Artsenkrant

Web weergave

In 2018 ging er voor 3,11 miljard euro aan voorgeschreven geneesmiddelen over de toonbank van de publieke apotheken. Dat is minder dan 10 jaar geleden. En het zijn niet meer, zoals vroeger, statines en PPI's die het meest aan het Riziv kosten, maar TNF-alfa-remmers en directe orale anticoagulantia.

ACTUEEL

"Het is zeker geen kwestie van geld alleen. Grotere praktijken waar meerdere huisartsen samenwerken en een goed georganiseerde wachtdienst kunnen in landelijke gebieden een oplossing zijn."

ACTUEEL

Met september komt de koude en het duister om halfzeven. En ook twee projecten die de patiënt centraal stellen en die hem/haar niet alleen in woorden maar ook in daden bij het zorgproces betrekken.

ACTUEEL

VERVOLG BLZ. 1 Huisartsen blijven de grootste voorschrijvers van medicijnen in de open officina, maar hun aandeel daalde in de periode 2009-2018 van 71% naar 58%. Dat blijkt uit de statistieken die het Riziv jaarlijks op zijn website publiceert - zie het artikel op de cover.

ACTUEEL

Het Riziv werft een nieuwe directeur-generaal voor de Dienst Geneeskundige Verzorging aan. Een sleutelpositie waarvoor een arts alle troeven in handen heeft, al is een geneeskundediploma geen must. Jo De Cock, administrateur-generaal van het Riziv, schetst het profiel van deze witte raaf die een hervorming van de dienst in goede banen moet leiden in een ingewikkelde federale politieke context en met een minister in lopende zaken.

ACTUEEL

Thomas Salden zou 200.000 euro bruto per jaar gaan verdienen als adviseur-generaal van de Intercommunale de santé publique du pays de Charleroi (ISPPC). Waals minister van Binnenlandse Aangelegenheden Valérie De Bue (MR) stak er een stokje voor.

ACTUEEL

WACHTPOSTEN Het gezamenlijke afsprakenplan dat drie huisartsenwachtposten in het zuiden van de provincie van Antwerpen afsloten met vier ziekenhuizen in de streek, heeft een praktisch doel. Uniforme afspraken zorgen voor meer duidelijkheid en een betere kwaliteit van de zorg.

ACTUEEL

SPORTGENEESKUNDE Onze krant gaat bij deze in op een vraag om zichtbaarheid te geven aan de bijscholingscursus voor risicovechtsportartsen die dit najaar plaatsvindt. Risicovechtsportartsen, zei u?

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

NEUROWETENSCHAPPEN Al enige tijd woedt onder wetenschappers een debat rond het idee dat autisme ontstaat in extreem mannelijke hersenen. De non-believers hebben zopas gescoord met een nieuw onderzoek.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

INFECTIOLOGIE Antiretrovirale middelen hebben het lot van patiënten met een hivinfectie grondig veranderd, doordat ze de virale lading onderdrukken. De volgende uitdaging bestaat erin het virus uit het lichaam te verwijderen, zodat hiv-patiënten niet langer hun hele leven medicatie moeten nemen. Onderzoekers kijken in de richting van een recent ontwikkelde kankerbehandeling.

MEDISCH

BOEKEN De wetenschap kijkt tegenwoordig met minder scepsis en meer belangstelling naar het potentieel gunstige effect van meditatie op de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Prof. Steven Laureys staat ons te woord naar aanleiding van een boek dat hij dit jaar uitgegeven heeft.

MEDISCH

In België is iedereen orgaandonor, maar wie zijn lichaam aan de wetenschap wil schenken, moet daarvoor zelf initiatief nemen. Wat als een patiënt zijn lichaam wil doneren?

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

BOEKJES Op 1 november verandert het model van het geneesmiddelenvoorschrift. Het voorschrift moet vanaf dan een gereserveerd vakje bevatten waarin de arts de datum kan vermelden waarop het voorschrift vervalt.

PRAKTIJK

MOBILITEIT Elke dag gebeuren in België elf ongevallen met doden of gewonden waarbij de bestuurder te veel gedronken heeft. Als gevolg van een wetswijziging rijden steeds meer bestuurders rond met een verplicht alcoholslot.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

PATIËNTEMANCIPATIE "De Vlaamse overheid heeft ervoor gekozen om te spreken over een 'Persoon met een Zorgen Ondersteuningsnood' (PZON) in plaats van over een 'patiënt'," zo lezen we in het boek 'Management en beleid in de gezondheidszorg'.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

FISCALITEIT Belgen waren altijd al dol op onroerend goed. Recent riepen CEO's van banken op om het wettelijk minimumtarief van 0,11% op spaarrekeningen te reduceren tot nul. Dat dwingt spaarders om alternatieven te zoeken voor hun spaargeld. Al enkele jaren gaat de aandacht van de spaarders naar het schijnbaar fiscaal aantrekkelijke onroerende goed. Dit komt echter steeds meer in het vizier van de fiscus die vaak probeert huurinkomsten te kwalificeren als professionele inkomsten.

PRAKTIJK

THEATER In 2016 voegde Ivo van Hove een pagina toe aan zijn al rijke curriculum: met Les Damnés, een gastregie bij de prestigieuze Comédie-Française, opende hij het Festival d'Avignon. Na volle zalen in Parijs, New York en Londen is de voorstelling nu ook in Antwerpen te zien.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

KLASSIEK Opnieuw trekt het Antwerp Symphony Orchestra haar nieuwe concertseizoen met een galaconcert op gang. De ster van de avond is de Letse mezzosopraan El na Garan a die een graag geziene gast in La Scala, de Met, de Salzburger Festspiele of de Wiener Staatsoper. Dat ze op 19 september naar de Koningin Elisabethzaal komt is dus iets om naar uit te kijken.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

MUSEUM Op twee jaar tijd heeft het Musée Camille Claudel in Nogent-sur-Seine een vaste plaats verworven in het museumlandschap. Het museum bezit met een 50-tal stuks niet alleen de grootste verzameling originele werken van Claudel, het brengt ook een overzicht van de Franse beeldhouwkunst in de boeiende periode van de 19de en begin 20ste eeuw.

CULTUUR+

"Preventie, anders dan het aanleggen van riolen en het wassen van handen, is gebaseerd op ideeën van maakbaarheid", schrijft Luc Bonneux.

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

We leveren steeds meer inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Aan Artsenkrant vertellen enkele artsen en artsen in spe hoe zij proberen om duurzaam te leven. Huisarts Annelies Moons gooide haar voedingspatroon om.

ACHTERKRANT