Artsenkrant

Web weergave

Artsenkrant en Arts in Nood lanceren healthspace.be, een digitaal platform voor en door artsen met artikels, getuigenissen, opinies over mentaal welzijn, kwetsbaarheid en veerkracht.

ACTUEEL

Alle peilingen wijzen uit dat patiënten heel veel vertrouwen hebben in 'hun' (huis)arts. Werken in de zorg is echter geen wandeling in het park.

EDITO

Samen met Artsenkrant zet Arts in Nood (AIN) zijn schouders onder het digitaal platform voor artsen healthspace.be. Sinds de start van Arts in Nood in 2013 heeft de organisatie ruime ervaring in de hulpverlening aan artsen met een psychische kwetsbaarheid. "We moeten artsen zoveel mogelijk tools geven om inzicht te krijgen in hun situatie zodat ze de stap durven te zetten naar hulp", zegt AIN-voorzitter Michel Bafort.

ACTUEEL

Viceminister-president van de Vlaamse regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

ACTUEEL

Adjunct-administrateur-generaal-Riziv en peter van HealthSpace

ACTUEEL

Het psychische welzijn van artsen, en bij uitbreiding van de zorgverlener, is een brandend actueel thema. Dat bewijst het aantal noodroepen voor Arts in Nood, mede-initiatiefnemer van healthspace.be, dit jaar: 300, een verdubbeling ten opzichte van de voorgaande jaren.

ACTUEEL

Het ereloon van 15,5 euro voor de vaccinatie tegen covid-19 wordt vervangen door het honorarium voor een bezoek of een raadpleging. Dat heeft het Riziv nu officieel bekendgemaakt. Voorwaarde is wel dat de inenting geen deel uitmaakt van een vaccinatiecampagne, zoals degene die deze herfst loopt. Want dan blijven de vaccinatiecentra aan zet.

ACTUEEL

Wie in Merchtem door de Spiegellaan rijdt, kan ter hoogte van nummer 34 twee verdiepingen rode bakstenen zien die geduldig maar reikhalzend uitkijken naar hun inwijding. In 2023 komt daar het 'eerstelijnscentrum Merchtem' dat lokale samenwerking wil stimuleren tussen een breed aanbod van eerstelijnswerkers.

ACTUEEL

"We betreuren sterk dat het KB op de ziekenhuisnetwerken radiotherapie beschouwt als een locoregionale zorgopdracht en niet langer als een supraregionale (zie ook AK 2722). Dat is nefast voor de kwaliteit." Dat stellen BeSTRO en BARO, respectievelijk de wetenschappelijke en de beroepsvereniging van radiotherapeuten.

ACTUEEL

Patiënten bij wie astma onvoldoende onder controle is ondanks een onderhoudsbehandeling met hoge doses inhalatiecorticosteroïden en LABA en/of chronisch gebruik van orale corticosteroïden, kunnen goede kandidaten zijn voor een (aanvullende) behandeling met biologicals.

ARTSEN ACADEMY

Twee jaar pandemie en duizenden wetenschappelijke studies later weten we nu duidelijk welke factoren ernstige vormen van covid-19 in de hand werken. Bij sommige patiënten is dus verhoogde waakzaamheid geboden, in het bijzonder van de huisartsen.

ARTSEN ACADEMY

Zo'n 200 ziekten kunnen leiden tot fibrose (verlittekening) van de longen. Een nauwkeurige diagnose is dan ook van essentieel belang om patiënten zo goed mogelijk te behandelen.

ARTSEN ACADEMY

Patiënten met COPD hebben de neiging om hun fysieke en sociale activiteiten steeds verder in te perken. En dat heeft tal van nadelige gevolgen. Een respiratoir revalidatieprogramma kan deze tendens helpen ombuigen en verschillende parameters duurzaam verbeteren.

ARTSEN ACADEMY

Sinds een paar maanden zijn twee nieuwe pneumokokkenvaccins beschikbaar. Welke plaats krijgen ze in het advies (1) waarmee de Hoge Gezondheidsraad (HGR) vaccinatie tegen invasieve pneumokokkeninfecties omkadert?

CLINICAL UPDATE

"Een mentaliteitswijziging, een andere manier van kijken, is nodig in de omgang met mensen met dementie. We kunnen het verschil maken door ons te richten op levenskwaliteit, eerder dan op behoud van geheugen. Respect voor de mens met dementie komt hierbij op de eerste plaats. De maatschappij moet ook bereid zijn middelen vrij te maken."

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Het Japanse merk Toyota dankt zijn succes aan de sterk gestegen vraag naar hybrides en het brede gamma. Met de bZ4X lanceert Toyota zijn eerste full electric model.

PRAKTIJK

Naar aanleiding van een klacht van een patiënt besliste de provinciale geneeskundige commissie van West-Vlaanderen op 11 februari 2022 om het visum in te trekken van een tandarts. Tegelijk vroeg de commissie aan de nationale raad van de Orde van artsen om drie deskundigen, namelijk twee psychiaters en een internist aan te duiden.

PRAKTIJK

Zelden zoveel superlatieven gelezen op de sociale media als bij het overlijden op zijn 91ste van filmregisseur Jean-Luc Godard. We trachten het belang van een van de grootste Franse regisseurs ooit te vatten aan de hand van quotes die we de voorbije week sprokkelden.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Met Moonage Daydream dompelt Brett Morgen ('The Kid Stays in the Picture', 'Kurt Cobain: Montage of Heck, Jane') u op magische wijze onder in de wondere wereld van David Bowie. Voer voor fans van de maestro maar eigenlijk van zowat alle kunsten.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Céret, de plaatsnaam zegt u waarschijnlijk niets. Het Frans-Catalaanse dorp van 7 à 8.000 inwoners, aan de voet van de Pyreneeën, heeft nochtans een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de moderne kunst. Picasso, Braque, Gris, Soutine, Chagall, Miro, Dalí... allemaal zijn ze er gepasseerd. In het vernieuwde Musée d'Art Moderne leert u er alles van.

CULTUUR+

De tentoonstelling 'Open Hart' in het Gentse museum Dr. Guislain, die loopt tot 8 januari 2023, biedt een verrassende kijk op het kunstenaarschap van Wim Opbrouck. Die is in de eerste plaats als acteur en theatermaker bekend, maar ontsluit hier voor het eerst in dertig jaar zijn beeldend werk.

CULTUUR+

Ludwig Wittgenstein is een van de weinige filosofen die ook bij niet-filosofen bekend is. Van zijn beroemdste boek zijn 100 jaar na verschijnen twee nieuwe Nederlandse vertalingen uitgekomen en met lezenswaardige handleidingen bij zijn werk.

CULTUUR+

Hade Scheyving is arts en medisch redacteur.

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

"Als neurochirurg werd ik elke dag geconfronteerd met de problemen om patiënten op de operatietafel te tillen en goed te positioneren in buiklig, om bloedingen en complicaties te vermijden", legt dr. Paul Depauw (50) uit. "Maar de stap van een idee om die belastende handelingen met behulp van persluchtkussens te faciliteren tot hun introductie in de zorg als ergonomische tool is een marathon lopen. Gelukkig groeit het besef bij bestuurders in de zorg dat ergonomie een belangrijk aandachtspunt moet zijn."

ACHTERKRANT