Artsenkrant

Web weergave

Bijna één ziekenhuis op drie (32%) was in 2018 verlieslatend. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van het jaar voordien toen 44% van de ziekenhuizen in het rood gingen. De artsenhonoraria zijn goed voor een bijdrage van 6,4 miljard (plus 5,3%) op een totale omzet van 15,5 miljard.

ACTUEEL

De Bvas lanceert in samenwerking met Artsenkrant een enquête over multidisciplinariteit. Voorzitter dokter Philippe Devos vraagt u massaal deel te nemen. Een uitstekende gelegenheid om uw mening te geven over een belangrijk onderwerp en uw syndicale vertegenwoordigers duidelijk te maken hoe ze u beter kunnen verdedigen.

ACTUEEL

Opschudding vorige week toen bekend raakte dat Vlaanderen een eigen planningscommissie gaat oprichten. Dat had de vorige regering eigenlijk al beslist. Nieuw is dat we bottom-up subquota gaan bepalen, los van het federale quotum. Is dit zo revolutionair?

EDITO

FEDERAAL CONTINGENT De verklaring van de kersverse minister van Onderwijs, Ben Weyts, dat hij het federale artsencontingent los zal laten, wekt vele reacties los. Artsenverenigingen vragen om geen rechtsonzekerheid te creëren. Het Vlaamse beleid moet vooral aandacht hebben voor de knelpuntspecialismen. Niet in de eerste plaats meer artsen maar de juiste artsen.

ACTUEEL

VERVOLG "Winsten in de farmacie en bij de medischtechnische diensten dragen opnieuw bij tot de financiële gezondheid van het ziekenhuis. Ook de artsenhonoraria doen de rekening kloppen. Die solidariteit is in elk ziekenhuis anders. Dat maakt vergelijken heel moeilijk."

ACTUEEL

Tijdens zijn lange carrière werd Marc Moens met niet minder dan 28 ministers geconfronteerd. Het meeste indruk maakte Jean-Luc Dehaene (CD&V). Appreciatie omwille van zijn dossierkennis heeft hij ook voor Frank Vandenbroucke (sp.a).

ACTUEEL

Vorige week zag de Vlaamse regering het daglicht met Wouter Beke als minister voor Welzijn en Gezondheid. In Franstalig België werden de portefeuilles gezondheidszorg al een tijdje geleden verdeeld over liefst drie vrouwelijke ministers: Christie Morreale (PS), Bénédicte Linard (Ecolo) en Valérie Glatigny (MR). Drie nieuwkomers bovendien.

ACTUEEL

NOBELPRIJS De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat dit jaar naar William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe en Gregg Semenza. Het drietal ontdekte in 1991 de hypoxia-induced factor. Multipele toepassingen wenken aan de einder.

ACTUEEL

RIZIV-BEGROTING Het Verzekeringscomité keurde maandag 7 oktober een voorstel goed voor de begroting van volgend jaar. Dat gebeurde met vrij grote instemming op de banken van zorgverleners, ziekenfondsen en zorginstellingen - er waren twee onthoudingen. Het voorstel vertrekt naar de Algemene Raad.

ACTUEEL

OPROEP Gisteren werd een open brief verspreid vanuit het artsencollectief 'Docs For Climate'. De brief wil het bewustzijn over het verband tussen klimaat en gezondheid vergroten.

ACTUEEL

VIB BIOTECHDAG Het is al enige tijd bekend, maar wegens het kleine aantal patiënten gaat het onderzoek schoorvoetend vooruit: na orgaan- en stamceltransplantatie hebben patiënten een verhoogd risico op lymfoproliferatieve aandoeningen. Als we het mechanisme achter deze verhoogde gevoeligheid ontrafelen, kan de behandeling geoptimaliseerd worden.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

ENDOCRINOLOGIE In Canadian Family Physician staat de casus te lezen van een vrouw die door het nemen van voedingssupplementen hyperthyreoïdie kreeg. Een eerder atypische situatie.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

TROMBOSE De leeftijd is een onafhankelijke risicofactor voor voorkamerfibrillatie, maar ook voor beroerte. Toch bestaat er enige terughoudendheid tegenover het voorschrijven van orale anticoagulatie bij oudere patiënten met voorkamerfibrillatie. Dat is begrijpelijk, zeggen de auteurs van een recentelijk gepubliceerde review: artsen hebben geen specifiek houvast voor het beleid in deze leeftijdsgroep, die nochtans eigen noden heeft. Verbetering is mogelijk.

CLINICAL UPDATE

HARTFALEN Nieuwe begrippen geven revalidatie voor patiënten met hartfalen een andere wending: mobilisatie moet zo snel mogelijk plaatsvinden, en redelijk intensief nog wel. Het richtsnoer is de verbetering van de VO2max, die als geen ander de prognose voorspelt.

MEDISCH

ENDOCRINOLOGIE De REWIND-studie (Researching cardiovascular Events with a Weekly INcretin in Diabetes) is een internationale, multicentrische, gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde studie die de cardiovasculaire effecten van dulaglutide, een GLP-1-receptoragonist (een injectie van 1,5 mg/week), heeft onderzocht bij type 2-diabetespatiënten.

CONGRES

"Eens de dag van je afspraak is aangebroken en je de wachttijd hebt uitgezweet, geraak je fysiek in de wachtzaal. Die heet niet toevallig zo. Je kan geluk hebben, maar vaak ook niet en dan kampeer je er even."

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

FINANCËN De rentevoeten zijn de afgelopen maanden zo sterk gedaald dat je je kan afvragen of we binnenkort niet zullen moeten betalen om geld bij de bank te deponeren. Nee, het is geen grapje, in een aantal landen is dat al het geval voor grote deposito's. Hoe is het zo ver kunnen komen en wat kunnen we nog meer verwachten?

PRAKTIJK

MOBILITEIT Veiligheidsinstituut Vias start met een mobiliteitsbarometer. Deze brengt elke drie maanden in kaart op welke manier de Belg zich verplaatst, en hoe hij kijkt naar alternatieve vervoerswijzen.

PRAKTIJK

Belgische bedrijven ontwikkelen steeds vaker een eigen mobiliteitsstrategie om het hoofd te kunnen bieden aan de mobiliteitsproblemen waarmee hun medewerkers kampen. Dat blijkt uit het Mobiliteitsonderzoek 2019 van HR-specialist Hudson, die het mobiliteitsbeleid van 112 Belgische organisaties onder de loep nam.

PRAKTIJK

'Mother' is een van de opmerkelijkste films op het nakende Film Fest Gent. Regisseur Kristof Bilsen geeft tekst en uitleg bij een film die ons laat kennismaken met een uniek verzorgingstehuis voor bejaarden in Chiang Mai waar de Thaise Pomm (zelf moeder van drie) de Zwitserse Maya, die aan jongdementie lijdt, de warmste zorg geeft.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

BOEKEN Volgens de cijfers van de UNHCR zijn bijna 71 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog, geweld en mensenrechtenschendingen.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Dat Oslo door de Europese Commissie werd uitgeroepen tot Green Capital of Europe 2019 mag nauwelijks verbazing wekken. De Noorse hoofdstad heeft een zeer groen beleid, een uitzonderlijke parkcultuur en is bovendien door zijn ligging aan de fjord één met natuur en water. Oslo is al de derde Scandinavische stad, na Stockholm en Kopenhagen, om de titel te krijgen. In 2021 komt de Finse stad Lahti aan de beurt.

CULTUUR+

KLASSIEK Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant combineert in haar najaarsfestival klassiekers uit de afgelopen decennia met een minifestival dat onder de vlag 'The sound of tomorrow' de vinger aan de pols houdt.

CULTUUR+

BAUHAUS Op onze tocht in het spoor van Henry Van de Velde en Bauhaus is één halte een absolute aanrader. Haus Schulenberg in Gera, een van laatste ontwerpen van de Belgische architect-designer bij onze oosterburen, wordt niet alleen liefdevol gerund door psychiater dr. Kielstein. De inspanningen van de arts om de monumentale villa meticuleus te restaureren zijn zopas ook bekroond met de Duitse Erfgoedprijs.

CULTUUR+

Zoals zovele mensen werd ik geboren met een fabricagefoutje. Aan mijn hart. Dat foutje kon gelukkig dankzij de wonderen van de medische vooruitgang, en de vaardige handen van de onlangs overleden hartchirurg prof. Fritz Derom en zijn team worden hersteld in het UZ Gent, toen nog AZ Gent. Zonder die vooruitgang en die handen was ik er al lang niet meer geweest.

OPINIE

We leveren steeds meer inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Aan Artsenkrant vertellen enkele artsen en artsen in spe hoe zij proberen om duurzaam te leven. Ysaline-Désirée Van Himbeeck (20) streeft naar zero waste.

ACHTERKRANT