatie arbeidsongeschiktheid bevorderen

Een betere communicatie tussen de verschillende betrokken artsen - huisarts, arbeidsgeneesheer en medisch adviseur - zou de werkhervatting van een patiënt na lang ziekteverlof ten goede komen. Om de communicatie te verbeteren komt er een nieuw informaticaplatform.

ACTUEEL

Machtsgreep

De regering verwerpt het begrotingsvoorstel van het Verzekeringscomité en brengt aldus het overlegmodel in gevaar. "Ongehoord" schreeuwen artsen en ziekenfondsen samen.

EDITO

Doe uw zeg over e-health

Welke diensten van e-health gebruikt u courant? Bent u tevreden dat ze bestaan? Bent u ook tevreden met de manier waarop ze werken? De overheid wil het graag weten en vroeg imec een grootschalige bevraging te organiseren.

ACTUEEL

Besparen

VERVOLG COVER Een onmiddellijk gevolg van het niet goedkeuren van de begroting 2020 van het Riziv, was dat de geplande vergadering van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen voor 21 oktober werd uitgesteld.

ACTUEEL

Een beter leven voor transplantpatiënten

Met de kiesheid die hem eigen is, duidt prof. Geert Verleden wat hem naar een specialisatie in de pneumologie dreef. "Ik wil hier liever geen mensenharten mee ontredderen", zegt hij. Maar het is zo en niet anders: zijn vader stierf aan een destijds raadselachtige longziekte toen hijzelf in het eerste jaar geneeskunde zat.

ACTUEEL

Brussels megaziekenhuis op de rails

Vanaf 1 januari 2020 vormen de ziekenhuizen van de stad Brussel en het Erasmusziekenhuis één ziekenhuisgroepering. Het is een eerste stap richting een universitair megaziekenhuis van 2.800 bedden, 12.000 personeelsleden en een globale omzet van 1,2 miljard euro. Het grote gefuseerde universitaire ziekenhuis van Brussel zou nog voor het einde van de legislatuur rond moeten zijn.

ACTUEEL

Een integrale omkadering voor psoriasis

WERELD PSORIASISDAG Nieuwe klinische inzichten en een snel groeiend therapeutisch aanbod. Van daaruit vertrokken prof. Jo Lambert en haar team (dienst dermatologie, UZ Gent) om voor hun psoriasispatiënten een breder zorgprogramma op te zetten.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Jointje beïnvloedt rijgedrag

MIDDELENMISBRUIK Een Franse studie bevestigt dat het gebruik van cannabis de waakzaamheid en de rijgeschiktheid vermindert. Die effecten blijken sterker te zijn en langer aan te houden bij occasionele rokers dan bij mensen die dagelijks cannabis roken.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Fascinatie voor bloed

Dat 'Bloed, Een geschiedenis' hier nog niet eerder aan bod kwam, is helemaal de schuld van ondergetekende. Voor een interview met de auteur zou vluchtig doorbladeren volstaan hebben. Maar dit boeiende werk houdt de lezer wel langer in de ban.

MEDISCH

Blind door het eten van junkfood

PSYCHIATRIE Een Britse adolescent die nagenoeg enkel ultragetransformeerde voedingsmiddelen at, is geleidelijk blind geworden. Een extreem geval, maar er zouden er misschien nog kunnen volgen aangezien in onze moderne maatschappij veel junkfood wordt gegeten.

MEDISCH

Nieuwe medicatie voor psoriasis, het bos door de bomen

DERMATOLOGIE Het aantal behandelingen voor psoriasis is de jongste jaren snel toegenomen. Wie er niet alle dagen mee bezig is, raakt de draad kwijt. Geen nood, prof. Jo Lambert (dienst huidziekten, UZ Gent) helpt ons het bos door de bomen te zien. Ze focust op plaque psoriasis.

CLINICAL UPDATE

Nieuws van het EADV-congres 2019

DERMATOLOGIE Hoe gevarieerd dit specialisme wel is, werd mooi geïllustreerd tijdens de vele sessies op het 28e congres van de European Association of Dermatology and Venereology. Als een niet-dermatoloog daar een keuze uit moet maken, zal hij er misschien niet de relevantste uithalen. Daarom hebben we Dominique Tennstedt, emeritus hoogleraar dermatologie aan de Cliniques Universitaires Saint-Luc (Brussel) gevraagd om de meest opmerkelijke zaken op een rijtje te zetten.

CONGRES

Vlaams Patiëntenplatform: luis in de pels?

Het Vlaams Patiëntenplatform: luis in de pels of radertje in het systeem? Dat is een van de vragen die aan bod komt in het boek over twee decennia Vlaams Patiëntenplatform.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

Boete voor patiënten die niet opdagen?

NO-SHOW Acht patiënten op honderd dagen niet op bij afspraken met de huisarts, de kinesitherapeut, de tandarts of de dermatoloog, en dit zonder op voorhand te verwittigen. Dat blijkt uit een studie van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 588 zorgprofessionals.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

Een kind op vijf draagt geen veiligheidsgordel

MOBILITEIT In een gezin op vijf worden de kinderen op de achterbank niet vastgeklikt. 40 procent van de kinderen mag zonder helm de fiets op. Dat blijkt uit de mobiliteitsenquête van AG Insurance en Touring.

PRAKTIJK

Brussel wil drie keer meer fietsers

De stad Brussel heeft haar fietsactieplan voorgesteld. Het stadsbestuur heeft de ambitie om het aantal fietsers tegen 2024 te verdubbelen en tegen 2030 te verdrievoudigen. Het fietsactieplan wil bewoners en pendelaars stimuleren om vaker de fiets te gebruiken voor verplaatsingen in en naar de hoofdstad. De stad zal voortaan het STOP-principe gebruiken bij de inrichting van de openbare ruimte. Hierbij wordt voorrang gegeven aan verplaatsingen te voet en met de fiets (Stappen en Trappen), vervolgens aan het openbaar vervoer en pas in laatste instantie aan de personenwagen.

PRAKTIJK

Socialprofit is geen 'softe' sector

De uitdagingen inzake strategisch management zijn in de socialprofit even groot of zelfs nog groter dan in de profitsector. Bovendien heeft de sector een grote impact op de economie.

PRAKTIJK

Twee reuzen van het surrealisme

Met twee knalexposities ontpopt Brussel zich deze herfst en winter tot wereldhoofdstad van het surrealisme. Welgeteld 90 jaar na hun eerste ontmoeting in Cadaqués is René Magritte dit keer in het KMSKB gastheer voor Salvador Dalí. In Train World wordt dan weer hulde gebracht aan Paul Delvaux, man die van treinen (en van vrouwen) hield.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De man die van treinen hield

Het stond in de sterren geschreven dat Paul Delvaux ooit in Train World zou exposeren. Delvaux hield immers niet alleen van vrouwen, maar ook en vooral van treinen. Van kindsbeen af tekende hij stations en treinstellen, op zijn atelier stonden zelfs miniatuurtreintjes.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Jeanne d'Arc op de planken

Het verhaal over de Maagd van Orléans werd tijdens het interbellum door Arthur Honegger in een fascinerend oratorium gegoten. De Munt brengt de productie die Romeo Castellucci in de opéra de Lyon in 2017 creëerde en die bij pers en publiek een grote indruk maakte.

CULTUUR+

Naar de wieg van een viool

Met zijn jongste boek 'Een Italiaanse reis', dat afgelopen zomer verscheen, vertelt Philipp Blom een persoonlijk verhaal over de herkomst van zijn viool. Het instrument kwam zo'n drie eeuwen nadat het vervaardigd werd, bij Blom terecht. Meteen groeide bij de auteur een nieuwsgierigheid naar de handen die de vorm en klank van het instrument bepaald hadden en naar de context waarin de bouwer zijn werkstuk vervaardigde.

CULTUUR+

Vijftien jaar sensibiliseren rond GGZ

Zondagnamiddag vindt in de ook al jarige Ancienne Belgique (40 !) het grote verjaardagsconcert plaats van Te Gek!?. Artiesten en andere BV's komen mee vieren. Wij blikken in twee afleveringen terug met het trio Marc Hellinckx, Guy Swinnen en Rick de Leeuw, voor en achter de schermen al jaren betrokken bij diverse culturele en andere sensibiliseringsprojecten rond GGZ.

CULTUUR+

Kabinetten hoeven niet te bestaan

Op 1 oktober was het dan eindelijk zo ver. Na twee maanden kat-uit-de-boom-kijken en twee maanden onderhandelen waren N-VA, CD&V en Open VLD het eindelijk eens over de vorming van een Vlaamse regering.

OPINIE