Artsenkrant

Web weergave

Tijdens de eerste covidgolf werd niet alleen niet-dringende zorg uitgesteld. In maart en april 2020 behandelden onze ziekenhuizen bijvoorbeeld veel minder gevallen van hartinfarct en beroerte. Maar ook een jaar later - op de piek van de derde golf - bleef het aantal prestaties voor erg spoedeisende aandoeningen onder de verwachtingen.

ACTUEEL

E-health betaalt zichzelf terug. Een arts kan immers checken of de patiënt een bepaald onderzoek al kreeg - en dan het resultaat daarvan opzoeken in plaats van het onderzoek opnieuw te laten uitvoeren.

ACTUEEL

Als ze nationale aanbevelingen voor preventieve zorg, zorg voor chronische ziekten en acute zorg zouden volgen, hebben huis- of eerstelijnsartsen 26,7 uur in een dag nodig om een gemiddeld aantal patiënten te behandelen.

ACTUEEL

De artsenhonoraria in de ambulante sector kregen geen zware klappen tijdens de covidjaren, dankzij de invoering van teleconsultaties. In de ziekenhuizen herstelden de artseninkomsten in 2021 na een belangrijke achteruitgang in 2020. Maar de groei van de uitgaven stagneerde.

ACTUEEL

"Een correct gebruik van middelen is enkel mogelijk mits de medische diensthoofden van elke specialistische discipline rechtstreeks participeren in het ziekenhuisbeheer. Bij voorkeur verkiezen de collega's hun diensthoofd."

ACTUEEL

Twee Vlaamse ziekenhuizen ontwikkelden een systematiek om stapsgewijs outcome en levenskwaliteit bij longkankerpatiënten te verbeteren. Concreet gaat het in een eerste fase over daling van de opnametijd bij een longoperatie en voorkomen dat patiënten met gevorderde longkanker de laatste 30 levensdagen op IZ belanden.

ACTUEEL

Dit voorjaar heeft dr. Stig Walravens (33) even zijn vertrouwde post op de spoeddienst van het UZ Gent ingeruild voor een missie met Artsen zonder Grenzen in Oekraïne. Gedurende zes weken heeft hij er lokale artsen bijgestaan op een trein die gewonde burgerpatiënten vanuit Oost-Oekraïne naar Lviv in het westen bracht.

ACTUEEL

75 jaar geleden, op 20 augustus 1947, veroordeelde het Amerikaanse militaire gerechtshof 16 personen wegens misdaden gepleegd in Duitse concentratiekampen onder het mom van de wetenschap. De vier rechters formuleerden in hun arrest tien ethische en juridische beginselen voor toelaatbare medische experimenten met mensen. Ze staan nog steeds bekend als de Neurenbergcode.

ACTUEEL

Net na zijn 14de zege op het tornooi van Roland-Garros kwam Rafael Nadal opnieuw in de media, niet zozeer omwille van zijn uitzonderlijke sportprestatie, maar wel wegens de manier waarop hij die neergezet had: met pijnstillende infiltraties bij iedere wedstrijd.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Al vroeg in de pandemie bleek dat klachten gerelateerd aan covid-19 konden blijven aanslepen. Naarmate de tijd verstreek, kwam aan het licht dat de persistentie zich zelfs over jaren kan uitstrekken. Twee belangrijke vragen houden de vorsers bezig. Hoe frequent is langdurige covid? En hoe moet men het syndroom definiëren? Met andere woorden, welke klachten zijn suggestief en welke niet?

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Er bestaan tal van behandelingen voor fibromyalgie, wat allicht toe te schrijven is aan het feit dat we de pathofysiologie van fibromyalgie nog altijd niet kennen. Een Amerikaanse groep heeft daarom de resultaten van de meest voorgeschreven geneesmiddelen tegen het licht gehouden.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Op 10 augustus organiseerden minister Vandenbroucke en medewerkers een persconferentie waarop een stand van zaken rond de apenpokkenepidemie werd gepresenteerd. Naast snel evoluerende gegevens die intussen niet meer aan de orde zijn, kwamen een aantal relatief tijdloze overwegingen naar voren.

MEDISCH

"Op een artsencongres in India waar ik aanwezig was, was de Dalai Lama gastspreker. Na zijn uiteenzetting beantwoordde hij mijn vraag: hoe kunnen wij als artsen bijdragen aan uw visie van een betere wereld? 'Het belangrijkste is dat jullie als artsen even goed zorg dragen voor jezelf en collega-artsen als voor jullie patiënten', luidde zijn antwoord."

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Mede onder invloed van de wetgeving die in de deelstaten tot stand werd gebracht, is de wet op de rechten van de patiënt na 20 jaar zelf aan een herziening toe.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Valt het u op dat de nieuwe generatie elektrische auto's veel gestroomlijnder voor de dag komt? Waarom dat zo is? Hoe kleiner de luchtweerstand van een EV hoe minder die verbruikt én hoe groter zijn rijbereik is. In het tijdperk van de elektromobiliteit maakt design het verschil. De nieuwe IONIQ 6 levert het bewijs.

PRAKTIJK

Een - voorlopig nog ontwerp - besluit hevelt de Impulseo-regeling definitief over van het federale naar het Vlaamse niveau. Nieuw en belangrijk is dat nu niet enkel voorzien wordt in een tussenkomst voor de loonkosten van een administratieve kracht maar ook van een verpleegkundige.

PRAKTIJK

Jonge musici en conservatoriumstudenten brengen de zomermaanden vaak en graag door met zielsverwanten. Via allerlei formules van zomerkampen, masterclasses en projecten onder leiding van gerenommeerde muzikanten doen ze nieuwe ervaringen op die hen in de fascinerende muziekwereld binnenloodsen.

CULTUUR+

Het Antwerp Symphony Orchestra opent met een gratis openluchtconcert op 4 september op het Antwerpse Sint-Jansplein - en een prestigieus openingsgala het nieuwe concertseizoen.

CULTUUR+

Voor zijn nieuwste parel 'Decision to leave' kaapte Park Chan-wook ('Old Boy', 'The Handmaiden') op het jongste Filmfestival van Cannes de regieprijs weg. Met dit verfijnde verhaal over een politie-inspecteur die geobsedeerd geraakt door een bloedmooie hoofdverdachte refereert Park overvloedig aan Hitchcocks 'Vertigo' en Verhoevens 'Basic Instinct'.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Onlangs verscheen bij Academia Press het lijvige boek 'Fascinerend leven, een geschiedenis van de biologie'. Het is eigenlijk een indrukwekkende update van een editie die al in 2013 verscheen, maar al meerdere jaren is uitverkocht.

ACHTERKRANT