Web weergave

Het Verzekeringscomité van het Riziv keurde maandag een begrotingsvoorstel goed van bijna 32 miljard euro. Veel buzzwords in de nota over deze overgangsbegroting 2022 - de klassieke artsensyndicaten kijken wat wantrouwig toe.

ACTUEEL

Het Riziv schroeft de geldstromen naar het federale platform voor covid-19-tests - met daarin alle universitaire ziekenhuizen - fors terug. Van 720.000 euro per maand voor gemiddeld 2.000 PCR-tests per dag en per lab gaat het naar 270.000 euro voor gemiddeld 750 tests per dag en per lab.

ACTUEEL

Wie de jongste dagen reikhalzend uitkeek naar de Nobelprijs voor Fysiologie en Geneeskunde, kreeg zopas een derde prik, maar deze was van cognitieve snit: onderzoekers die meewerkten aan de ontwikkeling van het mRNA-vaccin zullen als gedoodverfde laureaten nog even op de gegeerde trofee moeten wachten. Die gaat dit jaar naar David Julius en Ardem Patapoutian voor hun werk bij het ontdekken van receptoren voor respectievelijk pijn en aanraking.

ACTUEEL

De gezondheidsbegroting 2022 zet een stap naar vernieuwing - zich inschrijvend in de grote werven van de gezondheidszorg. Er worden al concrete stappen in het vooruitzicht gesteld, zoals het promoten van het dagziekenhuis. Artsenvertegenwoordigers missen evenwel een financieel perspectief voor een eigen akkoord met de ziekenfondsen.

ACTUEEL

Op 24 november organiseert Het Lezerscollectief, dat leesbegeleiders over heel Vlaanderen verenigt en opleidt, een studiedag die helemaal in het teken staat van de methode 'Samen Lezen' en gezondheid. Oprichter Dirk Terryn geeft tekst en uitleg.

ACTUEEL

Twee maatregelen kunnen de financiële toegankelijkheid van de gezondheidszorg verbeteren: de verplichte derdebetalersregeling uitbreiden naar alle ambulante zorg en de verhoogde tegemoetkoming automatisch toekennen.

ACTUEEL

De Vlaamse ministerraad keurde een budget goed om de test- en triagecentra tot eind november open te houden. Maar Domus Medica trekt aan de alarmbel: 18 testcentra zouden hun deuren moeten sluiten en de rest moet het stellen met minder middelen.

ACTUEEL

De zesde staatshervorming laat de Vlaamse regering toe een eigen socialezekerheidsstelsel uit te bouwen, de Vlaamse Sociale Bescherming (VSB). Vanaf 2022 worden de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg daarin geïntegreerd.

ACTUEEL

Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het meest groene ziekenhuis, dan staat het Imeldaziekenhuis in Bonheiden bij Mechelen met stip op de eerste plaats.

ACTUEEL

Zaterdag 9 oktober is het internationale dag van de palliatieve zorg. Deelnemende verenigingen (*) hebben beslist bij die gelegenheid activiteiten op te zetten rond het thema 'Doodgewoon praten over leven en dood'. Een gesprek aangaan over de zorg die men in de laatste levensfase wil of niet meer wil, het blijft een heikel punt.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Al langer is bekend dat het digestieve microbioom van de moeder een invloed heeft de gezondheid van het kind. Steeds meer gegevens tonen aan dat die invloed zich al instelt tijdens de zwangerschap.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

"Vandaag kan niemand nog betwisten dat gevaccineerde personen doeltreffend beschermd zijn tegen ernstige covid-19. Een klein aantal mensen vormt een uitzondering, maar daarop mogen we ons niet blindstaren. Het is ook belangrijk de transmissie af te remmen. Dat is een omstreden onderwerp. De gegevens tonen aan dat personen die twee dosissen kregen, besmet kunnen worden en het virus overdragen, maar dat het risico aanzienlijk beperkt wordt."

MEDISCH

Hartklepaandoeningen zijn sterk leeftijdsgebonden: vanaf de leeftijd van 65 jaar heeft tot 10% van de bevolking ermee te maken. Mitralisklepregurgitatie is veruit de meest frequente hartklepaandoening, gevolgd door aortastenose.

ONLINE NASCHOLING

Sinds najaar 2006 wordt vaccinatie tegen rotavirus aanbevolen in België voor alle kinderen jonger dan zes maanden. Samen met prof. dr. Marc Raes, kinderarts in het Jessa Ziekenhuis Hasselt en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde, blikken we terug op wat de introductie van dit vaccin in ons land heeft betekend voor het voorkomen van gastro-enteritis veroorzaakt door rotavirusinfectie.

CLINICAL UPDATE

Om je fysieke conditie te verbeteren is een elektrische fiets 'volkomen nutteloos'. Dat was de conclusie van een experiment van een Nederlandse krant, dat ook door Belgische media gretig werd opgepikt. Maar klopt dat wel?

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

In 40 hoofdstukken vertelt een jonge vrouw over evenveel dagen van haar gedwongen opname in de psychiatrie. Het is een beklemmend en beklijvend verslag van haar ervaringen.

PRAKTIJK

Twee artsen sloten een samenwerkingsovereenkomst voor het gezamenlijk beoefenen van wetenschappelijk verantwoorde zorg. De ene arts engageerde zich maandelijks 20 percent van het ereloon aan de andere arts te betalen als vergoeding voor het gebruik van lokalen, personeel en materiaal, een zogenaamde gebruiksvergoeding. Na verloop van enkele jaren voerde de eerste arts aan dat de overeenkomst nietig was omdat die gebruiksvergoeding neer kwam op dichotomie of ereloonverdeling wat in strijd zou zijn met de medische deontologie en met de WUG. Hij vorderde de al betaalde gebruiksvergoeding terug van zijn collega.

PRAKTIJK

Wat is de rol van de artsen in de governance van ziekenhuizen? De vijfde editie van het Hospital Governance Forum op 13 oktober staat bij die vraag stil.

PRAKTIJK

Film Fest Gent (12-13 oktober) legt dit jaar een focus op Griekse cinema, besteedt als vanouds gigantisch veel aandacht aan muziek en wil vooral na de covideditie van vorig jaar weer een ontmoetingsplaats zijn. Heel wat topfilms en gerenommeerde gasten tekenen present.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Met 'Les Intranquilles' analyseert de Belgische regisseur Joachim Lafosse (A perdre la raison) opnieuw een koppel in crisis. Centraal staan de capaciteit en de grenzen van de liefde tegenover een ziekte.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De reis naar Italië was in de 16de eeuw een verplicht nummer voor al wie zich artiest wilde noemen. Zeldzamer waren de kunstenaars die meer noordelijk inspiratie gingen zoeken. Precies 500 jaar geleden trok Albrecht Dürer dwars door de Bourgondische Nederlanden waar hij met veel honneurs werd ontvangen in Antwerpen, Mechelen, Brussel, Gent en Brugge. Nu in Aken te zien. Hopelijk binnenkort ook in België?

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

In het bekende Rijksmuseum Boerhaave in Leiden kan u nog tot begin 2022 een interessante tentoonstelling bezoeken over de impact van epidemieën op onze samenleving.

ACHTERKRANT