Artsenkrant

cover Artsenkrant

Lees nr. 23 | 9 juni 2022

Web weergave

Spoedartsen vertellen aan huisartsen hoe belangrijk een volledig en up-to-date Sumehr voor hen is. De Gentse huisartsenkring exporteert een lokale campagne naar heel Vlaanderen.

ACTUEEL

"In Gent heeft ongeveer 35% van de patiënten al een Sumehr - wat in verhouding met de meeste andere regio's behoorlijk veel is." De campagne vorig jaar heeft dat aandeel niet echt vergroot, geeft Karel Strobbe toe.

ACTUEEL

Volgens Marc Moens (Bvas) wordt het tijdschema voor de hervorming van de nomenclatuur wel zeer krap. De Nationale Commissie moet zich verder buigen over de hervorming van het gedeelte van de intellectuele prestaties.

ACTUEEL

In heel wat landen neemt de ambulante activiteit fors toe, behalve in België. Moeten ziekenhuizen de trend zetten naar meer ambulantisering? Antares Consulting brengt het debat op gang met een rapport over de ontwikkeling van het dagziekenhuis.

ACTUEEL

Voor het tweede jaar op rij ging Huisartsenkring IJzerstreek en Westkust, met gemeenten als Veurne, De Panne, Koksijde, Nieuwpoort..., op zoek naar versterking voor de drukke maanden juli en augustus aangezien veel toeristen en 'tweedeverblijvers' dan natuurlijk naar de kust trekken. En wie zoekt, die vindt... "Alleen voor de derde week van juli zoeken we nog een arts."

ACTUEEL

"Geen enkele interventie - farmacologisch, chirurgisch dan wel vanuit de overheid - op zichzelf kan obesitas een halt toeroepen. Om obesitas te bestrijden, is een holistische multisectoriële aanpak nodig."

ACTUEEL

De 37-jarige huisarts Hakki Demirkapu uit Schaarbeek is een duizendpoot: praktijkopleider, voormalig bestuurder en secretaris van de Brusselse huisartsenkring, ex-gastprofessor aan de Erasmus Hogeschool, stagecoördinator voor haio's, intercultureel lector, organisator van medische missies in Afrika ... en last but not least onvermoeibaar ijveraar voor meer begrip tussen artsen en oudere migranten.

ACTUEEL

De lidstaten van de WHO herkozen vorige week Tedros Adhanom Ghebreyesus voor een tweede termijn van vijf jaar als directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie.

ACTUEEL

"We leven in België in drukbevolkte en verstedelijkte gebieden. Juist daar is natuur essentieel voor de menselijke gezondheid", schrijft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) in een recent advies. Maar hoe kan men dat gezondheidspotentieel verzilveren?

MEDISCH

De gevallen van apenpokken die zich de jongste weken voordeden, zijn mild. Maar intussen borrelen de onbeantwoorde vragen op in de literatuur. Aanleiding voor sommige experts om zich te ergeren aan de karige aandacht die het apenpokkenvirus in het verleden kreeg.

MEDISCH

Goede boeken over het brein kunnen er niet genoeg zijn. Want meer en beter begrip over hoe onze hersenen ons maken tot wie we zijn is winst voor denkers en doeners. Nu in innemende verhalen, ontzenuwde misvattingen en een meesterlijke roman.

MEDISCH

Een aanmanende brief van het Riziv, een betichting van valsheid in geschrifte... U hebt het als huisarts liever niet aan uw been. Een online infosessie van het Vlaams Arstensyndicaat (VAS) wil klaarheid scheppen over een aantal spelregels voor huisartsen bij het aanrekenen en attesteren.

PRAKTIJK

Ook tijdens de voorbije maand mei heeft BMW in ons land het meeste auto's verkocht en blijft het nummer één, met ruime voorsprong op zijn directe concurrenten. Met de nieuwe X1 en iX1 zal BMW zijn koppositie nog verstevigen. Audi en Mercedes hebben immers beslist hun kleinere modellen uit het gamma te nemen.

PRAKTIJK

Een van uw kinderen wil op kot gaan of u bent zelf eigenaar van studentenkamers die u verhuurt. In dat geval moet u rekening houden met een aantal wettelijke spelregels.

PRAKTIJK

Verbondenheid, de samenhang tussen welbevinden, gezondheid en milieu. Solidariteit en de bijdrage van kunst tot een positieve werksfeer. Het zijn de rode draden doorheen schilderijen, beeldhouwwerken en foto's in het nieuwe mekka van de gezondheidsadministratie.

CULTUUR

Tijdens hoogstaande cruises naar boeiende bestemmingen het nuttige aan het aangename paren. Dat is het doel van 'Travel & Learn', een initiatief van Artsenkrant. Bent u er klaar voor?

CULTUUR

We hadden tijdens onze Oostenrijkse trip net zo goed kunnen kiezen voor de expositie 'Van Monet tot Picasso' in het Albertina Museum in Wenen. Maar u kent ongetwijfeld het werk van Monet en Picasso. Spannender, zo oordeelden we, is de tentoonstelling 'Amazons of Pop' in het meer zuidelijk geleden Graz. Een schot in de roos, zo zou blijken.

CULTUUR+

Nog meer vrouwelijk artistiek talent zien we in het Musée du Luxembourg in Parijs waar de prachtige expositie 'Pionnières' loopt. In het zog van Susanne Valadon, Sonia Delaunay, Marie Laurencin, Tamara de Lempicka, Josephine Baker e. a. stond na WOI een heel boeiende generatie vrouwelijke kunstenaars op.

CULTUUR+

In 'La Ruche' zien we door de ogen van drie kinderen de verwoesting die de bipolaire stoornis bij hun moeder en hun gezin aanricht. Toch straalt deze film van de Belg Christophe Hermans zo'n menselijke warmte uit dat de 81 minuten voorbij vliegen en 'La Ruche' in de eerste plaats een liefdesfilm is.

CULTUUR+

Laus Polyphoniae is voor liefhebbers van oude muziek een tiendaagse om naar uit te kijken. Dit jaar vaart het Antwerpse festival van 19 tot 28 augustus onder de vlag 'contrapunt van het leven'.

CULTUUR+

In de meer dan 30 jaar dat Huisartsenvereniging Demervallei bestaat, is de artsenplethora omgeslagen in een nijpend tekort aan huisartsen in de regio. Op 18 juni organiseert de vereniging haar 25ste symposium waarvoor ze minister Frank Vandenbroucke, biostatisticus Geert Molenberghs en Marc Noppen (CEO van UZ Brussel) wist te strikken.

ACHTERKRANT