Artsenkrant

Web weergave

Vanaf 1 juli zullen twee gelijkwaardige voorzitters ASGB leiden. Anatoom-patholoog dr. Thomas Gevaert en huisarts dr. Michel Creemers worden co-voorzitters van het gemengd syndicaat. Het duo volgt dr. Reinier Hueting op die sinds 2011 voorzitter was.

ACTUALITEIT

Op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen van maandag 14 juni presenteerden de ziekenfondsen de resultaten van de Ziekenhuisbarometer. Daarmee tonen ze aan dat de eigen bijdragen van de patiënt in de ziekenhuizen (licht) blijven stijgen.

ACTUEEL

De Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen besloot afgelopen maandag om de terugbetaling van het ECG met 40 eurocent te verminderen. Dat om de rekening van 'doelmatige zorg' te doen kloppen.

ACTUEEL

De parlementsleden Maggie De Block (Open VLD) en Nathalie Muylle (CD&V) hebben een wetsvoorstel klaar om het statuut en de arbeidsomstandigheden van arts-specialisten in opleiding te verbeteren. Ook voorziet het, naar het model van het Interuniversitair Centrum Huisartsenopleiding (ICHO), in een centrale vzw.

ACTUEEL

Wat zijn kernelementen en -lessen in de samenwerking bij de ondersteuning van jongeren met complexe problemen? Die vraag stond centraal in een panelgesprek tussen verschillende zorg- en hulpverleners naar aanleiding van de boeklancering van 'Een thuis in de branding', over het leven van de meisjes in begeleidingstehuis Van Celst.

ACTUEEL

Amper een op de vijf spoeddiensten beschikt permanent over een verpleegkundige opgeleid in geriatrische spoedzorg. Aangepaste hulpmiddelen - denk aan looprekjes of een antislipvloer - zijn er nauwelijks of ontbreken doorgaans.

ACTUEEL

Het aantal nieuwe gevallen van maligne bloedziekte is tussen 2004 en 2018 gestegen maar de overleving verbeterde, stelt het Kankerregister vast. Artsenkrant brengt de nieuwe cijfers en een projectie van de incidentie tot in 2025.

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. Aan de vooravond van zijn verhuizing naar Indiana treffen we dr. Elias Impens (29)."Misschien moet ik eens een website maken voor al die buitenlandse collega's die net als ik geconfronteerd worden met visum- en waiverproblemen om in de VS te blijven?", laat de Oost-Vlaamse arts zich tijdens onze videocall ontvallen. Tussen al zijn opleidingen en specialisaties door heeft hij ook op dat vlak veel kennis vergaard.

ACTUEEL

Bovenstaande titel kan raadselachtig klinken, maar celbioloog Peter De Waele verklaart hem: dankzij het baanbrekende werk van biotechbedrijf Mablink Bioscience, kunnen antibody drug conjugates (ADC's) voortaan bogen op een hogere drug-antibody ratio (DAR). Het bedrijf heeft daarvoor zopas steun ontvangen van de Stichting Fournier-Majoie.

MEDISCH

Nieuwe inzichten in de pathofysiologie van urticaria hebben de laatste decennia de aanpak grondig bijgestuurd, zowel op het vlak van diagnose als behandeling. "Tijd om enkele hardnekkige mythen uit de weg te ruimen," vindt dr. Stefan Kerre (dermatoloog in Aarschot, verbonden aan het Imeldaziekenhuis van Bonheiden).

CLINICAL UPDATE

Vrouwelijke artsen ervaren vaak een innerlijke strijd. Ze willen naast een deskundige, gerespecteerde dokter ook een betrokken vrouw en moeder zijn voor hun gezin, vrienden en familie. Met haar boek 'Veerkracht voor vrouwelijke artsen' wil de Nederlandse coach en voormalig huisarts Marga Gooren vrouwelijke artsen helpen om grip te houden op hun leven en zichzelf energiek en bevlogen te blijven ontwikkelen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Als arts doet u misschien wel een beroep op uw echtgeno(o)t(e) om een aantal administratieve of boekhoudkundige taken te verrichten voor uw praktijk. Kunt u hem of haar dan ook inschrijven als bediende? Met welke spelregels moet u zoal rekening houden?

PRAKTIJK

Vergeleken met 2010 is de verkoop van cabrio's in ons land met de helft teruggelopen. Ook het aantal modellen is sterk gekrompen waardoor cabriolets opnieuw een exclusief karakter krijgen en ook hun wederverkoopwaarde stijgt.

PRAKTIJK

Van een heel andere orde, waar ook de jongsten met allerlei animaties naar de kunst worden toegezogen, is het succesrijke 'museum' Mudia in het Waalse boekendorp Redu. Ook papa kan zich verkneukelen; bijvoorbeeld met de nieuwe aanwinst 'De Baadster', een absoluut topwerk van Léon Spilliaert.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Steeds meer initiatieven duiken op om kunst meer toegankelijk te maken voor een groter publiek. De bezoekers worden bijna letterlijk aan het handje genomen. Origineel alvast is Het Kunstuur, een inventie van de broers Hans en Joost Bourlon waarbij de bezoeker gedurende 60 minuten door de automatische piloot wordt rondgeleid in de zalen en bij een aantal topkunstwerken tekst en uitleg krijgt van een geprojecteerde kenner of zogeheten BV.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

In Frankrijk is het wat tussen de plooien gevallen omdat alle aandacht wordt opgeslokt door Napoleon die 200 jaar geleden de tocht naar Les Champs Elysées inzette, maar dat wordt in ons land deels goedgemaakt met een fraaie tentoonstelling in Luik en bijhorende prachtuitgave over de bloedig neergeslagen Commune van het jaar 1871 in de Franse hoofdstad. De Luikenaars hebben 15 jaar later overigens een gelijkaardige opstand gekend, eveneens met bloedige afloop.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

De jaarlijkse 4 cd-box met de beste momenten van de Koningin Elisabethwedstrijd is beschikbaar. Het was een bijzondere editie voor de jonge pianisten die zonder publiek, en met slechts 6, in plaats van 12, de finale in mochten.

CULTUUR+

Waar vond de grootste vliegtuigramp uit onze geschiedenis plaats? Welke stripfiguur kreeg een standbeeld in Hoeilaart? Welke functie had de Antitankgracht uit WO II? Aan welke bron komen mensen dagelijks duizenden liters drinkwater tappen? Wat is een spottersplek?

CULTUUR+

De doofheid van Ludwig van Beethoven (1771-1827) heeft al veel inkt doen vloeien. Feit is dat haar oorzaak nog steeds het voorwerp is van verschillende hypothesen. De geniale componist overleed uiteindelijk aan de gevolgen van een levercirrose.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt tuberculose anno 2021 dagelijks nog 4.000 slachtoffers oftewel 1,7 miljoen doden op jaarbasis. De mycobacterium tuberculosis is daarmee de dodelijkste bacteriële infectieziekte wereldwijd.

ACHTERKRANT