Artsenkrant

Web weergave

"De vorige federale regering wou het historisch gegroeide overtal aan Riziv-nummers voor Franstalige artsen op 15 jaar tijd corrigeren. Maar nu de regering De Croo opnieuw alle afgestudeerden een Riziv-nummer toekent, neemt de decalage natuurlijk weer toe."

ACTUALITEIT

De redactie van Artsenkrant is op zoek naar artsen die een (hun) verhaal willen delen over kwetsbaarheid en weerbaarheid/veerkracht.

ACTUEEL

Het rommelt in de Brusselse tweetalige wachtdienst - de GBBW. Een audit zal de tegenstelling tussen de twee betrokken huisartsenkringen moeten overbruggen. Artsenkrant had een gesprek met dokter Vincent Janssens, aftredend voorzitter van de BHAK.

ACTUEEL

Op 11 mei koos de 'board' van de European Psychiatric Association (EPA) de bekende Antwerpse verslavingsspecialist professor Geert Dom tot president-elect. Daarmee komt voor het eerst een arts uit een klein land aan het hoofd van de belangrijkste wetenschappelijke vereniging van psychiaters in Europa.

ACTUEEL

"De Vlaamse planningscommissie kan voor elke discipline een getal of een vork met een minimum of een maximum vastleggen. Beter is echter te focussen op de probleemdisciplines met teveel of te weinig artsen", aldus professor Jan Eggermont.

ACTUEEL

In deze reeks zoomen we in op recente ontwikkelingen binnen de health tech sector. Health technology is een van de snelst groeiende start-upscènes in ons land. Deze aflevering: de digitale familiebubbel.

ACTUEEL

De parlementsleden Robby De Caluwé (Open VLD) en Nathalie Muylle (CD&V) dienden in de Kamer der Volksvertegenwoordigers een resolutie in ter invoering van een Nationaal Plan over Sepsis.

ACTUEEL

Een recente studie in The Lancet Respiratory Medecine meldt dat colchicine bij ambulante patiënten met covid-19 de kans op overlijden of hospitalisatie doet dalen. Een verhelderend commentaar dat tegelijk online werd geplaatst, duidt deze gegevens. Geen therapeutische revolutie, maar wel een belangrijk nieuw perspectief.

MEDISCH - COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Volgens de Internationale Osteoporose Stichting is osteoporose een wereldwijde epidemie. Osteoporotische fracturen zijn vaak de eerste tekenen van de ziekte, en treden vaak op na een letsel of val met geringe impact, maar wervelfracturen kunnen ook optreden tijdens routineactiviteiten zonder dat er sprake is van een val of letsel.

MEDIFORUM

Belgische proctologen hebben een consensusrichtlijn uitgewerkt die de aanbevelingen over hemorroïdale aandoeningen helder samenvat en ook veel aandacht heeft voor de eerstelijnsbehandeling. Deze aliniëring is zeker welkom want er is vandaag veel variatie in de aanpak, die niet altijd gestaafd is door medische evidentie.

CLINICAL UPDATE

Welke informatie rond een patiëntveiligheidsincident kan u delen met de patiënt en familie? Mag u zich verontschuldigen? Hoe past u open disclosure toe? Wie betrekt u hierbij? Wat zijn de principes van open disclosure en hoe verloopt een open disclosure-proces?

PRAKTIJK - COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De ministerraad keurde het ontwerp van KB goed dat de tijdelijke financiële tussenkomst verlengt van bijzondere beschermingsmaatregelen en materialen aan ambulante zorgverleners in het kader van de covid-19-pandemie voor de periode september-november 2020.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Volgens de jongste verkeersveiligheidsbarometer van Vias institute daalde het aantal doden ter plaatse in het eerste kwartaal van 2021 met 22% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er waren 12% minder letselongevallen. Het aantal doden bij de fietsers steeg echter.

PRAKTIJK

Patiënten met langdurige klachten na een covidbesmetting zullen financieel beschermd zijn door het systeem van de maximumfactuur. Dat garandeert minister Vandenbroucke in een interview met Knack.

PRAKTIJK

Op de uitzonderlijke tentoonstelling 'Pasiones Mitologicas' in het Museo del Prado in Madrid is er één schilderij dat bijzonder de aandacht trekt. Tussen de meesterwerken van Titiaan en Rubens die de rode draad doorheen de expositie vormen, hangt namelijk een uitzonderlijk werk 'Venus en Cupido' van een zekere Hendrick van den Broeck. Maar wie in godsnaam is deze Hendrick van den Broeck die hier moeiteloos standhoudt naast Titiaan en Rubens?

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Vanaf volgende week draait Petite Fille, de grote winnaar van Film Fest Gent 2020, in de zalen. In die documentaire over een achtjarig transgendermeisje schetst regisseur Sébastien Lifshitz de lijdensweg van het kind en de steunende familie die moeten opboksen tegen onbegrip van de schooldirectie maar hulp krijgen van een kinderpsychiater. Een indringend gesprek met de regisseur.

CULTUUR - COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Je bent wat je ruikt. Zo zou je het monumentale boek over geuren van Harold McGee kunnen samenvatten. Hoe juist dat is valt te beleven in het Mauritshuis in Den Haag.

CULTUUR+

Beeld je even in dat je geen netwerk van wegen of autostrades met wegwijzers hebt en dat je verplaatsen van stad A naar B bovendien niet zonder gevaar is. Anno 2021 lijken zulke hypotheses ondenkbaar, maar in de 16de eeuw was reizen allesbehalve evident, zo blijkt uit de tentoonstelling 'Reizen met Plantijn'. De expositie vormt het sluitstuk van het feestjaar rond 500 jaar Plantijn.

CULTUUR+

Met de nieuwe documentaire VPRO-reeks 'De wereld van de Chinezen' biedt de Nederlandse ex-arts Ruben Terlou (36) een boeiende inkijk in leven en werk van de vele Chinese emigranten die wereldwijd actief zijn. "Ik probeer steeds verbinding te maken met mensen en te polsen naar hun verlangens, dromen, angsten. Dat levert een aparte inkijk op, van onderuit, en toont aspecten van China en de diaspora die veel Chinezen en China-experts niet kennen."

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

COLUMN en OPINIE - REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE