Artsenkrant

Web weergave

Heel wat specialisten hebben vanaf 1 februari een nieuw nomenclatuurnummer voor de raadpleging. Ze gebruiken voortaan een eigen nummer voor hun specialisme - niet langer het algemene nummer.

ACTUALITEIT

Wie slaagt voor het ingangsexamen geneeskunde krijgt van de FOD Volksgezondheid een genummerd en gepersonaliseerd contingenteringsattest. Enkel wie dat heeft, mag zes jaar later (na de opleiding tot basisarts) verder gaan in de huisartsen- of specialistenopleiding.

ACTUALITEIT

"Eind januari 2022 is een heel belangrijke deadline. Tegen dan moet er een akkoord zijn over een beheersingsmechanisme aan het begin van de artsenstudies. Is dat er niet, dan nemen we federaal een initiatief."

ACTUEEL

Huisarts Julie De Vos (30) uit Gentbrugge kreeg van ziekenfonds CM te horen dat ze geen uitkering voor moederschapsrust zou ontvangen. De reden: om recht te hebben op die uitkering, had ze één week voor haar uitgerekende bevallingsdatum moeten stoppen met werken. De Vos was langer blijven doorwerken, omdat in volle coronacrisis haar collega-huisartsen verdronken in het werk, en had dat eerlijk gemeld aan het ziekenfonds.

ACTUEEL

Het is stilaan traditie: het akkoord artsen-ziekenfondsen belooft een grondige herziening van de accreditering. Maar ditmaal wordt dat gekoppeld aan de hervorming van de nomenclatuur.

ACTUEEL

Ongeveer een jaar na de intrede in België van de vaccins tegen het coronavirus is het tijd om een balans op te maken. Van bijwerkingen tot de gevolgen van de omikronvariant over de vaccinatie van kinderen onder de 12 jaar tot en met het belang van primovaccinatie.

ACTUEEL

De meerderheid van de 12- tot 18-jarigen krijgt zijn eerste voorschrift voor een antidepressivum van een huisarts (45%) of een psychiater (42%). Op ruime afstand volgen neurologen (6,7%) en pediaters (2,6%). Over het algemeen ligt het gebruik van antidepressiva in deze leeftijdscategorie laag.

ACTUEEL

Op vraag van de overheid heeft de apotheeksector een noodplan uitgewerkt om de zorgverlening te kunnen blijven garanderen indien apotheken dreigen te sluiten bij uitval door besmetting. Het plan beschrijft de aanbevelingen en de te volgen stappen, aangepast aan de snel veranderende situatie in apotheken.

ACTUEEL

"Onze activiteiten leggen de nadruk op complexe, hoogkwalitatieve patiëntenzorg, het UZA als opleidingscentrum en op innovatie en onderzoeksgedreven gezondheidszorg. De discussie over wat tertiaire en quaternaire zorg is en hoe we daarover samenwerken met de partnerziekenhuizen is volop aan de gang."

ACTUEEL

Onder meer door de ebola-epidemie van 2013 tot 2015 staat de gezondheidszorg in Guinee voor heel wat uitdagingen. Het Afrikaanse land kampt met een tekort aan (gekwalificeerd) gezondheidspersoneel, vooral dan in de geestelijke gezondheidszorg.

ACTUEEL

Nooit eerder stond de eerste lijn in het brandpunt van een studie naar een geneesmiddel dat nog niet op de markt is. Maar nu is het zover. Het onderzochte middel is camostat, en de indicatie heet covid-19. Hoofdonderzoeker prof. Ann Van den Bruel (Departement Maatschappelijke Gezondheidszorg en Eerstelijnszorg, KU Leuven) richt een warme oproep voor medewerking tot de collega's-huisartsen. "De studie is zo georganiseerd dat er geen extra belasting mee gepaard gaat voor de deelnemende huisartsen", voegt ze er meteen aan toe.

MEDISCH

Bijwerkingen zijn voor mensen een belangrijk argument om een behandeling - of een preventief middel - al dan niet te aanvaarden. Als blijkt dat bijwerkingen gedeeltelijk tussen de oren van de betrokkenen ontstaan, beschikken behandelaars over een potentieel aangrijpingspunt om de aanvaarding te verbeteren. Twee publicaties wijzen in dezelfde richting: vaccins tegen covid-19 wekken een aanzienlijk nocebo-effect op.

MEDISCH

In onze streken gaat men er vaak van uit dat de opstand van mei 68 de seksualiteit definitief verlost heeft van de bekrompen moraal waaronder ze gebukt ging. Toch blijft seks voor adolescenten soms een moeilijk vraagstuk. Het ontdekken van de seksualiteit kan beangstigend blijken, vooral omdat dit proces kadert in de bredere context van een psycho-affectieve ontwikkeling.

MEDISCH

Dit jaar is de Wet rechten van de patiënt 20 jaar oud. Een bijzondere verjaardag, die ook de Federale commissie 'Rechten van de patiënt' in de kijker zet die even lang geleden in het kader van de wet werd opgericht. Een gesprek over de werking, sterktes en zwaktes, en toekomst van de commissie met voorzitter prof. gezondheidsrecht (UGent) Tom Goffin.

PRAKTIJK

Een automodel heeft door de band een levensduur van zes jaar, de ontwikkeling van een nieuw model duurt zo'n vier à vijf jaar. Halfweg de levensduur volgt een facelift, een soort wedergeboorte. Onze autoredacteur vertelt hoe die tot stand komt naar aanleiding van de recente facelift van de Citroën C5 Aircross.

PRAKTIJK

Gedragsverandering door leefstijlbehandeling bij diabetes type 2. Leefstijlgericht werken in de geestelijke gezondheidszorg. De link tussen positieve gezondheid en leefstijl. Een nieuwe website verzamelt informatie over leefstijl voor artsen en andere zorgverleners.

PRAKTIJK

Anno 2021 is Maria Sk?odowska, alias Marie Curie, voor veel Polen nog steeds 'La grande dame'. In haar voetsporen Warschau verkennen, is een uitgelezen gelegenheid om de Poolse hoofdstad (beter) te leren kennen. En zo blijkt ter plekke, enkele locaties linken haar zelfs uitdrukkelijk aan ons Belgenland.

CULTUUR

In november 2014 werd een klein liedboekje op een Brusselse veiling verkocht. Met afmetingen van 12 op 8,5 centimeter, samengesteld uit 96 perkamenten blaadjes, bleek het na onderzoek een bijzonder kleinood met één geestelijk werk in het Latijn en 49 driestemmige Franse liederen. Het handschrift met de originele in brokaat beklede band vertoonde ook geen hiaten.

CULTUUR

Paul Klee is een van de meest fascinerende kunstenaars van de 20ste eeuw, die de grenzen tussen abstracte kunst en het surrealisme verkende en zijn inspiratie zocht en vond in kindertekeningen, wereldkunsten en art brut ook wel psychiatrische kunst genoemd. In het LaM in Villeneuve d'Ascq loopt een boeiende tentoonstelling van de Zwitser die thematisch alle facetten van zijn kunst onderzoekt en toont.

CULTUUR+

David Bowie zou op 8 januari 75 jaar geworden zijn. Zijn tijdloosheid krijgt extra cachet onder andere door het boek 'David Bowie Compleet. Het verhaal van de 456 songs' en een postuum uitgegeven cd-box 'Toy'.

CULTUUR+

Dokter Nasser Nadjmi (56), bekend van het tv-programma 'Topdokters', vertrekt zaterdag om op Antarctica een marathon te lopen. Daarna wacht een gelijkaardige uitdaging op de Noordpool. "Door op deze twee extreme plekken te gaan lopen, hopen we extra aandacht te vestigen op het werk van en de fundraising voor onze Nadjmi Foundation", vertelt hij aan Artsenkrant.

ACHTERKRANT