Artsenkrant

Web weergave

Tussen 2007 en 2017 stegen de Riziv-uitgaven voor invaliditeitsuitkeringen van 2,4 naar 5,4 miljard euro. Nu blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen dat patiënten tijdens de eerste twaalf maanden primaire arbeidsongeschiktheid gemiddeld 1.454 euro uit eigen zak ophoesten.

ACTUEEL

FAGG Het geneesmiddelenagentschap bracht onlangs zijn jaarverslag uit. Daarin uiteraard en gewoontegetrouw een rits cijfers en statistieken over medicijnen en een blik op een aantal nieuwigheden.

ACTUEEL

PSYCHIATRISCHE SECUNDAIRE ZIEKENHUISSCHOOL ?Het is zoeken naar een speld in een hooiberg, zei een schooldirecteur vorige week nog in het Radio 1-journaal, ondervraagd over het nijpende tekort aan kandidaat-leraars in het reguliere onderwijs. Bij De Radar in Sint-Truiden daarentegen was het stormlopen voor de vacante betrekkingen. De Radar is de eerste secundaire ziekenhuisschool in ons land die zich enkel richt naar kinderen en jongeren met een psychiatrische problematiek die residentieel of half-residentieel worden behandeld.

ACTUEEL

VERVOLG BLZ. 1 Om de capaciteit en de aantrekkelijkheid van huisartsenpraktijken te vergroten, moet er volgens Roel Van Giel ook verpleegkundige ondersteuning komen. "Zoals in diabeteskliniek de diabetesverpleegkundige ook een groot deel van de follow-up van patiënten op zich neemt."

ACTUEEL

OPLEIDING In Franstalig België werden afgelopen maandag 26 augustus 1.152 buitenlandse studenten op 3.906 uitgeloot om aan verschillende (para)medische opleidingen te beginnen in het hoger onderwijs.

ACTUEEL

BK WIELRENNEN (PARA)MEDICI In en om Welden, bij Oudenaarde, werd zaterdag het Belgisch kampioenschap wielrennen voor (para)medici gehouden. Na de podiumceremonies doken dopingartsen van de Vlaamse Gemeenschap op om hun collega's medici en (para)medici aan een controle te onderwerpen. "We zijn gerust in de goede afloop", zegt Etienne Van de Velde, voorzitter van de Belgische Medische Wielerkring.

ACTUEEL

"Naarmate ik ouder word, voel ik me verantwoordelijk om van de wereld een betere plek te maken. Er bestaat geen grotere uitdaging, ook op gezondheidsvlak, dan de klimaatsverandering." Aan het woord is de Amerikaanse urgentie- en rampenarts en prof. em. Paul Auerbach (68), tevens de grondlegger van de 'outdoor medicine'.

ACTUEEL

SPORTGENEESKUNDE Globaal is coronair lijden de belangrijkste oorzaak van plotse dood bij sporters. Specifiek op jonge leeftijd zijn dodelijke incidenten vooral te wijten aan primaire elektrische aandoeningen en diverse vormen van cardiomyopathie. De fractie die in die leeftijdsgroep dan toch wordt opgeëist door coronair lijden, is waarschijnlijk meestal het gevolg van aangeboren anatomische afwijkingen van de coronaire arteriën. Bij oudere sporters is de belangrijkste oorzaak atherosclerotisch coronair lijden.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

EERSTE LIJN In deze tijden van groeiende technologisering breken Britse onderzoekers een lans voor het behoud van de menselijke dimensie in de geneeskunde. Empathische huisartsen hebben een gunstige invloed op minstens één hard eindpunt, zo blijkt uit de resultaten van het onderzoek.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

KINDERGENEESKUNDE Sommige onderzoekers denken dat het nuttig kan zijn zuigelingen na een keizersnede in te smeren met de vaginale flora van hun moeder. Het opzetten van studies daarrond kan op heel wat commentaar rekenen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

NEUROLOGIE "It is well known, too, that in elderly people transitory confusional states often follow operations under general anesthesia; but it is not so widely appreciated that minor dementias and even permanent catastrophic mental impairment may occasionally be the aftermath."

MEDISCH

BOEKEN Wie was Adriaan Martens? Ondanks het feit dat hij in het jaar 1939 de regering Paul-Henri Spaak liet vallen, ondanks zijn belangrijke kunstcollectie, ondanks zijn roem als specialist inwendige ziekten, is de arts uit Astene tussen de plooien van de geschiedenis verdwenen. In een boek belicht architect Benoît Vandeputte deze controversiële figuur én zijn bijdrage tot de architectuur.

ZOMERLECTUUR

ECUADOR/GALAPAGOS "Bij onze reizen is het steevast zoeken naar een compromis tussen natuur en cultuur. Op dat vlak heeft Ecuador zeker heel veel te bieden, van de metropool Quito met zijn koloniale aspecten, over de vulkanen en het Amazonegebied, en uiteraard ook de Galápagosarchipel. Net die diversiteit en de verschillende ecosystemen maken dat ik Ecuador tot een van mijn mooiste reizen reken", stelt dokter Kristof Cuppens (37).

ZOMERWEDSTRIJD 2019

EXPO Pierre Soulages is met voorsprong de belangrijkste levende Franse kunstenaar. Op 24 december e.k. wordt 'le peintre du noir' 100 en dat wordt uitgebreid gevierd bij onze Zuiderburen. In december van dit jaar mag Soulages de muren van het Louvre vullen. Als voorsmaakje presenteert zijn geboortestad Rodez dit najaar een waaier van activiteiten, met als hoogtepunt de confrontatie van het werk van Soulages in het museum met zijn naam met het oeuvre van Yves Klein, 'le peintre du bleu'.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

THEATERFESTIVAL Na vijftien jaar vindt het TheaterFestival opnieuw in Gent plaats. Voortschrijdend inzicht bracht Kunstencentrum Vooruit tot de overtuiging dat het festival niet enkel in Brussel en Antwerpen, maar ook in Gent thuishoort. Van donderdag 5 tot en met zondag 15 september is het zover.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

JAZZ Contrabassist en componist Or Bareket is een van de boeiendste jazzpersoonlijkheden die de afgelopen jaren is opgestaan. Eind mei schitterde hij met zijn eigen kwartet op de Eupen Musik Marathon en in Flagey tijdens het Brussels Jazz Weekend. 33, zijn tweede eigen album, is net uit. Een kennismaking.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

ROADTRIP "Ik ben zo gecharmeerd door de prachtige magnolia's en palmen dat ik besloten heb om mijn verblijf in Merano met enkele weken te verlengen." Dat schreef keizerin Sisi aan haar gemaal, keizer Franz-Jozef in Wenen.

CULTUUR+

Naar de veiling: wat kost dat? Het goede nieuws is dat een bezoek aan de veilingtentoonstelling u niets kost. Er wordt geen entreegeld gevraagd en het staat u volledig vrij een catalogus te kopen. Het is vaak zo dat u de lijst van de werken ook op de site van de veiling vindt. En meer en meer zelfs de hele catalogus, met beelden. Dat maakt het opzoekingswerk, dat nu eenmaal verbonden is met de opbouw van een collectie, veel eenvoudiger dan een generatie geleden.

CULTUUR+

Mijn handtekening zette ik rechts onderaan het contract. Men vroeg me of ik ook nog een attest wilde opvragen van mijn huidige werkgever. Om mijn verlof dagen bij mijn nieuwe Duitse werkgever in rekening te kunnen brengen. Het zou slechts een kleine formaliteit moeten vormen. Ware het niet dat verlofregelingen voor artsassistenten in België blijkbaar nog steeds als een gunst en niet als een recht worden beschouwd. Een kort contact met het HR-departement leerde me: geen officiële verlofdagen, dus geen attest.

OPINIE