Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 38 | 20 september 2019

Web weergave

Dokter Hans Kluge werd deze week benoemd tot directeur voor de regio Europa bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Kluge werkte de voorbije tien jaar al bij WHO/Europe als directeur van het departement gezondheidssystemen.

EDITO

Uit het zopas gepubliceerde activiteitenverslag 2018 van het Fonds voor de Medische Ongevallen (FMO) van het Riziv blijkt nog steeds een grote achterstand in de behandeling van de dossiers. Vorig jaar was er echter wel beterschap.

EDITO

Het ingangsexamen voor de geneeskundestudies blijft de gemoederen beroeren. Al sinds de eerste editie in 1997 wordt de proef in vraag gesteld. Is dit wel een correcte manier om goede artsen te selecteren? Nu het zelfs niet meer volstaat te slagen om aan de studies te beginnen, zwelt die kritiek aan.

EDITO

VERVOLG BLZ.1 In haar negenjarig bestaan keerde het Fonds Medische Ongevallen 16,2 miljoen euro schadevergoeding uit, waarvan 4,229 miljoen in 2018.

ACTUEEL

RADIOTHERAPIE Je kan als zorgverlener het nodige doen om de kwaliteit van de zorg te optimaliseren. Maar dan is de cruciale vraag: hoe percipieert de patiënt wat hem wordt aangereikt? De dienst radiotherapie van de Europa Ziekenhuizen in Brussel ging het na.

ACTUEEL

Brusselaars maken steeds vaker gebruik van spoeddiensten, vooral jongeren tot 15 jaar en 65-plussers. Een andere vaststelling van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn van het Brussels Gewest is dat het aantal patiënten dat doorverwezen werd door een huisarts aanzienlijk daalde tussen 2008 en 2016.

ACTUEEL

INFECTIES Onderzoekers van de ULB hebben brandhout gemaakt van het dogma dat slechts een tiental stammen van groep A-streptokokken acuut gewrichtsreuma (AGR) zouden kunnen uitlokken. Voor het ontwikkelen van een vaccin zal men dus het geweer van schouder moeten veranderen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

EPIDEMIOLOGIE Hartziekten zijn voortaan niet meer de belangrijkste oorzaak van sterfte in westerse landen. Dat schrijft The Lancet.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

CARDIOLOGIE Ongeveer 5-7% van de patiënten die een coronaire stenting ondergaan, hebben ook voorkamerfibrillatie. Over de keuze voor de meest optimale antitrombotische therapie voor deze patiënten wordt al jaren onderzoek gedaan.

CLINICAL UPDATE

CARDIOLOGIE Het hoogtepunt van het congres van de European Society of Cardiology (ESC) dit jaar was ongetwijfeld de presentatie van nieuwe richtlijnen voor de behandeling van dyslipidemie. De richtlijnen werden op minstens drie punten sterk gewijzigd.

CONGRES

IMMUNOLOGIE Het is niet de eerste keer, maar misschien is het de goeie: een kleine studie is er met medicatie in geslaagd merkers voor veroudering bij personen terug te draaien.

MEDISCH

NO KIDDING Enkele jaren geleden vond onderzoek een verhoogd risico van seksueel overdraagbare infecties (SOI) bij vrouwen die hun schaamhaar trimmen. Onderzoekers in PLoS ONE kunnen deze resultaten niet reproduceren.

MEDISCH

GENDERGENEESKUNDE Al meer dan een decennium krijgen artsen te horen dat hartinfarct bij de vrouw met een atypisch klachtenpatroon gepaard gaat. Hierover rijzen steeds meer twijfels. Ook een recente studie in Journal of The American Heart Association fronst de wenkbrauwen.

MEDISCH

Belgische huisartsen zitten in de Europese middenmoot wat het gebruik van e-health betreft. Ze scoren iets beter op het vlak van gegevensuitwisseling maar bengelen helemaal achteraan voor telegeneeskunde.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

AUTO Sportwagens moeten brullen en stinken, hoe harder hoe liever. Dat is altijd zo geweest. De nieuwe Porsche Taycan maakt daar komaf mee en luidt een nieuwe tijdperk in. De nieuwkomer maakt geen kabaal en stoot geen schadelijke uitlaatgassen uit, deze auto van de toekomst rijdt puur elektrisch.

PRAKTIJK

STUDIEDAG Op 12 oktober heeft de studiedag van Doctors4Doctors plaats. Thema van deze derde studiedag is 'Time = Money. Hoeveel geld is uw tijd waard, collega?'.

PRAKTIJK

40 JAAR AB Morgen vindt het openingsweekend plaats van de 40e verjaardag van de Brusselse muziektempel Ancienne Belgique, de start van een maandenlang programma met gastcuratoren en zelfs een reeks kerkconcerten. We blikken terug op de geschiedenis van wat voor vele melomanen (waaronder ondergetekende) een tweede thuis blijkt.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

EXPO Zelden of nooit heb ik jongeren en vooral kinderen zo uit de bol zien gaan bij een tentoonstelling over hedendaagse kunst, dan bij Olafur Eliasson in Tate Modern, Londen. Toen de klimaatspijbelaars van vandaag nog niet geboren waren, was de IJslander al druk in de weer om zijn sociaal-ecologische boodschap op artistieke wijze de wereld in te sturen.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

THEATER In de schouwburg van NTGent vindt vanavond de Vlaamse première plaats van 'Wie is bang', het nieuwste stuk van Tom Lanoye, in een regie van Koen De Sutter. Eerder speelde de voorstelling in de stadsschouwburg van het Nederlandse Middelburg in het kader van het Zeeland Nazomerfestival.

CULTUUR+

KLASSIEK De komende twee weken nodigt het festival Musica Divina weer uit om muziek te ontdekken in Kempense abdijen, begijnhoven en kerken. Het festival in het hart van de Kempen brengt dit jaar in negen gemeenten en steden muziek die naar Leonardo da Vinci verwijst.

CULTUUR+

FILM Met Gouden Palmwinnaar Parasite geeft de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-Ho een cinematografische tournée général. Het moet van Pulp Fiction geleden zijn dat zowel een breed publiek als critici echt blij waren met deze laureaat.

CULTUUR+

Dat het nu aan ons was, vertelde de professor die ons een inleiding op het stagejaar gaf. Wat we uit onze stage zouden halen, lag aan ons. Dat we er het beste van moesten maken. En daarmee vlogen we uit. Ik dacht dat hij bedoelde dat de hoeveelheid kennis die we konden opdoen, afhing van onze inzet tijdens stagedagen, van onze leergierigheid tussendoor en van onze motivatie tot extra opzoekwerk. Op die verwachting liep ik stuk

OPINIE

Behalve kniechirug in het Jessa Ziekenhuis, campus Salvator, is dokter Bruno Willems ook voorzitter van handbalclub Initia Hasselt. Zijn hele gezin is trouwens in de club actief. "Ik leef mee als we winnen en ik haat het als we verliezen. Dat is in mijn werk ook zo", dixit de voorzitter/chirurg.

ACHTERKRANT