Web weergave

Bijna twee artsen op de drie (63%) vinden de GMD-houdende huisarts de meest geschikte persoon om een boosterprik te zetten. De vaccinatiecentra (43%) blijven eveneens best actief. En in de woonzorgcentra moet vaccinatie eveneens kunnen (44%). Een driesporenbeleid is dus aangewezen.

ACTUEEL

Op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen van afgelopen maandag lag een eerste jaarrapport voor over de complexe chirurgie van slokdarm- en pancreastumoren. De mortaliteit na 90 dagen was voor beide soorten pathologieën verminderd.

ACTUEEL

Worden de strengere criteria voor de 'representatieve beroepsorganisaties' vier jaar verschoven? Dat voorstel lag voor op de Nationale Commissie eerder deze week. Kartel en Bvas boden stevig weerwerk.

ACTUEEL

Twee artsen op de drie zijn van oordeel dat de klinische inschatting van covid-19-patiënten best in de huisartsenpraktijk gebeurt. Slechts een minderheid (16,5%) wil dat nog in door huisartsen georganiseerde triageposten doen.

ACTUEEL

Uitgestelde zorg, mentale problemen, leerachterstand bij kinderen, enz. Het zijn belangrijke aandachtspunten. Als het beleid dus tot een nieuwe lockdown besluit, dan is het essentieel dat men daarmee rekening houdt, vindt bijna 86% van de huisartsen en specialisten.

ACTUEEL

Een toename van 5 microgram stikstofdioxide per kubieke meter lucht zou het risico op arbeidsongeschiktheid met 4,2% verhogen. En het risico zou met 3,2% stijgen wanneer er een toename is van 0,5 microgram zwarte koolstof per kubieke meter.

ACTUEEL

Een verrassende wending begin deze week bij het Riziv. Brieuc Van Damme, nog maar sinds december 2020 directeur-generaal van de dienst geneeskundige verzorging, stopt ermee en verkast naar de Koning Boudewijnstichting. Daar is hij tot afgevaardigd bestuurder benoemd.

ACTUEEL

"De timing om dit project te lanceren is uitstekend. Sinds de coronacrisis is er nog nooit zoveel gecommuniceerd over de mentale gezondheid van artsen. In de opleidingswereld is er op alle niveaus grote openheid en bereidheid om werk te maken van het bevorderen van het welbevinden van studenten en artsen in opleiding."

ACTUEEL

Psychiater en psychoanalyticus Marc Calmeyn is in zijn vak door de wol geverfd. Met de carrièrehorizon in zicht verschijnt nu zijn eerste boek. 'Depressie is menselijk' werd een warm pleidooi voor menselijkheid bij de diagnose van een psychiatrische aandoening.

ACTUEEL

Het buitengewone karakter van de overstromingen in juli wordt weerspiegeld in het beheer van de gezondheidsrisico's. Verschillende fasen volgden elkaar op: de hulpverleningsfase tijdens de ramp, de fase van herstel van de zorgcontinuïteit direct na de ramp en het aanpakken van de gevolgen. Er werden heel wat acties ondernomen, maar een aantal problemen blijft bestaan.

ACTUEEL

De overstromingen in Wallonië troffen minstens 56 huisartsen, een cijfer dat bevestigd werd door minister Frank Vandenbroucke. De voorzitter van de lokale huisartsenkring, Michel Meuris. Zegt dat de meesten onder hen terug aan het werk zijn, zij het soms in containers.

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. We pikken de draad op in Richmond, Virginia, waar psychologe Séverine Lannoy (32) onderzoek doet naar bingedrinking. "Ik zou heel graag verschillende onderzoeksdomeinen integreren teneinde een globaal model te ontwikkelen. Dat moet ons en ook zorgverleners toelaten om te focussen op die personen die een verhoogd risico vertonen om te gaan bingedrinken en alcoholverslaving te ontwikkelen."

ACTUEEL

Het zit in de tijdgeest: sommige patiënten willen liever een behandeling krijgen die via een kort lijntje uit de natuur afkomstig is. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen (*) gaan na of olijfextract kan worden gebruikt voor de preventie van hart- en vaatziekten.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Op 12 oktober reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 39ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of een groep onderzoekers bekroont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. We zetten de kandidaten voor u op een rijtje, in de edities van 2, 9, 16, 23 en 30 september.

GALENUSPRIJS

Verstoring van de menstruele cyclus is geen erkende bijwerking van het vaccin tegen covid-19, maar de Britse overheid krijgt een groeiend aantal meldingen van huisartsen en gynaecologen die erop wijzen dat daar misschien verandering in komt.

MEDISCH

Automedicatie is een veel voorkomend verschijnsel, met als schoolvoorbeeld het misbruik van pijnstillers. Misbruik van pijnstillers kan verband houden met verschillende types pijn (rugpijn, fibromyalgie, enzovoort), maar de belangrijkste aanleiding is hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, posttraumatische hoofdpijn, enzovoort.

NASCHOLINGSARTIKEL: NEUROLOGIE - DEEL 3

Op zaterdag 9 oktober 2021 organiseert huisartsenvereniging Domus Medica voor de derde keer haar Huisartsenconferentie- en vakbeurs. Deze richt zich tot huisartsen maar ook tot kinesitherapeuten, praktijkassistenten, psychologen en andere zorgverleners.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Het Hof van Cassatie heeft in een zeer recent arrest (6 september 2021) een helder standpunt ingenomen over de vraag hoe een patiënt kan te weten komt of zijn of haar ziekenhuisarts al dan niet geconventioneerd is.

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

In een teruglopende markt vanwege corona heeft Volvo opvallend goed gepresteerd. De XC40 is de best verkochte SUV in ons land en tijdens de eerste maanden van 2021 zowaar de meeste verkochte auto. De pure electric varianten XC40 Recharge en C40 Recharge effenen de weg naar de volledige elektrificatie van het Volvo-gamma tegen 2030.

PRAKTIJK

De werkgever van één van uw patiënten - die volgens u arbeidsongeschikt is wegens ziekte - stuurt een controlearts. Wat zijn in dat geval de rechten en plichten van uw patiënt?

PRAKTIJK

Filiep Bataillie is orthopedisch chirurg, en sinds 2019 hoofdarts in het Algemeen Ziekenhuis Herentals. In 2014 was hij een van de Topdokters uit jaargang één van de gelijknamige serie op VIER. Momenteel staat hij op een andere manier in de schijnwerpers: met de theatermonoloog Adem die hij zelf schreef én speelt.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Met 'Tout s'est bien passé' levert de Franse regisseur François Ozon een zoveelste meesterwerk af. Hij laat Sophie Marceau haar beste rol ooit vertolken als dochter die van haar vader de vraag krijgt hem te helpen sterven.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Met zijn verfilming van 'Dune' lost Denis Villeneuve de torenhoge verwachtingen in: visueel verpletterend, ijzingwekkend geacteerd en een bonte mix van spiritualiteit en adembenemende actie die je zelden terugvindt in een blockbuster. Een gigantische pluim ook voor de briljante jonge acteur Timothée Chalamet.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Op de voorbije Open Monumentendag zongen het Regenboogkoor en de Paradijsvogels, twee contactkoren met personen met dementie, samen in het Spiegelpaleis en in de kathedraal van Antwerpen. Enkele bewoners van een WZC, familie, vrijwilligers en muzikanten verenigen zich wekelijks rond het zingen van liedjes. Het effect kan wonderbaarlijk zijn.

ACHTERKRANT