Artsenkrant

Web weergave

Willen we in de toekomst overleven en gezond zijn, dan is een omslag van individueel naar publiek gezondheidsdenken noodzakelijk. Dat houdt in dat we veel meer investeren in public health en preventie.

ACTUEEL

Als de regering het goedkeurt dan is vanaf 1 juli thuishospitalisatie mogelijk voor oncologie en voor langdurige intraveneuze antibioticatherapie. Een enorme shift van middelen van het ziekenhuis naar de eerste lijn en de thuiszorg betekent dit natuurlijk niet.

ACTUEEL

Vorig jaar namen een twintigtal kringen en huisartsenwachtposten deel aan de Summer of SumEHR. Dit jaar is dat al het dubbele. Goede SumEHR's maken en van de kostbare informatie in het SumEHR gebruik maken, zijn de aandachtspunten.

ACTUEEL

Als er zoveel verpleegkundigen zijn in ons land en zij ook goed betaald worden, waar komt de personeelscrisis in de zorg dan vandaan, vraagt Voka Health Community zich af in een recente nota. Volgens het kennis- en netwerkplatform zijn Belgische verpleegkundigen slechts beperkt met zorg bezig en is het aantal ziekenhuisopnames in ons land te hoog.

ACTUEEL

Sinds april loopt in twee eerstelijnszones het IDECA-project (Integrated Depression Care), een pilootstudie naar een geïntegreerde aanpak van depressie. Een 'referentiepersoon mentaal welzijn' staat huisartsen bij in diagnose, behandeling en opvolging van patiënten met depressieve symptomen.

ACTUEEL

In 2021 rekenden de 100 algemene en universitaire ziekenhuizen van ons land samen voor 1,32 miljard euro aan remgeld, supplementen en niet-vergoedbare betalingen aan in het klassieke en het dagziekenhuis. De ereloonsupplementen zijn daarin goed voor 598 miljoen.

ACTUEEL

We zijn pas bezig met gezondheid als iemand al ziek is geworden, wanneer het eigenlijk al te laat is. Daarom schreef spoedarts Sam Proesmans een vurig pleidooi voor 'public health', een waaier van factoren die de gezondheid bepalen. Artsenkrant sprak met de auteur.

ACTUEEL

Op een vrijdag in april kwamen meer dan 130 medewerkers van Viatris samen om te fietsen, hardlopen, kajakken en wandelen. Het doel was zoveel mogelijk kilometers af te leggen om geld in te zamelen voor UNICEF België. Nu nodigt het bedrijf lokale artsen uit om mee te doen via een online applicatie ontwikkeld voor dit doel.

MEDIFORUM

"Het advies van een LEIF-arts bij een euthanasieverzoek wordt gehonoreerd met 177 euro. Tot maart 2023 voorzag het Riziv daarvoor een gesloten enveloppe. Niet alle artsen konden daardoor uitbetaald worden. Dat euvel is verholpen, er wordt nu met een open budget gewerkt."

ACTUEEL

"Meer dan 32 miljoen mensen in Europa hebben diabetes. Dat gegeven vormt één van de belangrijkste uitdagingen voor het gezondheidsbeleid. Als we geen concrete maatregelen nemen, zal het probleem alleen maar groter worden." Zo klinkt de oproep van een reeks verenigingen die betrokken zijn bij de strijd tegen diabetes.*

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Het boek van Nathan Vardi 'For blood and money' levert een spannend verhaal van wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van een innovatief geneesmiddel. Het gaat hier over twee bruton's tyrosinekinase (BTK) - inhibitoren, ontwikkeld tussen 2006 en 2017, die nu op de markt zijn onder andere voor lymfomen en chronische lymfocytaire leukemie (CLL): Imbruvica/ibrutinib, ontwikkeld door Pharmacyclics (nu een Abbvie Company) en Janssen Biotech, Inc, en Calquence/acalabrutinib, ontwikkeld door Acerta (nu AstraZeneca).

MEDISCH

Al eerder kwamen uit onderzoek suggesties naar voren dat lichaamsbeweging de pijngevoeligheid doet afnemen. Een nieuwe studie toont alvast een sterke correlatie aan tussen de intensiteit van de lichaamsbeweging en de pijngevoeligheid.

MEDISCH

"De flowchart die we hebben opgesteld (1), beoogt een wetenschappelijk onderbouwde begeleiding van personen met obesitas", zegt BASO-voorzitter prof. Bart Van der Schueren. "Ze is bedoeld voor gebruik door de huisarts. Heel wat personen met obesitas kunnen immers in de eerste lijn geholpen worden. Toch merken we dat sommige van die personen terechtkomen in een multidisciplinaire obesitaskliniek, wat de wachtlijst voor patiënten die echt multidisciplinaire hulp nodig hebben, onnodig langer maakt."

CLINICAL UPDATE

Aandacht voor en werken met levensverhalen, 'storytelling', kan een grote meerwaarde betekenen voor zowel zorgvragers als zorgverleners in wzc's en andere zorginstellingen. En huisartsen kunnen daarbij een cruciale rol vervullen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

Hoe kunt u minder energie verbruiken in uw huisartsenpraktijk? Dit is een actuele vraag, nu de energieprijzen sterk schommelen en de klimaatverandering een steeds grotere uitdaging wordt.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

Wandelvakanties kennen al langer succes, nu is het de beurt aan fietsvakanties. Omdat je met de fiets grotere afstanden kunt afleggen én omdat goed uitgebouwde en bewegwijzerde fietsroutenetwerken daartoe uitnodigen. Bovendien maakt de nieuwe generatie fietsdragers het transport van elektrische fietsen makkelijker.

PRAKTIJK

Hoe kan u als zorgverlener elke dag met kleine inspanningen het contact met patiënten beter invullen en zo de zorg verbeteren? Het is het uitgangspunt van een nieuwe uitgave van LannooCampus over persoonsgerichte zorg.

PRAKTIJK

Het Stroom Festival speelt zich af in de groene Scheldevallei tussen Antwerpen en Gent. In pittoreske dorpen en mooie kastelen, bij maritiem erfgoed en hedendaagse architectuur.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Op 21 juni zal het Bureau International des Expositions (BIE) bekendmaken welke stad in 2027 de Wereldexpo zal organiseren. De Spaanse stad Málaga, de geboortestad van Pablo Picasso, is een van de kandidaten naast Phuket, Belgrado, San Carlos de Bariloche en Minnesota. Málaga kiest voor een actueel thema: 'The urban era: towards the sustainable city'.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

In enkele recente boeken verkennen de auteurs de extremen van de menselijke geest waarbij de grenzen tussen fictie en non-fictie vervagen. Over een periode van 100 jaar blijkt er veel veranderd te zijn in de psychiatrie, behalve de geest van diegenen die als 'anders' afgezonderd worden.

CULTUUR+

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

Naar aanleiding van de uitzending 'Transtieners' (VRT één, dd 29-03-2023) en vaststellingen vanuit de kinderpsychiatrische praktijk wens ik enkele bezorgdheden te delen omtrent dit thema.

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

De stad Brugge heeft er een toeristische parel bij. Op amper 250 meter van het Belfort hebben dr. Marnik Minelli en zijn partner, ruimtevaartingenieur Thomas Ulenaers een pracht van een notariswoning omgebouwd tot een B&B met acht luxueuze suites en een droom van een tuin met zwemvijver. Het project wordt mede ondersteund door Marniks tweelingbroer, dr. Lennert Minelli.

ACHTERKRANT