Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 40 | 6 oktober 2022

Web weergave

Belgen zijn over het algemeen positief over de kwaliteit van de gezondheidszorg, maar bijna drie op de tien denken dat die kwaliteit de komende jaren achteruit zal gaan. In een internationale bevraging van marktonderzoeksbureau Ipsos behoren Belgische deelnemers tot de meest pessimistische als het over de toekomst van de zorg gaat.

ACTUEEL

Vanaf 1 november wordt een nomenclatuurnummer van kracht voor het opstellen en opvolgen van de Advance Care Planning (ACP) bij palliatieve patiënten. Het honorarium voor deze prestatie die enkel huisartsen mogen aanrekenen, bedraagt 90 euro.

ACTUEEL

Maandag keurde het Verzekeringscomité de begroting van het Riziv goed. Op de artsenbanken stemden het ASGB en Bvas tegen. Maar er was een meerderheid pro, zowel bij de zorgverleners als de ziekenfondsen.

ACTUEEL

"Bij acute crisissen zoals covid-19 - waarin we naar mijn aanvoelen pas halfweg zijn - speelt de FOD Volksgezondheid een belangrijke rol. Dit was een voorsmaakje, de klimaatopwarming doet meer zoönosen en pandemieën op ons afkomen. Dan is een performante, deskundige overheid die de coördinatie op zich neemt, essentieel."

ACTUEEL

Wetenschap, communicatie en leiderschap. Er zijn veel lessen te trekken uit de voorbije covidcrisis, en uit wat er allemaal is misgelopen. Dat is wat de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België onlangs probeerde te doen. In het debat kwamen onder meer minister Frank Vandenbroucke en ex-covidcommissaris Pedro Facon tot soms opmerkelijke uitspraken.

ACTUEEL

Dit jaar viert het Vlaams Artsenverbond (VAV) zijn 100-jarig bestaan. In aanloop daarheen belicht Artsenkrant in vier afleveringen de geschiedenis van het VAV. In dit tweede deel belichten we de voorloper van het VAV, het Algemeen Vlaamsch Geneesherenverbond (AVGV), dat niet ongehavend uit de Tweede Wereldoorlog kwam.

ACTUEEL

Met een reeks getuigenissen over kwetsbaarheid en veerkracht wil Artsenkrant bijdragen aan de tendens van stijgende aandacht voor de mens achter de arts/zorgverlener. Deze aflevering: vorige zomer vernam radioloog, wetenschappelijk publicist en voormalig Artsenkrant-columnist Jan Bosmans dat hij aan ALS lijdt.

ACTUEEL

Gezien de ernst van meningitis en de daaraan gerelateerde complicaties, staat vaccinatie tegen deze ziekte hoog op de lijst. En moet daar ook blijven staan. Dat is volgens kinderneuroloog Berthold Aman (dienst kindergeneeskunde UZ Brussel) een van de belangrijkste boodschappen die zich aandienden naar aanleiding van Wereldmeningitisdag, op 5 oktober.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Dezer dagen wordt er niet alleen meer onderzoek gedaan naar wat we moeten eten om gezond te blijven, maar ook naar eetpatronen die het op langere termijn voor de aarde haalbaar houden. Twee dringende doelstellingen, maar ze zijn verenigbaar.

MEDISCH

Zeevruchten zijn gezond voedsel, maar hun milieu-impact is vrij aanzienlijk (zie artikel hiertegenover). De kans is echter klein dat we morgen een planeet van vegetariërs worden. Als men dan toch vis eet als alternatief voor vlees, wat is dan de meest voedzame en milieuvriendelijke keuze? Een onderzoek trok het na.

MEDISCH

Een patiënt die schade leed als gevolg van een tekortkoming van een dienstverlener, krijgt schadevergoeding als hij kan bewijzen dat er een verband is tussen de fout en de schade. Vaak blijkt dit een te moeilijke opdracht voor het slachtoffer. Maar onlangs werden de bewijsregels gewijzigd. Nu is het mogelijk om in bepaalde omstandigheden geen bewijs van zekerheid, maar van waarschijnlijkheid te leveren.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Meer dan eens veroorzaken regen, ijzel en sneeuw chaotische toestanden op de weg, niet zelden met dramatische gevolgen voor mens en materiaal.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

U wenst als arts een afspraak te maken met een andere arts waarbij u die een praktijkruimte, materiaal en administratief en schoonmaakpersoneel ter beschikking stelt. Welke vergoeding kunt u daarvoor vragen? Kunt u een bepaald percentage van het ereloon van de andere arts als forfaitaire gebruiksvergoeding overeenkomen?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Kunstliefhebbers weten dat: oktober en november zijn de beste maanden om de Biennale di Venezia te bezoeken. De grote drukte van de openingsmaanden is voorbij, Venetië gaat niet meer gebukt onder de verzengende hitte van de zomer, en in de restaurants en bars herneemt het gewone Venetiaanse leven.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Het Rotunda Hospital in Noord-Dublin afficheert zichzelf als een van de oudste kraamklinieken ter wereld: sinds de 18e eeuw worden hier ononderbroken baby's geboren. De stichter en drijvende kracht achter dit ziekenhuis was dr. Bartholomew Mosse. Die ontdekten we via een omweg, door in de voetsporen te treden van een lokale beeldhouwer met Vlaamse roots, John Nost de Jongere.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Van 13 tot 22 oktober staat de 21e editie van het Brusselse Festival van de Vrijheid in het teken verbindingen en solidariteit. Theater, concerten, documentaires, tentoonstellingen en debatten laten u zowel genieten als bezinnen.

CULTUUR+

De muziek van Franz Schubert staat bij vele musici hoog op hun lievelingslijstje. Flagey eert hem een heel weekend lang. Tal van musici en ensembles brengen de beste bladzijden uit het oeuvre van deze Weense musicus weer tot leven.

CULTUUR+

Dat Arno voor eeuwig zou voortleven is geen nieuws. Dat hij dat na zijn dood ook nog met een nieuw album zou doen is wel een verrassing. 'Opex' is een meer dan waardig testament.

CULTUUR+

Zes boeken belichten uiteenlopende aspecten van welzijn en gezondheid, van hormonen tot eetpatronen, van epidemiologie tot psychiatrie, van conceptie tot levenseinde. Hoe verscheiden ook, samen bestrijken ze actuele en vaak overlappende thema's in de gezondheidszorg.

CULTUUR+

Stijn Geysenbergh is huisarts en lid raad van bestuur VAS Antwerpen, Vlaams Brabant en Limburg.

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE