Artsenkrant

Web weergave

Er komt een budget om kinderartsen te betrekken bij de behandeling van kinderen en jongeren met eetstoornissen in de psychiatrische afdeling. Maar een voorstel om die kinderarts ook te vergoeden voor deelname aan het multidisciplinair overleg is niet behouden.

ACTUEEL

Veel start-ups en applicaties zien passeren die de zorg goedkoper, veiliger en efficiënter kunnen maken. Maar ze niet kunnen koppelen aan je eigen ziekenhuisinformatiesysteem. Het is een veel gehoorde frustratie in een recente Nederlandse documentaire over IT in de zorg.

ACTUEEL

"De samenwerking met de sector van de volksgezondheid en met de geestelijke gezondheidszorg is één van de topprioriteiten voor de uitbouw van de eerstelijnszorg in de 21ste eeuw. De pandemie toonde trouwens het belang aan van een geïntegreerde, gemeenschapsgerichte zorg."

ACTUEEL

"Een Belgische vrouw met borstkanker in een gevorderd stadium heeft 10% meer overlevingskansen dan een Nederlandse. Ook bij het opsporen van borst-, darm- en longkanker zijn de overlevingskansen in ons land een stuk beter. Dat we telkens weer met de noorderburen vergeleken worden, stuit dan ook tegen de borst."

ACTUEEL

Midden september vond in Antwerpen het eerste Vlaams Congres Geestelijke Gezondheidszorg bij Kinderen en Jongeren plaats. De psychische zorg voor jongeren is een zaak van samenwerking tussen uiteenlopende disciplines en diverse sectoren.

ACTUEEL

Met een voorstel om de somatische zorg voor patiënten die zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis aan het transversale project voor psychiatrie te koppelen, viste ASGB/Kartel achter het net. Maar volgens professor Frieda Matthys is er wel bereidheid om dat thema in 2023 op te nemen.

ACTUEEL

Voor het eerst in Europa werkt een ziekenhuis, meer bepaald het UVC Brugmann, samen met een stad, in dit geval Brussel, om museumvoorschriften aan te bieden aan psychiatrische patiënten.

ACTUEEL

Op 22 oktober viert het Vlaams Artsenverbond (VAV) zijn 100-jarig bestaan. In aanloop daarheen belicht Artsenkrant in vier afleveringen de geschiedenis van het VAV. In dit eerste deel staan we stil bij de voorloper van het VAV, het Algemeen Vlaamsch Geneesherenverbond (AVGV) dat in 1922 in Antwerpen werd opgericht.

ACTUEEL

In 2020 zat een ziekenhuis op de drie in de rode cijfers. Anno 2022 kunnen we allicht spreken over een verdubbeling, zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. De zorgkoepel raamt de meeruitgaven dit jaar voor alle Belgische ziekenhuizen op ruim een half miljard euro in vergelijking met 2019, het laatste normale werkingsjaar voor de coronaperiode.

ACTUEEL

Philippe Leroy, algemeen directeur van het Brusselse UMC Sint-Pieter, vertelt wat de energiecrisis voor zijn ziekenhuis betekent. "We zijn amper uit de covidcrisis gesparteld, en nu ziet het ernaar uit dat 2022 opnieuw een jaar met rode cijfers wordt voor de ziekenhuizen. En we hebben geen enkel uitzicht op een mogelijke oplossing."

ACTUEEL

De Vlaamse Longkankerscreening Taskforce organiseert op vrijdag 7 oktober een multidisciplinair symposium waarin de highlights rond de implementatie van longkankerscreening worden belicht, alsook de belangrijkste feiten en fabels over dit onderwerp. Artsenkrant sprak aan de vooravond van het symposium met een van de initiatiefnemers, prof. Jan van Meerbeeck (Universiteit Antwerpen).

MEDISCH

Patiënten met een hoge CRP hebben een zwakkere therapeutische respons op SSRI's dan patiënten met een lage CRP. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek.

MEDISCH

Atopische dermatitis wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Nieuwe behandelingen zijn voor deze ziekte ontwikkeld, en er komen er nog steeds bij. Prof. Pierre-Dominique Ghislain (UCL) maakt een stand van zaken op, en bespreekt de toegankelijkheid van deze behandelingen in ons land.

MEDISCH

Op 15 oktober vindt aan de KU Leuven een benefietconcert plaats ten voordele van het Sofhea Fonds. Zanger Salvatore Adamo smeert de stembanden in om patiënten na chemotherapie en/of stamceltransplantatie meer levenskwaliteit te bieden.

MEDISCH

Een van de manieren om het belastbaar inkomen, en dus de belastingdruk, te verlagen zijn leningen aan KMO's of zelfstandigen, waarvan de voorwaarden per gewest verschillen. Dat geldt ook voor de federale tax shelter, gericht op investeringen in het kapitaal van een KMO. Hier kan het belastingvoordeel oplopen tot 45%!

PRAKTIJK

Een leerkracht of trainer die een jongere een insulinespuit toedient op school of in de sportclub? Vandaag kan dat niet. In AK van 22 september 2022 kon u lezen dat minister Vandenbroucke hier een mouw wil aan passen. Maar is er wel een probleem?

PRAKTIJK

In 2019 speelden vier artsen van AZ Sint-Lucas in Gent het toneelstuk 'Het diner'. Dat smaakte naar meer, en na herhaaldelijk uitstel wegens covid-19 is het eind volgende week zover: dan gaat 'God van de slachting' in première, gespeeld door hetzelfde viertal. De opbrengst gaat naar het goede doel.

CULTUUR

De Tsjechische Republiek neemt van 1 juli tot 31 december het Voorzitterschap van de Raad van de EU op. Dat is de aanleiding voor een veelzijdig cultureel programma in Brussel met ook bijzonder interessante concerten tijdens de komende drie maanden.

CULTUUR

Elf jaar hebben de Antwerpenaren er moeten op wachten. Afgelopen weekend was het eindelijk zo ver en gingen de deuren van het nieuwe KMSKA met veel feestgedruis open. Het resultaat mag er best zijn: het museum maakt de sprong van de 19de naar de 21ste eeuw en heeft alle troeven (lees: Rubens-Ensor) om een Europese topper te worden. Kostprijs: circa 100 miljoen euro.

CULTUUR+

Eerder te zien in de Congolese hoofdstad Kinshasa in maart van dit jaar, is de expo Kinshasa (N)tonga momenteel in Brussel te gast. Een initiatief van Kanal Brussels Pompidou, in samenwerking met tal van kunstenaars uit Kinshasa. Te zien in K1, een knap gepimpte loods aan de waterkant, recht tegenover het vroegere Citroëngebouw.

CULTUUR+

Van 11 tot 22 oktoberzijn filmfans weer aan het feest op Film Fest Gent. De 49ste editie heeft heel wat films op het programma die handelen over geestelijke gezondheid. Op deze editie krijgt ook Zuid-Korea een focus. Zoals steeds ook uitgebreide aandacht voor filmmuziek met diverse concerten en de jaarlijkse World Soundtrack Awards.

CULTUUR+

Met de Gouden Palmwinnaar 'Triangle of Sadness' levert de Zweedse regisseur Ruben Östlund een nieuwe vlijmscherpe satire af van de 'condition humaine'.

CULTUUR+

"We hebben met onze Stichting Outdoor Medicine de afgelopen twee (corona)jaren inderdaad niet zoveel gedaan", geeft de Nederlandse spoedarts Wouter Jetten toe. "Maar nu de druk op de zorg weer wat vermindert en reizen weer kan, lanceren we een reeks nieuwe cursussen."

ACHTERKRANT