Artsenkrant

Web weergave

Tussen 106 en 136 euro voor een huisbezoek en 57 euro voor een telefonisch consult. Het zijn tarieven waarvan de huisarts zal opkijken. Toch is het dit wat één Oost-Vlaamse thuisverpleegkundige vraagt om covid-19-patiënten thuis te bezoeken.

ACTUALITEIT

Op 1 oktober, over een week, start de covidbarometer 2.0. De nieuwe barometer mikt op een zeer brede participatie, onder meer met een financiële incentive. Dat moet de activiteit van het coronavirus in ons land beter in kaart brengen, en de huisarts in deze pandemie meer zichtbaarheid geven.

ACTUALITEIT

De Provinciale Raad van de Orde der artsen Antwerpen organiseert op zaterdag 3 oktober een virtuele viering en eedaflegging voor de jonge, pas afgestudeerde artsen. Meteen een primeur. De andere provinciale raden kijken voorlopig de kat uit de boom.

EDITO

Bij chronische aandoeningen, vooral in een oudere bevolking die met verschillende problemen kampt, is een geïntegreerde aanpak nodig. Scuby.eu is een Europees onderzoeksproject dat kijkt naar wat werkt - en hoe je dat kan opschalen.

ACTUEEL

"We zitten bijna aan de maximumcapaciteit van de tests en we zijn nog maar midden september. De syndromische surveillance zal in het najaar een belangrijke rol spelen. De covidbarometer zal zijn nut snel bewijzen", zegt professor Bert Vaes overtuigd.

ACTUEEL

57 euro voor een telefonisch consult door een thuisverpleegkundige dat een half uur zou duren. De huisarts mag voor een telefonisch consult tijdens de pandemie 20 euro vragen. En, afhankelijk van de gemeente uit de Eerstelijnszone waarin de patiënt woont, vraagt de thuisverpleegkundige 106 tot 136 euro voor een huisbezoek. De tarieven die huisartsen mogen rekenen variëren van circa 40 tot circa 90 euro - het laatste voor een nachtelijk huisbezoek.

ACTUEEL

In het Nationaal MS Center Melsbroek, dat zorgtrajecten op maat aanbiedt voor personen met MS en aanverwante neurologische aandoeningen, gaan wekelijks 'dialoogvergaderingen' door. Dé gelegenheid voor patiënten om hun vragen, ideeën en voorstellen m.b.t. de dagelijkse werking van het NMSC te uiten.

ACTUEEL

In de commissie voor welzijn, volksgezondheid, gezin en armoedebestrijding van het Vlaams Parlement kreeg minister Wouter Beke (CD&V) het hard te verduren in verband met de 'verwijdering' van professor em. Jan De Maeseneer (UGent) uit de Vlaamse stuurgroep contactonderzoek.

ACTUEEL

"Het overheidskader rond sommige medical devices raakte de jongste maanden in een stroomversnelling. Belangrijke stappen werden gezet inzake digitale toepassingen. En het wettelijk kader rond STHA komt eraan. Deze ontwikkelingen maken meer waardegedreven zorg mogelijk."

GALENUS PRIJS VOOR FARMACEUTISCHE RESEARCH, KLINISCHE EN FUNDAMENTELE FARMACOLOGIE, MEDISCHE HULPMIDDELEN

"Op lange termijn heeft covid-19 een positieve impact, vooral op het vlak van digitalisering en outsourcing/consulting. De pandemie toonde duidelijk het belang aan van gezondheidszorg. Besparingen zijn uit den boze."

GALENUS PRIJS VOOR FARMACEUTISCHE RESEARCH, KLINISCHE EN FUNDAMENTELE FARMACOLOGIE, MEDISCHE HULPMIDDELEN

Het begrip dementie doet meestal in eerste instantie denken aan geheugenverlies. Maar wie deze aandoening goed kent, weet dat ze roofbouw pleegt op de mogelijkheden om met de patiënt te communiceren. Alternatieven bestaan, zo blijkt uit het boek 'Tijd maken voor mensen met dementie' van sociaal wetenschapper Kasper Bormans, die zopas aan de KULeuven gepromoveerd is op uitgebreid onderzoek in dat domein, onder supervisie van psychiater prof. Dirk De Wachter.

MEDISCH

Het virtuele congres van de European Society of Cardiology (ESC) heeft plaatsgevonden van 29 augustus tot 1 september. Er werden nieuwe richtlijnen gepresenteerd, waarin twee constanten naar voren komen: het belang van evaluatie van het cardiovasculaire risico bij elke patiënt afzonderlijk en het belang van een totaalaanpak van de patiënt.

CLINICAL UPDATE

Het gebruik van antivirale middelen heeft tot nog toe geen betekenisvolle resultaten opgeleverd in de strijd tegen covid-19. De hoop verschuift meer en meer naar het gebruik van monoklonale antilichamen.

MEDISCH

Obesitas verhoogt het risico op een ongunstige afloop bij covid-19. Recente cijfers brengen een spectaculaire discrepantie aan het licht ten opzichte van mensen met een normaal lichaamsgewicht. Het risico stijgt al bij overgewicht.

MEDISCH

Dat situaties zoals een lockdown de leefstijl van kinderen ongunstig beïnvloeden, is enigszins voorspelbaar. Nederlandse onderzoekers becijferden de schade.

MEDISCH

De gesplitste aankoop is een gangbare optimalisatietechniek bij successieplanning. Hierbij wordt een onroerend goed verdeeld tussen enerzijds de vruchtgebruiker, die het recht heeft het goed te gebruiken en de inkomsten ervan te ontvangen, anderzijds de naakte eigenaar, die het goed in zijn geheel zal verkrijgen na het overlijden van de vruchtgebruiker. Deze methode maakt het ook mogelijk om via verschillende schenkingen of gesplitste aankopen de successierechten te verminderen. De fiscus heeft de fiscale regels die van toepassing zijn op deze transacties onlangs overigens vereenvoudigd.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Een patiënt betaalde uw ereloon voor een medische prestatie die u maanden geleden leverde nog steeds niet. Riskeert u dan dat die vordering verjaart? Binnen welke termijn is dat het geval en wat zijn de gevolgen daarvan? Welke stappen kunt u ondernemen om te vermijden dat zo'n verjaring van uw ereloon intreedt?

PRAKTIJK

Een van de neveneffecten van de covid-19-crisis is dat het mobiliteitsgedrag van de Belg veranderd is. Actieve vervoerswijzen zoals wandelen en fietsen zijn toegenomen, ten koste van de auto en het openbaar vervoer. Die verandering zou wel eens blijvend kunnen zijn, blijkt uit de jongste Mobiliteitsbarometer van Vias institute.

PRAKTIJK

Naast de dood en belastingen is er tegenwoordig nog een derde zekerheid in het leven: de jaarlijkse hittegolf! Wie volgende zomer goed voorbereid wil zijn, thuis of in de praktijk, treft best nu al zijn of haar maatregelen (hamstergedrag, weetuwel).

PRAKTIJK

Het boek 'Radetzkymars' uit 1932 behoort in Duitstalig Europa tot de literaire canon en wordt ook bij ons al enige tijd herontdekt. Joseph Roth beschrijft er meesterlijk de neergang van de Habsburgse dubbelmonarchie in aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Zopas verscheen een nieuwe vertaling. We lazen, keken naar de prachtige tekeningen van Jan Vanriet en vroegen ons ook af waarom de beroemde mars van Johann Strauss de titel leverde.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De Zwarte Panter toont, en dit al voor de 13de keer, werk van Jan Vanriet. Jan Vanriet (72) is een van de huiskunstenaars van de Antwerpse galerie, een relatie die dateert van 1973 en bijna zo oud is als de 50-jarige Zwarte Panter zelf.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Op 1 oktober start de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Eveneens het startschot van 'Te Gek!? Roes(t)', een nieuwe jaarcampagne die alcohol-, drug- en gokproblemen bespreekbaar wil maken. Een overzicht van de diverse initiatieven.

CULTUUR+

In The Painted Bird toont de Tsjechische regisseur Václav Marhoul door de ogen van een kind de gruwel die mensen elkaar aandoen. Deze visueel verbluffende film overtuigt door zijn symboliek dermate dat hij Andrei Tarkovsky oproept. Intensiteit troef.

CULTUUR+

Robert Schumann kende naar eigen zeggen een gelukkige jeugd, maar vertoonde vrij vlug symptomen van melancholie en depressie. Na een pijnlijke juridische strijd met zijn pianoleraar Friedrich Wieck, kende hij enkele gelukkige jaren met diens dochter Clara. Hij overleed echter op 46-jarige leeftijd aan dementia paralytica in een psychiatrische instelling.

CULTUUR+

Doet de film The Painted Bird je geloof in de mensheid dalen, dan stijgt het gelukkig weer een tikkel dankzij Gregory Porter. All Rise, zijn zesde studioalbum is vintage Porter met die onweerstaanbare baritonstem die een mix van jazz, soul, blues en gospel zingt.

CULTUUR+

Onder artsen bestaat er koudwatervrees om nog een euthanasie bij psychisch lijden uit te voeren. "Maar het euthanasieproces rond Tine Nys, en wat huisarts Joris Van Hove meemaakt, is een heel uitzonderlijke situatie."

ACHTERKRANT