Artsenkrant

Web weergave

Bvas en Kartel laten van het coronabeleid tijdens de pandemie geen spaander heel. Het crisisbeheer lijkt nergens op, strategie idem, de communicatie was slecht of onbestaande enzoverder enzovoort. Domus Medica is evenzeer kritisch maar ziet toch ook positieve punten.

ACTUEEL

De Hoge Gezondheidsraad beveelt momenteel geen systematische vaccinatie aan van zwangere vrouwen. Wel kan die vaccinatie op individuele basis worden overwogen als de baten-risicoverhouding gunstig is.

ACTUEEL

Het Agentschap Zorg en Gezondheid is gestart met de voorbereiding van de vaccinatie van de eerste lijn. Vorige week vrijdag organiseerde AZG een webinar voor de zorgraden (beschikbaar op www.laatjevaccineren.be). De krijtlijnen werden daarin uitgetekend.

ACTUEEL

Ook patiënten met een ernstige psychiatrische stoornis verdienen een eerlijke plaats op de prioriteitenranglijst bij de vaccinatie tegen covid-19, schrijft psychiater prof. Frieda Matthys (VUB-UZ Brussel) in een opiniestuk voor Artsenkrant.com.

ACTUEEL

Een grootschalige vaccinatiecampagne zoals tegen covid-19 vraagt om aangepaste tools om de vaccinatie te plannen en op te volgen. We spraken met twee informaticamanagers van de overheid.

ACTUEEL

Iedereen gaat wel eens vermoeid naar zijn werk. Zo ook zorgverleners. Een producent van medische beeldschermen voor radiologen en az groeninge deden recent een onderzoek naar vermoeidheid bij radiologen. Maar dat is niet zo eenvoudig te meten, zo blijkt...

ACTUEEL

Volgens de Bvas blonk het beleid in deze pandemie uit door een gebrekkige anticipatie, te lange reactietijden en slechte overheidscommunicatie. Domus Medica benadrukte de essentiële rol van de huisartsen tijdens de crisis.

ACTUEEL

Met de ontwikkeling van beloftevolle covidvaccins komt er stilaan licht aan het einde van de tunnel. De bereidheid tot vaccineren is alvast groot, vooral in Vlaanderen. Franstalige burgers zijn terughoudender, zo blijkt uit een enquête die begin december door bijna 3.000 personen werd ingevuld.

ACTUEEL

In de wedloop naar een vaccin tegen covid-19 kregen twee producten met een comfortabele voorsprong toestemming van het EMA. Het zijn allebei mRNA-vaccins, die op een onverhoopte doeltreffendheid van 95% kunnen bogen. Zal het mRNA-platform de oudere vaccintechnologie verdringen?

MEDISCH -- COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

In Groot-Brittannië blijft het debat over het afwijkende vaccinatieschema tegen covid-19 woeden, zoals blijkt uit een recent commentaar in British Medical Journal.

MEDISCH -- COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Voor hersteloperaties in hoofd en hals worden vaak verschillende specialismen aangesproken. Voor een betere integratie van nieuwe technieken werd voor deze complexe pathologie in de dienst Plastische Heelkunde van het UZ Gent een Faciaal Centrum opgericht.

MEDISCH

Het is zeldzaam, maar het gebeurt. Artsen melden in New England Journal of Medicine dat twee kinderen bij hun geboorte besmet zijn door een kwaadaardig gezwel aanwezig bij hun moeder.

MEDISCH

Met de distantiëringsmaatregelen opgelegd door covid-19 zou men verwachten dat pesten op school afgenomen is. Een recente reportage van de Franstalige tv-zender Rtbf spreekt dat tegen (rtbf.info, 18 januari): één op de drie leerlingen in Franstalig België is het slachtoffer van pestgedrag. Wat zijn de onderliggende mechanismen?

MEDISCH

Het aantal cyberaanvallen in de zorgsector is de voorbije twee maanden wereldwijd met liefst 45% toegenomen, meldt Check Point, een Israelisch cybersecuritybedrijf. De ziekenhuizen, die door de coronacrisis de handen overvol hebben, vormen een geliefd doelwit, zoals recent nog het Waalse CHwapi.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Zoals u weet heeft elke patiënt recht op een zorgvuldig bijgehouden en veilig bewaard patiëntendossier. Maar wat zijn uw rechten en plichten als een patiënt daar inzage in vraagt? Moet u hem die inzage dan verlenen en onder welke voorwaarden moet dat gebeuren?

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

In het jaar zonder autosalon van Brussel komt de autoverkoop in ons land moeilijk op gang. Dat leert een rondvraag bij de verschillende merken. Uitzondering op de regel vormen Mercedes en BMW. Dat laatste lijkt op zijn elan van 2020 lijkt verder te gaan. Met dank aan zijn uitgebreid aanbod aan plug-in hybridemodellen.

PRAKTIJK

De Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen (KARVA) vierde vorig jaar haar 400ste verjaardag. Naar aanleiding daarvan roept KARVA een prijs in het leven die de samenwerking tussen artsen stimuleert. Kandidaturen indienen kan tot 31 maart.

PRAKTIJK

De zeven Vlaamse Kunstinstellingen brengen dagelijks op tv en online voorstellingen en concerten tot in de huiskamer. Hun nieuwe virtuele podium heet Podium 19. We gingen in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen poolshoogte nemen tijdens opnames bij het Antwerp Symphony Orchestra voor een concert dat op 5 februari uitgezonden wordt.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Onder de noemer Lockdown programmeerde de VRT vorige week 12 kortfilms gemaakt tijdens de lockdown met als setting de bezoekruimte van een gevangenis/instelling en twee personages, elk aan een kant van het glas. Wat een genoegen om zoveel talent van eigen bodem te zien schitteren zowel voor als achter de camera. Gratis online te bekijken op VrtNu tot 18 april.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Omdat het minstens nog een handvol weken (en mogelijk langer) zal duren eer er opnieuw een mogelijkheid is om van livemuziek te genieten, graaien we in het aanbod van nieuwe jazzopnames. We kozen voor werk van twee jonge Belgische talenten en een oude bekende van Artsenkrant.

CULTUUR+

Utopia Avenue is de beroemdste Britse popgroep uit de jaren 60 waar je nog nooit van gehoord hebt. Na de recentste roman van David Mitchell weet je waarom.

CULTUUR+

Het is een boutade, zegt hij: 'Samen Lezen' werkt beter dan pillen of therapie. Maar toch is het exact dat wat psychiater, executive bedrijfscoach en medeoprichter van Het Lezerscollectief Jan Raes probeert aan te tonen in zijn boek 'Samen Lezen: de ultieme therapie'. Over wat praten en reflecteren over literaire teksten in kleine groep kan betekenen voor kwetsbare mensen.

ACHTERKRANT