Artsenkrant

Web weergave

Voortaan neemt de Armonea-groep bij al haar residenten en medewerkers een keer per maand een (gratis) serum sneltest naar covid-19 af. Zo hoopt men vlug asymptomatische bewoners te detecteren. En vermoedelijk als eerste groep van privérusthuizen in ons land heeft Armonea een Chief Medical Officer (CMO) aangesteld.

ACTUEEL

"De serologische tests hebben geen meerwaarde voor de residenten. Ze hebben het zo al moeilijk genoeg. En men gaat voorbij aan de dagelijkse problemen met taal en communicatie, verdoken ondervoeding en zo meer."

ACTUEEL

Een brief van idewe over covid-19 is de Orde in het verkeerde keelgat geschoten. Prof. Lode Godderis, directeur onderzoek bij idewe, sust.

ACTUEEL

"De roep om de zorg nu te veranderen? Ik ben te oud geworden om simplistische oplossingen te suggereren. De negen ministers zijn niet hét probleem, je kan niet stellen dat alle politici onbekwaam zijn en de volksgezondheid is te complex om zomaar te veranderen", zo zegt professor em. van de KU Leuven Jean-Jacques Cassiman.

ACTUEEL

Slechts de helft van de Nederlandse chirurgen die vers op de arbeidsmarkt komen, heeft vijf jaar later een vaste aanstelling. Vergeleken met een jaar eerder was het aantal vacatures voor heelkundigen eind 2019 trouwens met 15% afgenomen.

ACTUEEL

"In België deed de chirurgie al aan autoregulatie. Het is echter zeer de vraag of dat volstaat. Al in 2016 stelde de Koninklijke Academie voor Geneeskunde dat chirurgie 'een specialisme is waarin afstuderende artsen geen werk meer vinden doordat er teveel assistenten worden opgeleid'."

ACTUEEL

De woonzorgcentra en hun directies werden zwaar getroffen door de coronapandemie. Een project van het Fonds Dokter Daniël De Coninck dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting zorgt voor begeleiding en biedt tools aan om de crisis aan te pakken.

ACTUEEL

De druk op de apothekers blijft groot. Met name de work-life balance laat te wensen over.

ACTUEEL

Na 'Marie Antoinette', stort de Oostenrijkse Stefan Zweig (1881-1942) zich op het leven van nog een andere befaamde koningin: Maria Stuart.

ZOMERLECTUUR

Op de laatste dag van afgelopen februari zette Paolo Giordano, de auteur van 'De eenzaamheid van de priemgetallen' en 'De hemel verslinden', zich aan zijn schrijftafel en schreef op enkele dagen tijd een essay over de infectiegolf die toen Italië binnen spoelde.

ZOMERLECTUUR

In de zomer van 2020 zullen maar weinig mensen zich voor langere tijd van de berichtgeving afgeschermd hebben. Enkele dagen journaalverzuim, en je was de draad kwijt. Ook in de wetenschappelijke literatuur bleven de publicaties over het coronavirus onverminderd aantreden. Een selectie.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

De invloed van het microbioom op onze gezondheid is genoegzaam aangetoond. In verband met obesitas wijst onderzoek er momenteel op dat de samenstelling van de darmflora relevant is voor het effect van een aangepaste voeding, bijvoorbeeld door toevoeging van een prebioticum.

MEDISCH

Sommige kankercellen kunnen hun 'velcro-bandjes' losmaken, zodat ze niet langer aan elkaar vastgeklonken zitten. Zodoende kunnen ze zich gemakkelijker verplaatsen. Dankzij een goed begrip van dit mechanisme kan men de strijd tegen het ontstaan van metastasen aanbinden.

MEDISCH

Het Franse dorp Lurcy-Lévis is sedert 2017 uitgegroeid tot het wereldcentrum van de street art. Van heinde en verre, van de States tot Japan, komen ze, de bezoekers om te verdwalen en hun ogen de kost te geven in het artistieke labyrint van de enige Street Art City in de wereld. Tot 1 november kunt u er zich komen onderdompelen in de fascinerende wereld van deze uitermate boeiende kunstvorm. Als u het hele complex met zijn diverse gebouwen en zijn 'hotel' met 128 kamers wil bezichtigen, trekt u er best een hele dag voor uit.

ZOMERWEDSTRIJD 2020

Een speld in een hooiberg zoeken: het gezegde is te zwak om uitdrukking te geven aan de wonderlijke ontdekking van een stel boomwortels langs de wegkant, tafereel dat precies 130 jaar geleden werd geschilderd door Vincent Van Gogh. Dankzij de corona-lockdown viel het oog van Wouter van der Veen, wetenschappelijk directeur van het Institut van Gogh, als bij toeval op een oude beduimelde zwartwitprentkaart die leidde naar de exacte locatie waar Van Gogh zijn ezel neerpootte om zijn allerlaatste werk te schilderen alvorens zichzelf van het leven te beroven. Op 29 juli 2020 was het exact 130 jaar geleden dat de kunstenaar stierf in Auvers-sur-Oise.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Clint Eastwood blies onlangs 90 kaarsjes uit. Hij kan bogen op de meest contradictorische carrière als acteur, regisseur en jazzliefhebber: van The man with no name tot Dirty Harry als regisseur van Bird, Unforgiven of Million Dollar Baby.

CULTUUR+

Toucy is een gezellig dorp van 2.647 inwoners, ten zuidoosten van Parijs in het departement Yonne. Bekendste inwoner ooit is Pierre Larousse die zijn naam gaf aan de bekende encyclopedie. Sedert 1997 is Toucy echter vooral bekend omwille van de Galerie de l'Ancienne Poste, gevestigd in - u raadt het al - het oude postgebouw waar keramiek tot een volwaardige kunsttak verheven wordt. Zowel in Toucy als in Roubaix krijgen de favoriete artiesten van L'Ancienne Poste carte blanche.

CULTUUR+

"Vaak worden patiënten doorgestuurd naar een specialist in het UZ Gent omdat de diagnostische puzzel (te) groot is, de puzzelstukjes niet passen, of omdat er een stukje ontbreekt (of vele ontbreken). Vaak hebben al meerdere collega's hun licht laten schijnen over een patiënt (de term casus gebruik ik niet graag, de mens erin is te ver zoek), maar blijft de puzzel te complex."

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Joachim (34) startte zijn kunstenaarsloopbaan met gratis muurschilderingen "om gevandaliseerde muren van de huizen weer op te smukken". De mond-aan-mondreclame werkte: stilaan kreeg hij betaalde opdrachten en werd hij opgepikt door de kunsthandel. Vandaag is zijn werk te zien in gereputeerde galeries in Kopenhagen, Berlijn, Knokke, Antwerpen, Londen én Chichester waar de verwijdering van een van zijn murals uit het straatbeeld zelfs leidde tot een emotioneel protest en een petitie van de plaatselijke bevolking.

ZOMERWEDSTRIJD 2020