Web weergave

De gebeurtenissen van de voorbije dagen en weken in Afghanistan laten niemand onberoerd. Zeker niet de Gentse fertiliteitsarts met Afghaanse roots, dr. Arzoo Bahramand. "Het is alsof we terug zijn gekatapulteerd naar het Afghanistan van 1996", zegt ze in een exclusief interview met Artsenkrant.

ACTUEEL

"Een derde dosis van het coronavaccin, idealiter samen met het griepvaccin, is voor een beperkte doelgroep van ouderen, personen met immuunstoornissen en kwetsbare mensen waarschijnlijk aangewezen."

ACTUEEL

Wat nu? "Ik heb ook gehoord dat mensen zich geen zorgen moeten maken, dat vrouwen kunnen blijven werken, mits ze zich houden aan de regels van de sharia. De vraag is uiteraard: wat verstaan de taliban onder 'de regels van de sharia'? Dezer dagen heerst er vooral nog heel veel onduidelijkheid. Of de taliban veranderd zijn - zoals ze zelf hebben gezegd -, zal nog moeten blijken.

ACTUEEL

Minder reclame voor ongezonde voeding gericht op kinderen, en een betere toegankelijkheid op vlak van aanbod en prijs van gezonde producten.

ACTUEEL

Vanaf 1 september kunnen 32 netwerken Geestelijke Gezondheidszorg met het Riziv een overeenkomst afsluiten over eerstelijns- en gespecialiseerde psychologische zorg door klinisch psychologen en orthopedagogen. De conventie valt onder de artikel 107-projecten. Ziekenhuizen zijn dus de contracterende partij.

ACTUEEL

De vaccinatiecampagne tegen covid in ons land mikt de komende maanden nog uitsluitend op het gebruik van Comirnaty - het Pfizer-vaccin. De andere vaccins gaan naar Covax.

ACTUEEL

Het Belgisch Raadgevend Comité voor Bio-Ethiek geeft een aantal verklaringen voor de 'bijzonder hoge' mortaliteit tijdens de eerste covid-golf, toen alles ontbrak, maskers, maatregelen en zelfs leiderschap - met acht ministers bevoegd voor volksgezondheid... Zonder iemands proces te willen maken - dat is hun taak niet - geven experts aanbevelingen om te voorkomen dat die geschiedenis zich bij een volgende pandemie herhaalt.

ACTUEEL

Dat kanker een zware impact heeft op wie de diagnose krijgt, staat buiten kijf. Van de ene dag op de andere schuift de grond onder je voeten weg, maar ook je toekomst en die van je gezin en je hele entourage gaat aan het wankelen. Sofie De Jongh maakte het mee en schreef haar ervaringen neer in een pakkend boek.

ZOMERLECTUUR

Als je echt wil weten wat er in Europa speelt, dan moet je naar de Balkan. Daar voel je pas echt de betekenis van de Europese eenheid. Met dat idee vertrekken een schrijfster en een fotografe naar de Balkan. Het resultaat is een prachtig boek dat veel meer is dan een reisverslag.

ZOMERLECTUUR

Neem een patiënt die al 30 tot 40 jaar worstelt met een botinfectie, waarbij geen enkel antibioticum nog effect heeft. Deze patiënten krijgen regelmatig fistels, en worden zo nu en dan met een infectieuze opflakkering in het ziekenhuis opgenomen. Soms komt het tot een amputatie. Mogelijk kan hiervoor in de toekomst een alternatief worden aangeboden, met uitzicht op genezing: bacteriofaagtherapie.

MEDISCH

In 2010 omschreef het tijdschrift Science de optogenetica als de doorbraak van het decennium. Nu lost deze discipline haar belofte in: een man met retinitis pigmentosa die blind was geworden, kan opnieuw gedeeltelijk zien.

MEDISCH

En waarom niet dansen als middel tegen de ziekte van Parkinson? Dat is in wezen de ontdekking van Canadese vorsers die de effecten van dansen bij de parkinson onderzochten. Bedoeling is een neurorevalidatiestrategie op lange termijn uitwerken om de symptomen tegen te gaan.

MEDISCH

De automatische correctiefunctie van rekenblad Excel ligt aan de basis van fouten in artikels gepubliceerd door genetici, schrijft Nature. Excel wijzigt de naam van genen, omdat de correctiefunctie die verwart met een datum. De beroepsgroep heeft zich verplicht gezien maatregelen te nemen.

MEDISCH

Al het moois van de Provence vindt u in de Alpilles, een pracht van een natuurpark omringd door wijngaarden en olijfboomgaarden. Vincent Van Gogh en Alphonse Daudet kwamen zich hier overigens herbronnen, met dank aan de Provençaalse levenskunst.

ZOMERWEDSTRIJD 2021

Met enige vertraging werd op 22 mei 2021 de nieuwe kunsttempel Bourse de Commerce in Parijs geopend. Nadat hij in Venetië al de twee prachtige musea Palazzo Grassi en Punta delle Dogana ingepalmd heeft, zet de Franse miljardair François Pinault nu in Parijs de kers op de taart. De Belgische artiest Luc Tuymans zit mee aan de feesttafel in het voormalige beursgebouw.

ZOMERWEDSTRIJD 2021

Ook al lijkt de jazzzomer met Jazz Middelheim vorig weekend pas écht goed op gang getrokken, met Jazz in 't Park in Gent staat van donderdag 2 tot en met zondag 5 september alweer de traditionele afsluiter voor de deur. Op vier dagen tijd staan er 14 optredens op het programma.

CULTUUR

Van 1 tot 11 september loopt de vierde editie van het BRIFF (Brussels International Film Festival). Actie en verandering vormen een rode draad door de programmering die gevestigde waarden als Paul Verhoeven verbindt met opkomend talent.

CULTUUR