Web weergave

De Federale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen en het kabinet van minister Vandenbroucke legden actiepunten vast om de 'cybersecurity' en het risicobeheer in de ziekenhuizen te verbeteren. De overheid trekt 20 miljoen uit.

ACTUEEL

Met diepe droefheid verneemt de redactie het overlijden van Johanne Mathy, journaliste gespecialiseerd in gezondheidszorg, afgelopen zaterdag 11 juni.

ACTUEEL

Het Verzekeringscomité van het Riziv keurde afgelopen maandag de tekst van het KB goed dat 'tijdelijke' nieuwe nomenclatuurnummers invoert voor het telefonische consult en het videoconsult.

ACTUEEL

Er zijn (veel) meer Chinese gegevens nodig om te achterhalen hoe het virus zich naar mensen heeft verspreid, inclusief de mogelijkheid van een laboratoriumlek. Dat is de voornaamste conclusie van een groep internationale onderzoekers die in opdracht van de WHO de oorsprong van de covid-19-pandemie bestuderen.

ACTUEEL

Ook in het covidjaar 2020 bleven de aan de patiënt aangerekende uitgaven in ziekenhuizen lichtjes omhoog gaan. Er werd niet altijd, zoals wettelijk bepaald, een uitzondering gemaakt voor covidpatiënten.

ACTUEEL

De overheid bindt al enkele jaren de strijd aan tegen cybercriminaliteit. In 2021 lagen de prioriteiten bij de uitwerking van een 'toolbox', Incident Response Planning, betere samenwerking met het Centrum voor Cybersecurity en het aftasten van de mogelijkheden inzake 'ethical hacking' en 'penetration testing'.

ACTUEEL

Een op de drie (jongere) artsen neemt een collega in vertrouwen als hij of zij met zelfdodingsgedachten kampt. Dat is de 'hoopgevende' conclusie van een recente bevraging over suïcide onder 13.000 Amerikaanse artsen.

ACTUEEL

Vaccins ontwerpen is één zaak, maar hoe zorgt men ervoor dat ze ook toegediend worden? Door de strijd aan te binden met kwakkels, door te luisteren naar factoren die bepalend zijn voor vaccinatietwijfel, en door het vertrouwen aan te wakkeren, niet alleen in de vaccins maar ook in de overheid.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Momenteel is er nog heel wat onzekerheid over hoe en wanneer eventueel bijkomende covid-19-vaccinaties later dit jaar georganiseerd zullen worden. Vast staat wel dat de griepvaccins voor het seizoen 2022/2023 er aankomen. Daarnaast mogen we ook het belang van pneumokokkenvaccinatie bij de risicogroepen niet vergeten. Dr. Pascal Van Bleyenbergh, pneumoloog aan het UZ Leuven, zet de zaken op een rijtje.

CLINICAL UPDATE

De apenpokken hebben het onderwerp in de media intussen al naar de achtergrond verdrongen. Maar op die achtergrond blijven kinderartsen, infectiologen en hepatologen zich vragen stellen over de bevreemdende vorm van hepatitis die sinds begin dit jaar bij kinderen wordt opgemerkt. Verschillende hypothesen worden naar voren geschoven, maar de therapeutische implicaties daarvan zijn onderling onverenigbaar.

MEDISCH

Klassiek wordt de kwaliteit van sperma beoordeeld aan de hand van microscopisch onderzoek. De resultaten daarvan zijn echter vaak niet sluitend. De epigenetica kan meer relevante gegevens opleveren.

MEDISCH

Al jarenlang bestuderen onderzoekers de lichaamslengte als risicofactor voor sommige ziekten. Onderzoekers maken in PLOS Genetics melding van tot nog toe onbekende correlaties.

MEDISCH

Vanaf het academiejaar 2024-2025 zouden de eerste hogescholen een opleiding tot 'medisch praktijkassistent in de eerstelijnszorg' kunnen aanbieden. Binnen het werkveld is er eensgezindheid over de nood aan dit profiel, maar er moeten nog juridische hordes genomen worden.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Bij personen met dementie stelt zich vroeg of laat de vraag of zij nog wel veilig met de auto kunnen rijden. Het rijgeschiktheidscentrum CARA van het Vias institute kan dit evalueren.

PRAKTIJK

Dat beweging en de juiste voeding essentieel zijn voor onze gezondheid, weten we intussen. Dat het mediterraans dieet gezonder is dan het Belgische, ook. Maar dat heel specifiek olijven, die polyfenolen bevatten, hart- en vaatziekten kunnen tegengaan, is onderwerp van een nieuwe Leerstoel aan UAntwerpen. De Leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Tilman.

MEDIFORUM

Je zou er soms aan twijfelen als je de hedendaagse kunst volgt, maar kunst kan en mag je nog altijd mooi vinden. De zoektocht naar schoonheid was bijvoorbeeld het adagio van een kunstenaar als Théo Van Rysselberghe (1862-1926) die nu in Singer Laren nabij Hilversum een prachtig eerbetoon krijgt.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Terwijl de eerste editie van Het Kunstuur in Hasselt loopt, is Mechelen al aan zijn vierde uitgave toe. Een heel knappe editie met werk van Delvaux, Magritte, Desmet, Brusselmans, Ensor, Spilliaert, Rik Wouters... én een verrassende Evarist De Buck.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

STROOM is de nieuwste telg van het Festival van Vlaanderen Gent dat tussen 23 juni en 3 juli doorgaat. Op verschillende locaties langs de Schelde, tussen Antwerpen en Gent, verenigt het festival natuur, cultuur, erfgoed en toerisme.

CULTUUR+

Zoals de meeste festivals, gaat ook Theater aan Zee (TAZ) deze zomer voor het eerst sinds 2019 full force. Van 27 juli tot 6 augustus staan er in Oostende 700 voorstellingen op 40 locaties op het programma. Thema dit jaar is 'zorg'.

CULTUUR+

Op 23 juni start met het Brussels International Filmfestival (BRIFF) opnieuw een tiendaags filmfeest in Brussel. Eregaste is de Franse diva Fanny Ardant. Franse films en minder bekende Italiaanse liefdesparels krijgen extra aandacht.

CULTUUR+

Fred Brouwers breit met 'De stalen pinhelm van Mozart' een vervolg aan 'Beethoven in de bunker' dat drie jaar geleden verscheen. Het gaat opnieuw om 20 korte biografieën van musici die vurige medestanders, opportunistische meelopers, slachtoffers of fervente tegenstanders van het naziregime waren.

CULTUUR+

Een van de wonderlijke dingen van literatuur is dat er geen limieten lijken te bestaan voor hoe schrijvers levens en werelden gestalte kunnen geven en hun lezers meevoeren in fictieve maar levensechte verhalen. Drie romans tonen de verrassende en diverse vormen die dat kan aannemen.

CULTUUR+

Omdat 'meneer doktoor' het zegt. Jaren geleden was dat vaak het antwoord dat je kreeg als je aan iemand vroeg waarom een behandeling werd gevolgd of een bepaalde ingreep werd uitgevoerd.

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Ilse Degreef is handchirurg in UZ Leuven en hoogleraar orthopedie aan KU Leuven. Hoe staat zij in het leven? In de reeks 'Vragevuur' leggen we artsen het vuur aan de schenen.

VRAGEVUUR