Artsenkrant

Web weergave

'Goesting' is voor de nieuwe voorzitter van Domus Medica een belangrijk woord uit het visiedocument. De Huisarts 2030 moet zijn werk met goesting kunnen doen. Dokter Jeroen van den Brandt neemt met veel goesting het voorzitterschap op.

ACTUEEL

Mag een verslaafde onder dwang worden opgenomen in een psychiatrische instelling? Is verslaving met andere woorden een geestesziekte? In een arrest van 12 januari gaf het Grondwettelijk Hof een antwoord op deze omstreden vraag.

ACTUEEL

Op patiëntenfora delen patiënten allerhande ervaringen over hun ziekte. De Nederlandse computerwetenschapper Anne Dirkson maakte gebruik van artificiële intelligente om dergelijke patiëntenfora slim te scannen op bepaalde informatie. "Zo kunnen we ongekende bijwerkingen ontdekken of patiënten betere adviezen geven."

ACTUEEL

"Er komen enkele krappe jaren aan. We moeten onze collega's overtuigen dat de transitie een meerwaarde kan bieden voor hun praktijken, hun patiënten. Dat het lukt als ze erin geloven."

ACTUEEL

"Inhoudelijk paste de JCI-accreditering niet langer bij de GZA-ziekenhuizen. Ten gronde was kwaliteit niet het belangrijkste maar het behalen van een ziekenhuisaccreditering. JCI heeft de boot een beetje gemist. De kernwaarden en het aspect co-creatie maken FlaQuM geschikter."

ACTUEEL

Al 23 Vlaamse ziekenhuizen sloten zich aan bij het Flanders Quality Model (FlaQuM 2.0) dat het Leuvens Instituut voor Gezondheidsbeleid (LIGB) in de lente van 2021 lanceerde (zie AK 2671). Duurzame kwaliteit via een multidimensionaal model is het doel.

ACTUEEL

Werken met prioritaire gebieden, referentiegidsen die generieke toepassingen beschrijven, duidelijke criteria en vooropgezette termijnen,... op vraag van het Riziv formuleerde het KCE een aantal aanbevelingen voor de validatie van mobiele apps en aanverwante toepassingen voor klinisch gebruik.

ACTUEEL

Voor zorgverleners die graag willen vernieuwen maar niet goed weten hoe ze bijvoorbeeld een app, programma of proces concreet in de organisatie of praktijk kunnen implementeren, is er binnenkort in Vlaanderen de Health Innovation School. Op 24 januari organiseren de initiatiefnemers een webinar voor geïnteresseerden.

ACTUEEL

"Je kan een patiënt wel met een statine behandelen, maar daarbij is niet alleen de LDL-cholesterol belangrijk", waarschuwt prof. Ann Mertens (dienst endocrinologie, UZ Leuven). Ook de triglyceriden kunnen verhoogd zijn, terwijl ze wel degelijk een impact kunnen hebben op de cardiovasculaire gezondheid. Bij patiënten bij wie een statine de LDL-cholesterol normaliseert, kan hypertriglyceridemie aldus een residueel risico vormen.

MEDISCH

Lipoproteïne(a) of Lp(a) is een lipoproteïne met de structuur van een low density lipoprotein (LDL), behalve dat er een extra eiwit op vastgehecht is, de apolipoproteïne(a). Dit wordt erkend als een cardiovasculaire risicofactor.

MEDISCH

Uit een recente Australische studie opgezet door dr. Sandra Iuliano blijkt dat een verhoogde consumptie van zuivelproducten het risico op botbreuken en valpartijen bij ouderen opmerkelijk vermindert.

MEDISCH

Een nieuwe subvariant van het SARS-CoV-2, genaamd XBB.1.5, eist sinds een paar weken de aandacht van onderzoekers en gezondheidswerkers op. In het laboratorium heeft deze subvariant een aantal onrustwekkende kenmerken, maar lang niet iedereen luidt de alarmbel.

MEDISCH

In een persbericht blikt de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) terug op trends die zich het voorbije jaar aftekenden, en zich waarschijnlijk dit jaar zullen doorzetten. Man en paard worden genoemd, maar de toon is - waar mogelijk - hoopvol.

MEDISCH

Het gevoel door een gemeenschap verstoten of genegeerd te worden is alomtegenwoordig in het dagelijkse leven. Sociale marginalisering heeft gevolgen voor het lichamelijke en mentale welzijn van personen die er het slachtoffer van worden. Dat heeft ermee te maken dat vier fundamentele noden in wisselende mate op de helling komen te staan.

MEDISCH

Verbindend communiceren is een manier om te spreken en te luisteren zodat er een goede en duidelijke verstandhouding met de gesprekspartner ontstaat. Het is ook een manier om aan zelfzorg te doen.

PRAKTIJK

Het gebeurt niet vaak dat we in deze rubriek de áchterkant van een televisie laten zien. Maar in het geval van de Objet Collection Posé, de nieuwste OLED-televisie van LG, maken we graag een uitzondering.

PRAKTIJK

De Zorgkwaliteitswet heeft met ingang van 1 juli 2022 de provinciale geneeskundige commissies opgeheven. Zij worden vervangen door de federale commissie voor toezicht op de praktijkvoering in de gezondheidszorg, kortweg de Toezichtcommissie.

PRAKTIJK

Meer en meer artsen die aan chronische stress lijden, zoeken tijdig hulp om niet in een burn-out te belanden. Hoe sneller artsen ingrijpen, hoe kleiner de kans dat ze uitvallen en hun praktijk moeten sluiten. Dat stellen psychologen Margot Garré en Marjolijn van den Berg van Brussels University Consultation Center (BRUCC) en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) vast.

PRAKTIJK

U hebt nog enkele dagen de kans om een kijkje te gaan nemen op de 100e editie van het Autosalon van Brussel. Organisator Febiac verwacht 350.000 à 400.000 bezoekers voor wat traditioneel het grootste publieksevenement van het jaar is.

PRAKTIJK

In de prachtige ruimte van het Sint-Janshospitaal komt de tentoonstelling 'Oog in oog met de dood' wel bijzonder goed tot zijn recht. Aanleiding tot de expo is de restauratie van het schitterende magnum opus van Hugo Van der Goes, 'De dood van Maria'.

CULTUUR

De Bach Academie die in het Concertgebouw van Brugge plaatsvindt, is aan haar dertiende editie toe. Het was op initiatief van Philippe Herreweghe dat een jaarlijks terugkerende Bach Academie werd gelanceerd.

CULTUUR

Oskar Kokoschka wordt steeds samen genoemd met Gustav Klimt en Egon Schiele. De drie kopstukken van de Weense School verschillen nochtans aanzienlijk in stijl. Tegenover de edele schoonheid van Klimts werk en de psychologische zoektocht van Schiele, staat de brute expressieve kracht van Kokoschka. De retrospectieve tentoonstelling in Parijs heet dan ook terecht 'Un fauve à Vienne'.

CULTUUR

Eind deze maand vindt in Brussel de 68e editie plaats van BRAFA, een van 's werelds oudste en meest prestigieuze kunstbeurzen die dit jaar focust op Art Nouveau. Met 130 toonaangevende Belgische en internationale standhouders geldt de eerste grote Europese kunstbeurs van het jaar als barometer van de kunstmarkt.

CULTUUR+

2022 was een boerenjaar voor de Belgische film. Eind vorig jaar ontving 'Close' van de Unie van de Filmkritiek (UFK) al de Cavensprijs voor beste Belgische film. De UFK gaf haar Grote Prijs 2023 aan 'Vortex' van het Frans-Argentijnse enfant terrible Gaspard Noé voor de film die het meest de zevende kunst verrijkte.

CULTUUR+

Het Filmfestival Oostende mag van 27 januari tot en met 4 februari 15 kaarsjes uitblazen. Naast vele Oscargenomineerde prenten en recente prijswinnaars staan er ook heel wat films met medische inslag op het programma.

CULTUUR+

Een greep uit de aanhoudende stroom nieuwe boeken waarbij deze kleine selectie slechts verbonden wordt door het toeval dat hen samen op de leestafel deed belanden. Naast hun leesbaarheid natuurlijk.

CULTUUR+