Artsenkrant

Web weergave

Op de Nationale Commissie van maandag werd er uitgebreid gediscussieerd over twee teksten van minister Vandenbroucke - de New Deal en een belangrijke beperking op supplementen.

ACTUEEL

De Nationale Raad voor Kwaliteitspromotie van het Riziv ondersteunt de verspreiding en implementatie van de 80 adviezen voor een goede huisartsenpraktijk die Domus Medica ontwikkelde.

ACTUEEL

Sinds 18 juni heeft de Bvas een nieuwe voorzitter. In een interview met Artsenkrant stelt hij zichzelf voor en gaat hij in op de belangrijkste aandachtspunten voor zijn voorzitterschap

ACTUEEL

(Thuis)verpleegkundigen, hoe ze te vinden en hoe ze te betalen. Dat was de rode draad doorheen toespraken op de Zomerontmoeting van Zorgnet-Icuro vorige donderdag en op de academische zitting ter gelegenheid van 85 jaar Wit-Gele Kruis van Vlaanderen vrijdag jongstleden.

ACTUEEL

Waar staan we? Wat hebben we bereikt? Waar moeten we naartoe? In zijn nieuwste boek buigt professor palliatieve geneeskunde aan de VUB en voorzitter van de Federale controle- en evaluatiecommissie euthanasie Wim Distelmans zich over 20 jaar wetgeving rond het levenseinde.

ACTUEEL

De ZNA- en GZA-ziekenhuisgroeperingen gaan vanaf 1 januari 2024 als Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) door het leven. Met meer dan 3.300 bedden en 10.000 medewerkers van wie 1.000 artsen is dit een van de grootste ziekenhuizen van Europa. CEO wordt Willeke Dijkhoffz.

ACTUEEL

Met een reeks getuigenissen over kwetsbaarheid en veerkracht wil Artsenkrant bijdragen aan de tendens van stijgende aandacht voor de mens achter de arts. Valerie Verhulst was gedurende enkele jaren assistent urgentiegeneeskunde. Een diagnose autisme later studeert ze nu voor huisarts.

ACTUEEL

Artsenkrant sprak met prof. Nicolas Deconinck over spinale spieratrofie en de spectaculaire vooruitgang die de moderne geneeskunde heeft geboekt voor deze zeldzame erfelijke ziekte, die tot voor kort dodelijk was. En België draagt zijn steentje bij, zowel wat onderzoek als preventie betreft.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Bij het stoppen van een behandeling met antidepressiva ontwikkelt een aanzienlijk percentage van de patiënten onttrekkingsverschijnselen. Dat kan leiden tot het onnodig voortzetten van de behandeling. Folia Pharmacotherapeutica geeft deze maand advies om het stoppen op een doeltreffende en veilige manier te laten verlopen bij gebruik van SSRI's, SNRI's en tricyclische antidepressiva.

MEDISCH

Het Deep Brain Stimulation (DBS) team van het AZ Sint-Jan te Brugge is sinds kort gestart met een zorgoplossing waarbij opvolging en behandeling op afstand mogelijk is voor patiënten die een DBS-ingreep ondergingen. Het AZ Sint-Jan Brugge heeft hiermee de primeur in België met de NeuroSphereTM Virtual Clinic. Artsenkrant besprak de achtergrond en eerste ervaringen met twee kartrekkers van dit sinds drie jaar bestaande DBS-team: neurochirurg dr. Alexander Janssen en neuroloog dr. Bruno Bergmans.

MEDISCH

Recente varianten van het SARS-CoV-2 veroorzaken minder stoornissen van de reukzin dan hun voorgangers, maar een aantal slachtoffers van de eerste golven kijkt tegen restletsels aan. Onderzoekers zetten hun beste beentje voor.

MEDISCH

Het verband tussen het microbioom en ziekte of gezondheid heeft de jongste jaren flink wat inkt doen vloeien. Er wordt ook specifiek gekeken naar het verband met pathologie van de hersenen.

MEDISCH

Amonis, het pensioenfonds door en voor zorgverleners, biedt zijn leden voor 2021 een nettorendement van 4,5% aan. Dat moet de koopkracht van de gepensioneerde leden beschermen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Het Hof van Cassatie heeft een arts veroordeeld wegens het gebruiken van een vals voorschrift. In de periode van zijn schorsing door de Orde der artsen, had de arts een voorschrift voor thuisverpleging afgeleverd aan een thuisverpleegkundige. Maar, hij had dit geantidateerd.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De voorbije 20 jaar zijn personenwagens op Europese wegen gemiddeld 40% zwaarder geworden. Voor kwetsbare weggebruikers is dat slecht nieuws, want hoe zwaarder de auto, hoe groter de kans op overlijden na een aanrijding.

PRAKTIJK

Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie viert dit jaar zijn 50-jarige bestaan. Kers op de taart: het BCFI werd recent door Cebam erkend als EBP-informatiebron.

PRAKTIJK

Zwitserland heeft er een nieuwe culturele hotspot bij. Vlakbij het station van Lausanne opende zopas het gloednieuwe museumkwartier Plateforme 10. Met - hoe kan het ook anders - een reeks exposities gewijd aan de trein. Hoofdbrok is de expo 'Voyages Imaginaires' in het Musée Cantonal des Beaux-Arts dat onderdeel is van Plateforme 10. Delvaux en Magritte zitten mee in de machinekamer.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Op 25 augustus 2018 overleed de 27-jarige Emily De Smaele na euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. In Emily, such fun... brengt Michèle Even het waargebeurde verhaal van hun vriendschap.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Ann-Sofie Viaene Klinisch psycholoog

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Vincent Claes Hoofdredacteur Le journal du Médecin

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Karin Van Mossevelde en Naomi De Bruyne i-mens en Steunpunt Mantelzorg

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Met de start van de Ronde van Frankrijk in het vooruitzicht, kloppen we aan bij Alexander De Keersmaeker, naast sportarts en huisarts ook renner bij de elite zonder contract.

ACHTERKRANT