Artsenkrant

Web weergave

Minister Maggie De Block, bevoegd voor de federale gezondheidszorg zit met een probleem: de geestelijke gezondheidszorg kreeg van het parlement 200 miljoen euro extra. Hoe kan de overheid dat het best besteden? Daarover ging ze begin deze week met de sector samenzitten.

ACTUEEL

De samenwerking met psychologen staat voor professor Frieda Matthys in het plan voor het extra GGZ-budget centraal. "Nu behandel ik veel patiënten die beter naar een psycholoog zouden gaan. Alleen wordt die niet terugbetaald."

ACTUEEL

SCIENSANO De zorgtrajecten voor diabetes mellitus en chronisch nierfalen zijn zeker geen maat voor niets. Ze zorgen voor een betere opvolging van de patiënten, en ook voor een beter resultaat van die zorg. Voor sommigen mocht het wel ietsje meer zijn...

ACTUEEL

Ligt er voor het zorgbudget een groeinorm van 2,5% in het vooruitzicht? De zeven partijen die momenteel een regering pogen te vormen, zijn alvast van plan om meer geld vrij te maken voor de gezondheidssector.

ACTUEEL

Volgens recent onderzoek van Le Vif-l'Express en Knack kocht "België met DiaSorin één miljoen onbetrouwbare covid-19-tests". Bovendien namen de bladen ook de positie van directeur-generaal post-vergunning bij het FAGG, Hugues Malonne, op de korrel.

ACTUEEL

OSE-RAPPORT Het European Social Observatory (OSE) voerde in opdracht van het Riziv een studie uit naar de ongelijkheden in de toegang tot de gezondheidszorg in België en kwam tot de ontnuchterende conclusie: de Belgische gezondheidszorg is ongelijk. En wordt nog ongelijker.

ACTUEEL

Sinds de Syrische geneeskundestudente Marah al-Hannoun (22) begin 2017 met een humanitair visum in ons land is beland voelt ze zich opgelucht en veilig. "Maar superblij kan ik niet zijn: ik heb mijn vrienden moeten achterlaten. En de boosheid en onmacht over de situatie in Syrië blijft opwellen." Woede over al dat menselijk leed blijkt trouwens een doorslaggevende factor te zijn om geneeskunde te studeren: "Ik wil mensen helpen".

ACTUEEL

corona De aankondiging van president Poetin dat Rusland over een vaccin tegen covid-19 beschikt werd met de nodige scepsis onthaald (zie AK 2638). Zelfs al zou men over de juiste technologie beschikken dan nog suggereert het ontbreken van verifieerbare gegevens dat het niet meer dan bluf is. Artsenkrant sprak met een expert.

ACTUEEL

Onderzoekers hebben de luminale cellen in borstklierweefsel vernietigd om na te gaan hoe stamcellen het weefsel herstellen. Dat zou ons op het spoor kunnen zetten van een nieuwe manier om borst- en prostaatkanker, de twee frequentste kankers, te bestrijden.

MEDISCH

Voeding Volgens een Amerikaanse studie zouden oudere vrouwen die meer dan één of twee porties in de oven gebakken of gegrilde vis of schaaldieren per week eten, voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgen om de mogelijke nadelige effecten van luchtvervuiling op de hoeveelheid witte stof in de hersenen tegen te gaan.

MEDISCH

Neurowetenschappen Multivariate analyse van fMRI leent zich uitstekend voor onderzoek van de cognitieve functies. Dat treft, want de nieuwe generatie van scanners geeft een ruimtelijke resolutie in de hersenen van minder dan een millimeter.

MEDISCH

Op 29 september reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 38ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of een groep onderzoekers bekroont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. We zetten de kandidaten voor u op een rijtje, in de edities van 3, 10 en 17 september.

GALENUSPRIJS 2019

DERMATOLOGIE De laatste dertig jaar is de prevalentie van atopische dermatitis in ontwikkelde landen meer dan verdubbeld. Ongeveer een kwart van de kinderen met een atopische dermatitis zal nog opflakkeringen van eczeem kennen na de adolescentie. En almaar vaker wordt de diagnose ook gesteld bij volwassenen. Gelukkig is er ook goed nieuws.

CLINICAL UPDATE

VENNOOTSCHAP Als u uw praktijk uitoefent binnen een vennootschap waarvan u bestuurder bent, kan het zijn dat er in de boekhouding sprake is van een zogenaamde rekening-courant. Wat houdt dat precies in? Wat gebeurt er met die rekening-courant als u uit de echt scheidt?

PRAKTIJK

PERSONEEL Uw secretaris of secretaresse komt ten val op het werk of heeft een ongeval op de weg van huis naar uw praktijk. In dat geval is de kans niet onbestaande dat er sprake is van een zogenaamd arbeids(weg-)ongeval.

PRAKTIJK

FINANCIËNHet discours van banken wordt almaar urgenter: het zou zoveel gemakkelijker zijn om munten en bankbiljetten af te schaffen. En nu blijkt het coronavirus een onverwachte bondgenoot te zijn: het is ook virologisch veiliger om digitaal te betalen. Is het over & out voor cash geld of niet?

PRAKTIJK

MOBILITEIT Vias institute analyseerde de ongevallen-statistieken tussen 2015 en 2019. Elk jaar zijn zowat 2.500 kinderen op weg naar of terug van de school betrokken in een verkeersongeval, of 14 per schooldag. Het risico is het hoogst voor jongens van 16. Bijna 4 op de 10 kinderen die in een letselongeval betrokken waren, waren op weg naar of terug van de school.

PRAKTIJK

Bedrijven en instellingen verzamelen enorme hoeveelheden gegevens waaruit waardevolle inzichten gehaald kunnen worden. Ook in de zorgsector spelen deze big data een steeds belangrijkere rol. Zorgnet-Icuro neemt het voortouw met een voorstel voor een platform voor het verantwoord gebruik van gezondheidsgegevens.

PRAKTIJK

Op 18 september is het precies 50 jaar geleden dat gitaargod Jimi Hendrix overleed. Met lotgenote Janis Joplin deelt hij dezelfde ongebreidelde energie en een nooit geëvenaarde manier van performen. Vier jaar volstonden om de samenleving en de muziekwereld grondig te beïnvloeden. Dat blijkt uit de talloze getuigenissen die we voor u sprokkelden.

CULTUUR

Op 4 oktober zal het precies 50 jaar geleden zijn dat Janis Joplin overleed aan een ongewilde overdosis heroïne. Wat een zonde, net zoals Jimi Hendrix enkele weken eerder. Janis Joplin bezorgde vrouwelijke artiesten een voorheen onbestaande plaats in de rock'n roll en vrouwen tout court een plek in de maatschappij.

CULTUUR

WIJN Wat is er mooier dan bij avondzon te genieten van een mooi glas krachtige rode wijn? Een glas wijn drinken met een streepje gitaar van Jimi Hendrix natuurlijk!

CULTUUR+

Het Quatuor Ebène ging de uitdaging aan om de 16 kwartetten van Beethoven in te studeren en uit te voeren. De wereldtournee van dit prestigeproject is door de coronamaatregelen helaas in rook opgegaan. Daarom krijgt het Concertgebouw Brugge nu onverhoopt de première van deze unieke bijdrage aan het Beethovenjaar.

CULTUUR+

PORTRET De pestepidemie van 1679 geldt als een van de zwaarste sanitaire rampen die de Habsburgse hoofdstad ooit heeft getroffen. Opmerkelijk: een arts uit onze contreien, Paul de Sorbait, was toendertijd belast om deze plaag te bestrijden.

CULTUUR+

Vorige week las in u in Artsenkrant het aangrijpende verhaal over de laatste pestepidemie in Europa, met name in Marseille. Na die pestepidemie van 1720 zat de schrik er dik in bij de inwoners van de Franse havenstad.

CULTUUR+

Op 8 oktober 2016 haast de 62-jarige neuroloog Udo Kischka zich om na het werk zijn trein te halen. Hij krijgt daarbij hoofdpijn aan de rechterkant en een raar gevoel in zijn linker lichaamshelft. Hij denkt wel even aan een beroerte maar wijt het aan vermoeidheid en werkt 's avonds thuis nog een paar uur door nadat iedereen al naar bed is.

CULTUUR+

"16 maart 2020. Ik had er speciaal een aftelkalender voor gemaakt die ik dagelijks neurotisch inkleurde. Eindelijk was het moment daar: het einde van mijn assistentschap, ik was afgestudeerd!"

OPINIE

"Wij hebben anderhalf jaar geleden dit pand aan de Overstraat in hartje Diest kunnen aankopen. Historisch onderzoek wijst uit dat dit beschermd herenhuis rond1836 door dokter Carolus Theys is gebouwd. Het geeft een goed gevoel, weten dat we met onze activiteiten aanknopen bij een stuk medische geschiedenis in onze stad."

ACHTERKRANT