Web weergave

VERKIEZINGEN Met 40.819 voorkeurstemmen in Vlaams-Brabant zetelt uittredend minister De Block (Open VLD) - opnieuw - in het federale Parlement. Idem dito voor een andere excellentie. Jo Vandeurzen (CD&V), lijstduwer in Limburg, haalde 24.717 stemmen binnen en zetelt in Vlaanderen.

ACTUEEL

VERVOLG COVER De Nationale Commissie had het maandag 20 mei onder meer over de automatische verlenging van het GMD. Daarnaast kwamen nog andere punten ter sprake.

ACTUEEL

ADMINISTRATIEVE ROMPSLOMP Dokter Z is al lang huisarts. Ze heeft het helemaal gehad met de honderden berichten van het Riziv die haar activiteit evalueren en zeggen hoe ze (beter) moet werken. Een anonieme getuigenis.

ACTUEEL

BOEKEN Aanstaande woensdag 5 juni wordt het boek 'Mangomoment, met een klein gebaar naar warmere zorg' in Leuven voorgesteld. Een aantal prominenten delen daarin hun reflecties over het concept dat intussen de Belgische en Nederlandse gezondheidszorg gestaag verovert.

ACTUEEL

ONAFHANKELIJKE ZIEKENFONDSEN Hoe wordt de gezondheidszorg van morgen gefinancierd en wat is de rol van de huisarts in de geïntegreerde eerstelijnszorg? Het zijn enkele vragen die onlangs aan bod kwamen op een symposium georganiseerd door de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

ACTUEEL

FARMA-INDUSTRIE Drie verenigingen van pharma professionals, artsen en apothekers werkzaam in de farma-industrie - de Association of Clinical Research Professionals (ACRP.be), de Belgian association of Pharmaceutical Medecine Professionals (BeAPP) en de Belgian Regulatory Affairs Society (BRAS) - slaan de handen in elkaar.

ACTUEEL

REEKS ONDERSTEUNENDE DIENSTEN "De centrale Sterilisatieafdeling (CSA) is voor velen een onbekende dienst, maar speelt een cruciale rol in het ziekenhuis. Zonder steriel instrumentarium kan geen enkele ingreep succesvol verlopen. De CSA draagt met andere woorden een heel grote verantwoordelijkheid."

ACTUEEL

SOCIALE MEDIA Zo heet de sensibiliseringscampagne die de Belgian Medical Students' Association op 7 juni nationaal lanceert. De studentenvereniging moedigt artsen en andere zorgverleners aan om die dag twee verschillende kleurrijke sokken aan te trekken en daarvan een foto te posten op sociale media. Daarmee wil ze aandacht vragen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals.

ACTUEEL

CANNABISBUREAU Met de goedkeuring van een wetsvoorstel voor het oprichten van een cannabisbureau heeft de regering in maart van dit jaar het pad geëffend naar een breder medicinaal gebruik van cannabis. Enthousiasme en omzichtigheid in de pers.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHÈLE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

ONCOLOGIE Het risico van borstkanker bij transgenders is een aandachtspunt, omdat het borstweefsel aan een bijzonder hormonaal klimaat blootgesteld is. Geen reden tot paniek, zo blijkt.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHÈLE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

MICROBIOOM Onderzoek maakt brandhout van het eeuwenoude dogma dat de longen een steriel midden zouden zijn. Het pulmonale microbioom treedt aan.

MEDISCH

NO KIDDING Onze kameraden aan de andere kant van de Noordzee zijn niet goed bezig. Bevolkingsenquêtes wijzen uit dat de seksuele activiteit bij de Britse bevolking afneemt, terwijl dat eigenlijk niet naar de zin van de betrokkenen blijkt te zijn. Na de brexit, de sexit.

MEDISCH

DIGESTIE Suiker verbetert de gemoedsgesteldheid niet. Na consumptie voelen mensen zich doorgaans minder alert en meer vermoeid. De fameuze 'sugar rush' of 'sugar high' is daarbij ver te zoeken. Tijd voor een collectieve suikerontwenning?

MEDISCH

ROOKSTOP Sinds enkele jaren beschikken we over alternatieven voor tabak, namelijk de elektronische sigaret en in mindere mate de waterpijp. Volgens sommigen kunnen ze helpen bij het stoppen met roken, maar anderen wijzen op de risico's die dergelijke producten inhouden voor ex-rokers en niet-rokers.

CLINICAL UPDATE

Bijna alle vrouwelijke fietsers die het voorbije decennium omkwamen in het Parijse verkeer, waren slachtoffer van een dodehoekongeval. Een mogelijke verklaring is dat vrouwen zich te goed aan de verkeersregels houden.

PRAKTIJK

De helft van de Belgen krijgt opmerkingen van zijn partner over zijn rijgedrag. Te snel rijden is daarbij de grootste bron van ergernis. Toch voelt de Belg zich in het algemeen veilig als hij met zijn partner onderweg is.

PRAKTIJK

JURIDISCH Binnen het gebouw waar u eigenaar bent van een appartement of een praktijkruimte wil men een reservefonds oprichten. Wat houdt dat precies in? Wat gebeurt er met de stortingen die u aan dit fonds overmaakt?

PRAKTIJK

FILM Vorig weekend haalden de gebroeders Dardenne de regieprijs binnen tijdens het filmfestival van Cannes. Voor 'Le Jeune Ahmed' hanteren ze een beproefd recept: een heel actueel maatschappelijk thema - hoe een piepjonge moslim deradicaliseren? - op een spannende manier bespelen.

CULTUUR+

KLASSIEK Het Antwerp Symphony Orchestra brengt met haar eredirigent Edo de Waart werk van Mahler en Barber. De Nederlander geldt als een Mahler-specialist en hij toonde met hetzelfde orkest al meermaals tot wat een boeiende Mahler-uitvoeringen hij in staat is.

CULTUUR+

FILMTHEATER In 1966 publiceerde François Truffaut de mijlpaal Le Cinema selon Hitchcock op basis van uren interviews met de master of suspense. Hitch werd later ook geïnterviewd door Dick Cavett, die ook Jean-Luc Godard in zijn zetel kreeg. Al deze conversaties liggen aan de oorsprong van het fantastische 'Que sera sera / Hitchcock Truffaut Cavett Godard / Pour qui pour quoi' van Tg Stan.

CULTUUR+

KONINGIN ELISABETHWEDSTRIJD Afgelopen zaterdagnacht viel het doek over de Koningin Elisabethwedstrijd met de bekendmaking van de laureaten. De Amerikaanse Stella Chen won de wedstrijd met een integere vertolking van Tsjaikovski's vioolconcerto. Ze deed denken aan de Belgische Sylvia Huang, de eerste Belgische violist in tien jaar die nog eens in de finale raakte van deze gerenommeerde wedstrijd.

CULTUUR+

EXPO Meer kunstobjecten van het Musée du Quai Branly zijn momenteel ook in Luik te zien waar in La Cité Miroir een uitgelezen collectie maskers te zien is.

CULTUUR+

EXPO Het Musée du Quai Branly in Parijs pakt uit met een tentoonstelling over de wonderlijke kunst van de eilanden in de Stille Zuidzee. Niet alleen de zogeheten etnische objecten worden getoond, maar ook hedendaagse kunst wat de expo niet alleen boeiend maar ook zeer relevant maakt.

CULTUUR+

SERIE "Het is opmerkelijk dat begrippen die nu zo trendy zijn - gezonde lucht, de positieve effecten van een zeekuur - de facto stammen uit de 19e eeuw. Wij vertellen dus niks nieuws", zegt Renata Vincek van de regionale toeristische dienst. Specialisten wezen toen al op de weldadige effecten bij patiënten die kwamen kuren in Opatija en Lo?inj. Het gouden boek van beide kuuroorden leest alvast als een staalkaart van aristocratie, BV's en artiesten van toen.

CULTUUR+

Een tijdgenoot van Daniil Charms, al heeft hij dan een veel langer leven geleid, is de Franse dichter en toneelauteur René Char. Van hem verscheen nu een bloemlezing waarin naast de Nederlandse vertaling het Franse origineel is opgenomen. De poëzie van deze schrijver, die flirt met surrealisme en filosofie, heeft niets van zijn frisheid ingeboet.

CULTUUR+

BOEKEN Daniil Charms leefde in moeilijke tijden en overleefde ze niet. Als avantgardistische schrijver werd hij, 26 jaar oud, in 1931 door Stalin verbannen naar Koersk. Twee jaar later vrijgelaten schreef hij alleen nog kinderverhalen omdat zijn werk voor volwassenen onpubliceerbaar was geworden. In 1941 werd hij tijdens het beleg van Leningrad gearresteerd en krankzinnig verklaard. Vergeten en uitgehongerd stierf hij in zijn cel. Niemand weet waar hij begraven ligt.

CULTUUR+

Euthanasie bij dreigende dementie stelt een duivels dilemma. Je kan voor euthanasie kiezen bij nog bewaarde wilsbekwaamheid. Hugo Claus deed dat, maar verloor zo levensmaanden met bewaarde kwaliteit. Of je kan afwachten. Maar de dementering knaagt je wilsbekwaamheid geleidelijk af, en daarmee ook de mogelijkheid om je levenswens gestand te doen.

OPINIE

De finale van de Champions League tussen Tottenham Hotspur en Liverpool wordt morgen zaterdag gespeeld. Dr. Pieter D'Hooghe kreeg een deel van de voetballers die in het veld zullen staan al op consultatie in Qatar. Hij is in Doha 'head of surgery' van Aspetar. "België is een fantastisch zorgcentrumland, maar in de niche van de sportchirurgie kan ik niet ontkennen dat we hier in Doha meer mogelijkheden hebben", zegt dokter D'Hooghe.

ACHTERKRANT