Artsenkrant

Web weergave

AADM en Domus Medica trekken aan de alarmbel. Vijftien wachtposten die de voorbije maanden een wachtdienst in de week verzekerden, moeten daarmee stoppen. Deze projecten worden - voorlopig misschien - niet verlengd.

ACTUEEL

De voorbije maanden sloegen de verenigingen van kinderartsen en een aantal vooraanstaande pediaters de handen in elkaar. De 'Belgian Pediatric covid-19 Taskforce' zet de lijnen uit en stuurt met de regelmaat van een klok richtlijnen en adviezen de wereld in.

ACTUEEL

In de strijd tegen covid-19 voerde Nieuw-Zeeland een strikte lockdown in van zodra men 200 gevallen registreerde. Onlangs maakte het land bekend dat het geen overlijdens aan covid-19 meer betreurde. Aanleiding genoeg om even te reflecteren over de zin en onzin van een lockdown.

EDITO

MHEALTH Mobiele apps vergemakkelijken het vaak om patiënten van op afstand te volgen - een duidelijke meerwaarde wanneer een pandemie toeslaat. Extra goed nieuws dus dat de validatie van betrouwbare healthapps pas een boost kreeg.

ACTUEEL

VERVOLG COVER Het Riziv maakt een evaluatie op van het openhouden van de huisartsenposten gedurende de week. Maar moeten betrokken wachtposten dan voorlopig dicht? Waar moet het extra geld vandaan komen?

ACTUEEL

DATASCIENCEDomus Medica breekt een lans voor het ethisch verantwoord verzamelen, beheren en analyseren van gezondheidsdata. Alleen door burgers en patiënten aan het stuur te zetten, kunnen we innovatie en privacy met elkaar verzoenen, stelt de artsenvereniging. Samen met het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Vlaams Patiëntenplatform (VPP), Zorgnet-Icuro en de Koning Boudewijnstichting (KBS) beraadt Domus Medica zich over een platform om het beheer van data in goede banen te leiden.

ACTUEEL

IN MEMORIAM Professor Marleen Boelaert (59), epidemioloog en hoofd van het Departement Volksgezondheid Instituut Tropische Geneeskunde, is afgelopen vrijdag overleden. Ze was volgens haar naaste medewerkers een van de drijfveren achter het instituut en ze stond bekend om haar aandacht voor verwaarloosde tropische ziekten waarvoor ze onder meer de steun genoot van de Bill en Melinda Gates Foundation.

ACTUEEL

REEKS"Reeds van kleinsaf wilde ik dokter worden. Begrijpen waarom mensen ziek worden en hen verzorgen leek me een droomjob", laat dr. Dorette Assen A Abouem zich tijdens het gesprek ontvallen. De rijzige Kameroense spoedarts leidt sinds vorig jaar de spoeddienst van het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Leuven.

ACTUEEL

Heel vroeg in het onderzoek naar de pathogenese van covid-19 bleek beschadiging van het endotheel met trombusvorming een belangrijk aspect van de aandoening te zijn. Onderzoekers publiceren in New England Journal of Medicine een histopathologische beschrijving van de longletsels. De trombotische schade blijkt groter te zijn dan oorspronkelijk gedacht.

MEDISCH

De laatste weken ontstond wereldwijd protest tegen racisme. We stellen met verbijstering vast dat er naast medische, ook politionele oorzaken van ademnood bestaan. Commentatoren storten zich op hun pen. The Lancet kon niet op het appel ontbreken. Ook in literatuurgegevens rond covid-19 zijn sporen van racisme te bespeuren.

MEDISCH

CoronavirusMet antilichamen van een patiënt die covid-19 gehad heeft, kan men mogelijk geïnfecteerde patiënten behandelen of de infectie voorkómen. Een hele reeks studies is aan de gang. Maar er zijn wel wat struikelblokken. Kan men bijvoorbeeld met donorplasma het virus overdragen?

MEDISCH

Sinds 6 juni heeft men in Nederland op tienduizenden nertsen in kwekerijen euthanasie toegepast. De dieren waren besmet met SARS-CoV-2. Een slachtpartij onder de nertsen, een leermoment voor epidemiologen.

MEDISCH

Metabolisme De BASO heeft haar praktische gids voor evaluatie en behandeling van overgewicht en obesitas bijgewerkt. De nieuwe versie raadt aan om niet alleen te kijken naar het gewicht, maar om ook de negatieve effecten van een te hoog lichaamsgewicht op de gezondheid te bestrijden.

MEDISCH

Coronavirus Wat de fatale schakel is die het SARS-CoV-2 op de mens overbracht, blijft een raadsel. Maar onderzoekers zetten moleculaire argumenten in om het idee te ontkrachten dat het virus uit een lab in Wuhan zou zijn ontsnapt. Hoewel dat op basis van de wetenschap alleen niet met 100 procent zekerheid mogelijk is.

MEDISCH

Als ouders uit elkaar gaan moeten zij een regeling treffen rond het ouderlijk gezag en het verblijf van hun minderjarige kinderen. Bovendien moet een financiële regeling worden uitgewerkt met betrekking tot de kinderen. Wie zal de alimentatie betalen voor de kinderen, en tot welke leeftijd? Hoe worden de buitengewone kosten voor de kinderen verdeeld?

MEDISCH

AUTO Beetje bij beetje worden de gezondheidsgevolgen van covid-19 in kaart gebracht, over de sociaale-conomische gevolgen hebben we het raden. Bijna had het verrekte virus ook Alpine te pakken, het legendarische sportautomerk dat in 2017 uit een lange winterslaap ontwaakte en sindsdien menig sportautohart sneller doet slaan. Tot nader bericht blijft Alpine bestaan.

PRAKTIJK

JURIDISCH Heel wat werknemers hebben de laatste maanden nog geen vakantie opgenomen en zijn dat - vanwege de coronamaatregelen - ook niet dadelijk van plan. Omdat de wettelijke vakantie voor het einde van het jaar moet worden opgenomen, bestaat de kans dat ook uw praktijkassistente heel wat dagen vakantie wil nemen... tegen het jaareinde.

PRAKTIJK

We achten de kans klein dat u in uw bibliotheek enkele antropodermische banden staan hebt. U leest het goed: boeken ingebonden in mensenhuid. In de 19de eeuw had iedere bibliofiel die naam waard wel enkele van dergelijke boeken in zijn collectie. In Brussel had je zelfs een boekbinder van wereldfaam, hofleverancier tevens voor verscheidene vorstenhuizen, die gespecialiseerd was in dit karwei. In het atelier van Josse Schavye werden zelfs twee exemplaren van Vesalius' Fabrica in mensenhuid ingebonden. Eén bevindt zich in de VS, het andere exemplaar dat ooit tot de collectie van Leopold III behoorde, is vooralsnog spoorloos.

CULTUUR

FILM De door vriend en vijand geliefde filmregisseur Marion Hänsel overleed vorige week. Ze oversteeg met haar films ons klein landje en wist moeiteloos sterren als Jane Birkin en Trevor Howard of Charles Aznavour en Malcolm McDowell te strikken voor haar cinematografische avonturen.

CULTUUR

CD Muziek voor het goede doel, als uitlaatklep of als communicatiemiddel: met het album Mystery Solved doet dr. Patrick Vanderdonckt het allemaal tegelijk. Bovenal wil deze neuroloog met MS als subspecialisatie aandacht vragen voor het onderzoek naar de oorzaken van MS en het helpen financieren. De opbrengst van het album Mystery Solved gaat dan ook naar de gelijknamige vzw.

CULTUUR

Vijf afleveringen lang focussen we op muziek en leven van Ludwig van Beethoven die 250 jaar geleden geboren werd. Telkens leiden uitstekende opnames ons naar 5 diverse thema's die het beeld van Beethoven scherper stellen. Vandaag het laatste deel: hoe Beethoven uit één banaal walsje 33 muzikale wonderen puurde.

CULTUUR

Stef Vanlee werkt al 21 jaar op de spoedafdeling van het Jan Palfijnziekenhuis in Merksem en zijn echtgenote Jill Wagemans is medisch oncologe. Stef kennen we ook als dokter Geukens in Familie of misschien nog beter als Steven in de populaire Eén-reeks Dertigers. Straks neemt hij het peterschap op van de vzw Wens Ambulancezorg: "Nog te weinig bekend bij huisartsen en thuiszorg", zegt hij.

CULTUUR

Toen ik net op de rand van de lockdown mijn vorige column schreef, wist niemand in welk avontuur we met de zorg zouden terechtkomen.

OPINIE

Dr. Sammy Huygens is specialist in opleiding aan het AZ Sint-Jan in Brugge. In zijn vrije tijd is sportvissen zijn grote passie. "Als we in het ziekenhuis buiten zitten te eten, is mijn hoofd naar de vijver gedraaid."

ACHTERKRANT