Artsenkrant nr. 27 | 5 juli 2019

cover Artsenkrant

Lees Artsenkrant digitaal

'Voorschriften medische beeldvorming te vaag'

Web weergave

'Voorschriften medische beeldvorming te vaag'

Een Clinical Decision Support bij het voorschrijven van medische beeldvorming zou verplicht moeten zijn, lezen we in het jaarverslag 2018 van de Dienst Geneeskundige Evaluatie en Controle van het Riziv. Dat voorschrift kan immers veel beter, zeggen de DGEC-analyses.

ACTUEEL

Aanbeveling WHO moeilijk vol te houden

BORSTVOEDING De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan om baby's tot de leeftijd van 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Dat blijkt voor Belgische moeder in de praktijk wel heel moeilijk. Hoewel vier op vijf moeders met alleen borstvoeding starten, krijgt op de leeftijd van 26 weken maar een op acht kinderen nog uitsluitend borstvoeding.

ACTUEEL

Van 'volstrekt absurd' naar 'volkomen logisch'

SPOED "Sinds enige jaren gebeurt de financiering van de diensten spoedgevallen deels op een andere manier. Het nieuwe systeem is gebaseerd op de reële activiteit en zo hoort het ook. Dit vervangt het vroegere 'volstrekt absurde systeem'."

ACTUEEL

Mangomoment Fonds boven de doopvont

BOEKVOORSTELLING Tegelijk met de voorstelling van het boek, op een druk bijgewoonde bijeenkomst in de Leuvense Universiteitshal, werd het Mangomoment Fonds boven de doopvont gehouden.

ACTUEEL

Reumatologie viert 20 jaar Patient Partners

OPLEIDING Patiënten opleiden om les te geven aan artsen en andere zorgverleners. In de reumatologie is het niet nieuw. Het Patient Partners Program (PPP) voor reumatoïde artritis (RA) viert in België zijn 20ste verjaardag. Het programma, dat ondertussen ook loopt voor spondyloartritis, wordt positief onthaald door geneeskundestudenten en huisartsen", zegt reumatoloog René Westhovens (KU Leuven) die het programma inhoudelijk begeleidt.

ACTUEEL

'Take care of your partner'

PHARMA EXECUTIVE CLUB Dokter Gilbert Bejjanni, voorzitter van Bvas Brussel en secretaris-generaal van de Bvas, belichtte als gastspreker van de Pharma Executive Club de relaties tussen artsen en de farmaceutische industrie. Zorg dragen voor je partners is belangrijk, benadrukte hij.

ACTUEEL

'Angst is iets waar je rekening moet mee houden'

REEKS: OUTDOOR MEDICINE In deze zomerreeks zoeken we artsen op die in de uitoefening van hun beroep te maken krijgen met extreme omstandigheden. Ze getuigen over hun buitengewone activiteiten, in de bergen, op zee, of elders. Dokter Pierre Pili, spoedarts in de ziekenhuisgroep Mont Blanc in Chamonix en reddingsarts in de bergen, bijt de spits af.

ACTUEEL

Astronauten raken het noorden kwijt

RUIMTEGENEESKUNDE Met elektro-encefalografi e en virtuele taken kan men nagaan op welke manier microzwaartekracht het ruimtelijk inzicht beïnvloedt. Verstoken van de zwaartekracht tasten astronauten daarboven wel eens in het duister, zo blijkt uit de waarnemingen van Guy Cheron en zijn team.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Darmflora helpt bij uitbreiding bloeddonatie

BLOEDBANKEN Met de zomer in het verschiet probeerden bloedbanken potentiële donoren ertoe aan te zetten een gift te doen nog voor ze op reis zouden vertrekken. Intussen werken onderzoekers aan methoden om het aantal donoren te kunnen uitbreiden. Met hoopvolle resultaten, zo bleek voor enkele weken.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Verschillend betekent niet inferieur

NEUROWETENSCHAPPEN In een vorige editie verdedigde Jacques Balthazart het idee dat er een verschil bestaat tussen de hersenen van een vrouw en die van een man. Deze theorie is niet onbesproken. Prof. Balthazart laat zijn licht schijnen op de controverse.

MEDISCH

Obesitas gaat ruraal

METABOLISME Tot nog toe heeft men obesitas omschreven als een typisch stedelijk verschijnsel. Het platteland maakt stiekem een inhaalbeweging.

MEDISCH

OMG! Het Lam Gods leeft

BOEKEN Ruim een half jaar voor de opening van het themajaar 'OMG! Van Eyck was here', pakt uitgeverij Hannibal uit met een prachtwerk over het magnum opus van de schilder, Het Lam Gods. Het is een verbluffend boek geworden, de meest diepgaande analyse ooit van het meesterwerk van de Vlaamse schilderkunst.

ZOMERLECTUUR

Langs de horizon

"Reizen dwingt je geest te kijken naar de context en bevrijdt je van de dictatuur van absolute waarheden over de mensheid", schrijft Barry Lopez in zijn monumentale ode aan de relatie tussen mens en natuur.

ZOMERLECTUUR

De onbetaalbaarheid van stilte

CHILI/PAASEILAND In de praktijk van dokter Boeykens rinkelt aanhoudend de telefoon. "Zoals je kan zien, is het hier druk, druk, druk. Dan zijn rust en stilte welgekomen op vakantie", stelt de huisarts uit Kester/Gooik onomwonden. Deze ervaren wereldreiziger liet zich ditmaal verleiden door twee uiteenlopende facetten van de Chileense natuur, de Atacamawoestijn en het Paaseiland.

ZOMERWEDSTRIJD 2019

Moet er nog zand zijn?

THEATER AAN ZEE De 23e editie van TAZ (Theater aan Zee) staat in het teken van 'betrokkenheid'. Een onderwerp dat het festival op het lijf is geschreven. Sinds zijn ontstaan in 1997 heeft TAZ immers steeds voor verbinding gezorgd, tussen kunstliefhebbers en zonnekloppers, tussen Oostendenaars en toeristen, tussen jong en oud en ga zo maar door. Moet er nog zand zijn?

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Champagne viert feest

REIZEN Het laatste weekend van juli is het weer zo ver. In 2018 streek La Route du Champagne en Fête neer in de Vallée de l'Ource, dit jaar in de Vallée de l'Arce, helemaal in het zuiden van de Champagne, op de grens met de bourgognestreek.

CULTUUR + COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De Nasa-foto's van dokter Bruno Vermeersch

EXPO Op 21 juli zal het 50 jaar geleden zijn dat Apollo 11 de eerste mannen op de maan neerzette. Velen zaten toen aan de beeldbuis gekluisterd en de eerste foto's van de maanlanding zijn legendarisch. In het Musée de la Photographie in Charleroi worden foto's van de maanlanding getoond uit de collectie van de Vlaamse dokter Bruno Vermeersch.

CULTUUR+

Het kasteel van Leonardo

REIZEN Een tussenstop onderweg naar het Zuiden, of gewoon er even tussenuit? De Loirevallei biedt deze zomer meer dan 500 culturele evenementen naar aanleiding van het Da Vinci-jaar.

CULTUUR+

Ontrouw

De week begon pittig. Op maandag belde een patiënt die naar eigen zeggen al enkele dagen probeerde een snelle afspraak te regelen bij de orthopedist.

OPINIE

Achterkrant 1: 's Werelds hoogste woestijn

In de Artsenkranten van 5 en 12 juli en van 23 en 30 augustus presenteren we u telkens een reisverhaal uit Zuid-Amerika. Bij elk verhaal hoort één meerkeuzevraag. Als u aandachtig de Artsenkrant leest, de vier vragen juist oplost en de schiftingsvraag (die u op het einde van de reeks verneemt) het dichtst benadert, dan wint u een 13-daagse reis voor twee naar Chili. Bij ex aequo zal het lot de winnaar bepalen. Alle lezers kunnen deelnemen, met dien verstande dat leden van Artsenkrant-club 5 kansen krijgen, niet-leden 1 kans. Het wedstrijdformulier vindt u op www.artsenkrant.com/zomer2019.

ZOMERWEDSTRIJD 2019