Artsenkrant

Web weergave

De Planningscommissie maakte vorige week een nieuwe analyse publiek van het aantal artsen dat werkzaam is in België. De analyse bevestigt dat Vlaamse artsen met minder zijn - en dat ze gemiddeld meer prestaties leveren dan hun Franstalige tegenhangers.

ACTUEEL

"Momenteel wil geen enkele speler uit onze gezondheidszorg - artsensyndicaten, ziekenhuisfederaties, ziekenfondsen, overheden... - aan belang inboeten. Dé boodschap is echter juist dat men bij een hertekening van het landschap best geen rekening houdt met politieke overwegingen. Belangrijk zijn doelstellingen op lange termijn."

ACTUEEL

OPLEIDING Vorige week mochten onze universiteiten weer honderden studenten verwelkomen voor de start van het nieuwe academiejaar. Aan de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van UHasselt worden volop plannen uitgewerkt voor - uniek in Vlaanderen - een nieuwe master. Die moet 'healthcare engineers' opleiden, vandaag nog ontbrekende professionals met een cruciale rol in zorgondersteuning en -innovatie.

ACTUEEL

Voor de tweede keer publiceert de Planningscommissie een PlanKad-rapport. PlanKad koppelt het artsenkadaster aan andere databanken om een klaardere kijk te krijgen op de activiteit van artsen. Het tweede rapport analyseert de evolutie van het aantal actieve artsen van 2004 tot 2016.

ACTUEEL

Elke maand bezoekt de redactie van Artsenkrant een ondersteunende dienst in een ziekenhuis in Vlaanderen. Deze aflevering is dat de keuken in AZ Sint-Lucas Brugge.

ACTUEEL

"De vrije wil is beperkt en dat vormt de essentie van het euthanasieprobleem. Er wordt immers op geen enkele manier onderzocht hoe het gesteld is met de vrije wil van de patiënt." Zegt neuropsychiater Ivo Uyttendaele naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek 'De Wetstrijd'.

ACTUEEL

INFECTIOLOGIE Tot dusver hebben artsen twee hiv-patiënten kunnen genezen dankzij transplantatie met het beenmerg van personen die niet vatbaar zijn voor het gevreesde virus. Men beoogt nu toepassing van deze behandeling op een (iets) grotere schaal met een moderne techniek voor genetische manipulatie. Momenteel zonder sluitend resultaat.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

NEUROLOGIE Vorsers hebben specifieke gensequenties ontdekt die mede linkshandigheid bepalen. Bij linkshandigen met die genetische variaties hebben ze ook verschillen in de hersenstructuur vastgesteld. Die verschillen zouden verklaren waarom linkshandigen taalvaardiger zijn en minder risico lopen om de ziekte van Parkinson te krijgen.

MEDISCH

GYNAECOLOGIE De pil is nog altijd het meest gebruikte voorbehoedsmiddel, maar verliest toch terrein. Almaar meer vrouwen staan er wantrouwig tegenover of geven de voorkeur aan methoden die ze als natuurlijker, minder belastend en meer egalitair beschouwen.

CLINICAL UPDATE

METABOLISME We horen vaak zeggen dat onze landen geconfronteerd worden met een groeiend aantal diabetespatiënten. Dat klopt ook. Maar de aangroei komt vooral uit de prevalentie, en meestal niet uit de incidentie. Zegt een studie in British Medical Journal.

MEDISCH

LONGZIEKTEN Het immuunsysteem van de longen wordt dezer dagen druk tegen het licht gehouden. Luikse onderzoekers hebben ontdekt dat er twee duidelijk verschillende subpopulaties van interstitiële macrofagen bestaan, waarvan één een gunstige invloed zou hebben op het optreden van astma.

MEDISCH

Dit voorjaar keurde het parlement de zogeheten 'Kwaliteitswet' goed. Deze wet legt kwaliteitseisen op aan alle gezondheidsbeoefenaars. Op drie symposia, een interuniversitair initiatief, komt u te weten wat deze wet voor u inhoudt.

PRAKTIJKCOÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

TECHNOLOGIE De endoscopie doet meer dan diagnoses stellen en behandelingen toepassen via natuurlijke weg. Maar het gebrek aan tactiel contact beperkt de mogelijkheden. Sensendo ruimt dat probleem van de baan.

PRAKTIJKCOÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

MOBILITEIT Volgende week dinsdag, 1 oktober, is het de Internationale Dag van de Ouderen. Senioren spelen een actievere rol in onze maatschappij dan ooit tevoren en een langdurige en veilige mobiliteit van ouderen is daarom een basisbehoefte, stelt Vias institute.

PRAKTIJK

MOBILITEIT Wie een elektrische fiets aanschaft, wordt fysiek actiever. Het is dus onjuist om te denken dat een e-bike de gebruiker lui maakt. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek.

PRAKTIJK

Ruim 40 jaar geleden werd in Kuregem door de dokters Rik Verhaaren en Louis Ferrant een artsenpraktijk opgericht in een oude landmeterswoning. Door de aankoop van de buurwoning en de tussenliggende tuin werd de oppervlakte inmiddels verdrievoudigd tot circa 1.000 m2 wat nodig was met circa 4.400 ingeschreven patiënten. Meer dan ooit is het WGC Medikuregem een ankerplaats in de zeer gekleurde wijk.

PRAKTIJK

FILM FEST Op de 46e editie van Film Fest Gent krijgt Spanje een apart luik, komen actuele problematieken als radicalisering aan bod en stippen Belgische films soms medische thema's aan. Muziek van PJ Harvey tot Penderecki maakt deze editie andermaal uniek in het filmfestivallandschap. Van een filmfestival verwachten we een breed palet dat het medium film eer aandoet. Film Fest Gent lost die verwachtingen wonderwel in.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

BOEKEN In januari 2018 ging in Berlijn 'Requiem pour L.' van les ballets C de la B. in première. De beklijvende productie over de dood was ondertussen al tientallen keren in verschillende landen te zien. Maker Alain Platel noemt het zijn meest intense voorstelling ooit. Ze kroop zelfs zo onder zijn huid dat hij besloot er een boek aan te wijden.

CULTUUR+

De tweede editie van 'L'Afrique c'est chic' vindt van 3 tot 24 oktober plaats in Antwerpen, verspreid over verschillende locaties. Verwacht u aan afrocultuur via literaire happenings, culinaire avonden, film, comedy, fashion, dans en muziek.

CULTUUR+

Free heet het ijzersterke nieuwe album van Iggy Pop. Naar aanleiding daarvan kan u nog tot en met 6 oktober naar een gratis tentoonstelling met foto's die vier Belgische fotografen van hem schoten. Bekijk zeker op Vrt Nu het interview dat Marcel Van Thilt van hem afnam.

CULTUUR+

PIANO In 2014 won Mariam Batsashvili de Franz Lisztwedstrijd in Utrecht en ondertussen is ze haar plaats in de internationale pianowereld aan het innemen. De bijzondere kwaliteiten van de Georgische pianiste zijn te horen op haar nieuwe cd. En het publiek kan haar talent deze week ook live ontdekken in Hasselt.

CULTUUR+

REEKS Geboren als zoon van een Franse vader en Poolse moeder had Frédéric Chopin van kindsbeen af te kampen met een zwakke gezondheid. Na een bijzonder vruchtbare, maar emotioneel bewogen loopbaan als virtuoos en componist, stierf hij in Parijs op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van een chronische longaandoening.

CULTUUR+

GASTRO Amper 22 is hij, veruit de jongste van alle Jeunes Restaurateurs d'Europe, maar dat is hem geenszins aan te zien. Met een maturiteit en een 'naturel' die vele chefs hem benijden, komt Alessandro Ciriello aan de tafels langs om de gerechten met een sausje af te werken en een babbeltje te slaan. Maar bovenal is hij een uitzonderlijk begaafde meester in de keuken.

CULTUUR+

SERIE De eilandjes voor de kust van Napels zijn al eeuwenlang geliefkoosde vakantiebestemmingen. Wij focussen ditmaal op Ischia. De medische geschiedenis hier leest als een boeiend verhaal waarin al sinds de Oudheid de vulkanische ondergrond en warmwaterbronnen en -baden een hoofdrol spelen. Dat heilzame water was voor heel wat (beroemde) gasten een extra reden om naar Ischia te reizen. Wij volgen in hun spoor.

CULTUUR+

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

PATIENT EMPOWERMENT De manier waarop patiënt en zorgverlener met elkaar omgaan kan onmiskenbaar de kwaliteit van de zorg beïnvloeden. Tijdens zijn doctoraatsstudie ontleedde Edgard Eeckman de relatie patiënt-arts. De resultaten daarvan monden nu uit in een boek en een vzw. Een pleidooi voor een meer evenwichtige machtsrelatie tussen patiënt en zorgverlener.

ACHTERKRANT