Artsenkrant

Web weergave

De verschillen in vaccinatiepercentages in Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Krijgt de discussie omtrent de verplichting van het globaal medisch dossier (GMD) daarmee een nieuw elan?

ACTUEEL

"Ingeschreven zijn bij een huisarts of huisartsenpraktijk geeft het voordeel dat het ten tijde van een gezondheidscrisis meteen duidelijk is wie mensen kunnen bereiken met hun zorgvraag, en wie verantwoordelijkheid kan opnemen voor wie."

ACTUEEL

De vaccinatiecampagne tegen covid schakelt naar een lagere versnelling. Half oktober sluiten de vaccinatiecentra officieel hun deuren. Wat er daarna komt, hangt vooral af van wie een derde vaccin zal blijken nodig te hebben.

ACTUEEL

Een unieke gebeurtenis: 233 medische tijdschriften - en niet de minste - publiceren hetzelfde editorial. Dat om de urgentie van maatregelen tegen klimaatopwarming en voor biodiversiteit te onderstrepen. Want het gaat om onze gezondheid en die van komende generaties.

ACTUEEL

Afrika is sterk afhankelijk van externe producenten voor geneesmiddelen en medische producten. Het Afrikaanse continent moet nog steeds 99% van al zijn vaccins en 94% van de geneesmiddelen en medische producten importeren. De Afrikaanse Unie maar ook de Europese Unie streven naar meer autonomie voor Afrika.

ACTUEEL

Wat waren faciliterende factoren voor de implementatie van teleconsulten en telemonitoring in de ziekenhuizen tijdens de covidpandemie? En welke de barrières? Wat kunnen zorginstellingen in de toekomst doen om implementatieprocessen van digitale technologie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen?

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. We hoppen nogmaals naar Texas en Baylor College of Medicine. Daar werkte het team van assistant professor Jeroen Pollet (39) intensief aan de ontwikkeling van een nieuw coronavaccin. "Dat we met ons kleine team er in geslaagd zijn om ons Corbevax-vaccin in India goedgekeurd te krijgen, is heel straf. Hopelijk opent dit ook deuren voor ons onderzoek naar 'vergeten' tropische ziekten", klinkt het.

ACTUEEL

Niet bij alle spelers, zo blijkt uit een studie die recentelijk verscheen in JAMA Neurology. Ten opzichte van de algemene bevolking zouden veldspelers viermaal meer risico hebben op neurodegeneratieve ziekten, maar bij keepers komt geen significante verhoging naar voren. Het onderzoek werd gefinancierd door de Engelse voetbalfederatie.

MEDISCH

Vorsers van Yale stelden vast dat één dosis van psilocybine, een alkaloïd dat in sommige hallucinogene paddenstoelen zit, de neuronale connecties bij muizen onmiddellijk en gedurende lange tijd verbetert. Dat zou ons op het spoor kunnen zetten van een behandeling voor ernstige depressie.

MEDISCH

Antidepressiva worden vaak voorgeschreven bij depressie en angststoornissen. Het kan tot 6 weken duren voor een effect op de symptomen merkbaar is. Eens de klachten onder controle zijn, wordt aanbevolen om de behandeling met antidepressiva nog 6 maanden verder te zetten. Hoe kan men langdurig gebruik van antidepressiva veilig stoppen?

COCHRANE CORNER

Vorsers ontdekten dat de concentratie in het bloed van het enzym sPLA2-IIA, een enzym dat verwant is met de neurotoxines in het gif van de ratelslang, misschien het best voorspelt welke patiënten met een ernstige covid-19 er uiteindelijk aan zullen bezwijken. Het bloed van geïnfecteerde patiënten bevat een grote hoeveelheid van dat enzym, dat de celmembranen van de vitale organen kan vernietigen. De studie is gepubliceerd in Journal of Clinical Investigation.

MEDISCH

Op 12 oktober reikt Artsenkrant de Galenusprijs uit, al voor de 39ste keer op rij. Een deskundige jury kent drie prijzen toe: de Farmacologieprijs, die een werk over klinische en/of fundamentele farmacologie door een onderzoeker of een groep onderzoekers bekroont; de Geneesmiddelenprijs, die toegekend wordt aan het meest innovatieve geneesmiddel; en de Medische Hulpmiddelenprijs, die een medisch hulpmiddel bekroont dat tot een betere behandeling kan leiden. We zetten de kandidaten voor u op een rijtje, in de edities van 2, 9, 16, 23 en 30 september.

GALENUSPRIJS

Een recente uitspraak van het Hof van Cassatie maakt de toepassing van het beroepsgeheim voor artsen nog ingewikkelder. Een geval van kindermisbruik aangegeven door een klinisch psychologe, ligt aan de basis van het arrest.

PRAKTIJK

Sinds het begin van dit jaar geldt in het Hoofdstedelijk Gewest op de meeste straten een snelheidsbeperking van 30 km/u. Dat heeft geleid tot een daling van de gemiddelde snelheid en van het aantal ernstige ongevallen.

PRAKTIJK

Wanneer het regent in Parijs, druppelt het in Brussel, luidt het gezegde. Maar bij de invoering van een zone 30 was Brussel de Franse hoofdstad te snel af. Parijs werd op 30 augustus een zone 30, bijna negen maanden na Brussel.

PRAKTIJK

De deuren van de concert- en theaterzalen openen zich de komende dagen voor wat een concertseizoen vol hooggespannen verwachtingen wordt. Onderstaande drie producties brengen opera- en muziektheaterliefhebbers al meteen in vervoering.

CULTUUR+

Na een jaar verbouwen opende de gerenoveerde concertzaal De Bijloke in Gent een jaar geleden haar deuren. Het iconische dakgebinte uit de 13de eeuw bleef onaangeroerd maar de concertzaal die het overspant is grondig veranderd.

CULTUUR+

Jean-Marie Segers is NKO-arts en medisch journalist. Afgelopen maanden schreef hij voor Artsenkrant een serie artikels over de menselijke kant en medische geschiedenis van enkele grote namen uit de muziekwereld. Deze stukken werden nu in een mooie publicatie gebundeld onder de titel 'Tijdloze genieën in een broos lichaam'.

CULTUUR+

Vorige week overleed een van de giganten van de Griekse muziek en van de volksmuziek 'tout court'. Wanneer je Mikis Theodorakis' leven zou verfilmen zouden velen betwijfelen dat het geen fictie is. Naast muziek stonden poëzie, (film)muziek en politiek engagement centraal. Hierna volgt een sowieso te kort overzicht.

CULTUUR+

Nog tot 26 september serveert het Offscreen Film Festival in diverse Brusselse bioscoopzalen cultfilms in de breedste zin van het woord. Eco-horror & climate fiction krijgen een extra focus.

CULTUUR+

'Wat een roman is mijn leven geweest' liet Napoleon neerpennen op het eiland Sint-Helena. Grote voortrekkers maken niet alleen geschiedenis, zij schrijven ze ook zelf. Kwestie van zekerheid over hoe latere generaties hun acties moeten begrijpen. Ook vandaag blijft Napoleon, ver buiten Frankrijk, fascineren en polariseren.

CULTUUR+

Marc Cosyns Huisarts, consulent eerstelijnszorg UGent

COLUMN en OPINIE

Dokter Ruben De Gendt begeleidde als sportarts onze olympische roeiers in de aanloop naar de Spelen. Maar hij is ook actief in het profwielrennen en neemt deel aan triatlons.

ACHTERKRANT