Web weergave

Volgende week start een nieuwe editie van de jaarlijkse Zomerwedstrijd van Artsenkrant, dit keer in samenwerking met onze partner ART-Gallery.be. Dit jaar bekronen we niet één maar vier winnaars.

ACTUALITEIT

Het coronavirus mag in ons land dan al op zijn retour zijn, helemaal weg is het nooit. Het buitenland toont trouwens legio voorbeelden van heropflakkeringen. Wereldwijd is de pandemie bovendien nog in opmars. Ons land ontwaakt stilaan uit zijn wekenlange lockdown. België likt zijn wonden.

EDITO

Artsen krijgen voor ambulante patiëntencontacten een toeslag van 2,5 euro bovenop het gewone honorarium. Daarmee wil het Riziv hen de kosten helpen dekken voor de extra beschermingsmaatregelen tijdens de pandemie.

ACTUEEL

Vasthouden, verzilveren, durven: die woorden vormen de rode draad doorheen het #zorg2021-slotdebat van in4care afgelopen week. Naast wendbaarheid en snelheid.

ACTUEEL

Stilaan schuift corona naar de achtergrond en krijgt de 'normale zorg' weer wat meer ademruimte. Toch stellen we vast dat velen nog altijd bang zijn om zich te melden in een ziekenhuis. Het Ziekenhuis Geel telt in normale omstandigheden maandelijks nieuwe 400 kankerbehandelingen.

ACTUEEL

Een extreme atheïst, een katholiek, een geradicaliseerde en een gematigde moslim... Dat zijn de belangrijkste personages in 'Holy Land', de nieuwste roman van Louis Ide. De rode draad: religie, pijn, zuiverheid, twijfel en esthetiek.

ACTUEEL

Sinds 1 juni heeft JongCD&V, de jongerenbeweging van CD&V, een nieuwe kapitein: Kevin Maas. De recent afgestudeerde huisarts kiest de komende twee jaar resoluut voor het voorzitterschap.

ACTUEEL

An Buntinx is ervaringsdeskundige - ze is zelf nierpatiënt sinds haar 19 jaar. Ze bezoekt normaal wekelijks de dialyseafdeling in Gasthuisberg. Met haar 20 jaar ervaring met de aandoening steekt ze andere patiënten een hart onder de riem. Elke maand brengt Artsenkrant in samenwerking met Zorgnet-Icuro een inspirerend initiatief onder de aandacht.

ACTUEEL

Beeldschermzorg of 'gewone' consultaties? Er is geen evidentie dat de impact op de gezondheid van chronische patiënten verschillend zou zijn. Wel is een 'onafhankelijke overheidsorganisatie' nodig om de vele toepassingen te beoordelen en het kaf van het koren te scheiden.

ACTUEEL

Onderzoekers hebben met elektrofysiologische technieken aangetoond dat menselijke hersenen van nature het potentieel hebben om slangen snel op te merken aan de hand van specifieke visuele kenmerken. Dat zou meteen onze angst voor slangen kunnen verklaren. Mogelijk haalt men uit deze gegevens een behandeling tegen fobie.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

De uitbraak van covid-19 op het cruiseschip Diamond Princess was een unieke gelegenheid om de epidemiologie van de infectie te bestuderen. In de geïnfecteerde populatie waren er tijdens de follow-up twee- tot driemaal meer asymptomatische dan symptomatische personen. Cijfers die voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Met de tweede en derde generatie van antivirale middelen is de slaagkans van de behandeling van hepatitis C bijzonder groot. Reden te meer om de ziekte die vaak een sluimerend verloop kent, en tot cirrose en hepatocellulair carcinoom kan leiden, tijdig te herkennen en te behandelen.

CLINICAL UPDATE

Voor sommigen is liegen een ernstige morele fout, maar men kan het ook beschouwen als een onontbeerlijk middel om het sociale functioneren te vrijwaren. In zijn recent boek (*) bekijkt neuropsycholoog Xavier Seron de leugen vanuit die verschillende standpunten. En wat zijn precies pathologische leugenaars?

MEDISCH

Orgaandonatie na euthanasie is in België mogelijk sinds 2005. Tot op heden zijn het vooral de patiënten zelf die deze wens uiten, zo ontdekten Anouk Buelens-Terryn en Fien De Laet (UAntwerpen) in het kader van hun masterproef. Kan de arts deze mogelijkheid ook aanbrengen? De studenten peilden bij 75 patiënten en 197 artsen naar hun perceptie van orgaandonatie na euthanasie.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Gebruikers van elektrische steps die na een ongeval op de spoeddiensten terechtkwamen, droegen nooit een helm. Daardoor zijn de gevolgen van een ongeval zwaarder. Vias pleit voor een aanpassing van de wegcode.

PRAKTIJK

In het AZ Sint-Lucas Ziekenhuis Gent is momenteel een fotoreeks te bezichtigen van dr. Elke Van Renterghem. De spoedarts en fotograaf in opleiding maakte een reportage tijdens de drukste coronaweken op de spoeddienst.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

In coronatijden mijdt u best de drukke musea en de blockbuster-tentoonstellingen. Een ideale gelegenheid om eens een minder bekend museum op te zoeken waar je niet struikelt over de mensenmassa. Het Arp Museum in Rolandseck bijvoorbeeld.

CULTUUR+

Hebt u het ook opgemerkt? De laatste jaren schieten de experten als paddenstoelen uit de grond.

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

De Biking Doctors bestaan 30 jaar en rijden deze maand de Ronde van de Trappisten, een route langs acht abdijen en hun brouwerijen. "Een psychiater kan hier een boek over schrijven", lacht dr. Jan Bonte.

ACHTERKRANT