Artsenkrant

Web weergave

Er is een grote variatie in het aantal keizersneden tussen de Belgische ziekenhuizen, en een duidelijke verklaring is er niet. Dat vond de federale Eenheid Audit Ziekenhuizen.

ACTUEEL

"Het Kartel legt proactief paritair samengestelde raden van beheer en co-governance tussen directies en artsen/andere zorgverstrekkers op tafel. In een ziekenhuis moet ook een arbitrage- en een vergoedingscommissie komen."

ACTUEEL

Vijfentwintig tot 31% van de patiënten met uitgezaaide kanker wil zijn of haar levensverwachting liever niet weten. Dat blijkt uit een recente Nederlandse studie. Dat sommige patiënten de voorkeur geven aan onwetendheid, zeker in een tijdperk van geïnformeerde toestemming, wordt gemakkelijk over het hoofd gezien, stellen de onderzoekers.

ACTUEEL

De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen buigt zich weer over het sociaal statuut van artsen in opleiding - in eerste instantie geld voor opbouw van het pensioen.

ACTUEEL

KARVA, de Koninklijke Artsenvereniging van Antwerpen, organiseert de 77ste editie van de Geneeskundige Dagen van Antwerpen. Of beter gezegd 'Dag', want dit jaar worden alle presentaties op één dag gebundeld. Het thema is 'Samenwerking in de zorg, evidence-based en persoonsgericht'.

ACTUEEL

Doctors4Doctors organiseert een studiedag onder de titel 'De arts als koorddanser'. Een arts moet vandaag een echte evenwichtskunstenaar zijn, vertelt dr. Raymond Vandebeek van Doctors4Doctors.

ACTUEEL

Dokter Sam Ward leidde verschillende Mongoolse artsen op in een ziekenhuis in Khovd, een kennismaking met een medische wereld waar technologie en therapeutische middelen veel minder aanwezig zijn dan in België. Het verslag van een verrijkende ervaring.

ACTUEEL

Een consortium van artsen en onderzoekers van de UHasselt, het Jessa Ziekenhuis en de Universiteit Maastricht bundelde de krachten en wetenschappelijke expertise om beter te begrijpen welke impact het coronavirus precies heeft op spierniveau bij ernstig zieke patiënten. Artsenkrant sprak met prof. Vandenabeele en dr. Agten, die dit unieke en mogelijk veelbetekenende onderzoek leidden.(1)

MEDISCH

Een belangrijke eigenschap van entrepreneurs is dat ze met onzekerheid kunnen leven. Hoe komen ze daaraan? Een onderzoek van de universiteit van Luik zoekt een verklaring bij specifieke anatomische en functionele aspecten van de hersenen.

MEDISCH

De spectaculaire doorbraak bij de behandeling van hepatitis C heeft recentelijk heel wat aandacht opgeëist, maar het is belangrijk alert te blijven voor andere relevante evoluties op het vlak van virale leverziekte. Hepatitis E, bijvoorbeeld, heeft zich in de voorbije jaren weten te positioneren als meest voorkomende oorzaak van acute virale hepatitis. Voor hepatitis delta wordt een behandeling in het vooruitzicht gesteld.

CLINICAL UPDATE

Artsen en zorgprofessionals werken meer en meer samen in grotere samenwerkingsverbanden. De complexiteit van de (para)medische praktijkvoering neemt toe. Dat kan wel eens aanleiding geven tot spanningen of conflicten op een afdeling of in een praktijk. Hoe gaat u daar als arts mee om?

PRAKTIJK

Het gebeurt dat u als arts een bewijsstuk aan uw patiënt moet afleveren voor prestaties waarvoor de ziekteverzekering niet tussenkomt. Dat was al het geval voor combinaties van vergoedbare en niet-vergoedbare prestaties. Sinds 9 juni is het ook verplicht als u uitsluitend niet-terugbetaalde prestaties attesteert.

PRAKTIJK

Met de Qasqhai introduceerde Nissan in 2007 een compleet nieuw carrosserieconcept dat het gebruiksvriendelijke karakter van een hatchback combineert met de hogere zitpositie van een SUV. De Qasqhai is een bestseller. Vanaf nu ook verkrijgbaar met elektrische aandrijving.

PRAKTIJK

Recent werd het KB met de bevoegdheden van verpleegkundigen aangepast. Dat verandert evenwel niets aan de verouderde uitgangspunten van de wet. Een fundamentele wijziging dringt zich op.

PRAKTIJK

Het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch gaat er prat op het meest Belgische museum te zijn van Nederland. De sterke tentoonstelling over de eerste generatie Vlaamse artiesten in het kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem bevestigt deze ambitie. Beeldhouwer Georges Minne en de kunstschilders Valerius De Saedeleer en Gustave Van de Woestyne spelen er de hoofdrol.

CULTUUR

Kent u Victorine Meurent? O ja! Zeker de heren zullen haar wel kennen. Victorine is immers een van de meest bekende vrouwen uit de kunstgeschiedenis. Alleen kent niemand haar naam.

CULTUUR

Opera en dans gaan bij Operaballet Vlaanderen in Antwerpen en Gent opnieuw van start met twee knappe producties. Zo staat de opera 'Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny' van Bertolt Brecht en Kurt Weill op de affiche. Voor de dansliefhebbers wachten bij Operaballet Vlaanderen opvoeringen van 'Futur Proche' van Jan Martens.

CULTUUR+

Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Euthanasiewet organiseren LEIF Antwerpen en LEIF Aartselaar-Rupel op 18 september een benefietconcert met jonge virtuozen van Musica Mundi bij Amuz in de Antwerpse Kammenstraat.

CULTUUR+

Met zijn nieuwste documentaire 'Duty of Care' geeft Nick Balthazar een verhelderende blik op hoe de rechtspraak een mogelijk laatste strohalm kan bieden om regeringen en bedrijven te verplichten eindelijk echt in actie te schieten voor het klimaat. Centraal staat de fenomenale Roger Cox.

CULTUUR+

Else Tambuyzer Directeur Vlaams Patiëntenplatform

COLUMN en OPINIE

Daan Aeyels Senior adviseur Voka Health Community

COLUMN en OPINIE

Marc Cosyns Huisarts en academisch consulent UGent

COLUMN en OPINIE

Jos Vanhoof is huisarts en voorzitter van Vlaams Artsensyndicaat. Hoe staat hij in het leven? In de reeks 'Vragevuur' leggen we artsen het vuur aan de schenen.

VRAGEVUUR