Web weergave

De pandemie gaf telemonitoring een boost. Het KCE nam de telemonitoring van covidpatiënten onder de loep. Zijn er mogelijke lessen voor de toekomst?

ACTUEEL

Er komt een vergoeding voor artsen die euthanasie uitvoeren. Die vergoeding is vooral bedoeld ter compensatie van de wettelijk opgelegde verplichtingen. Dat alles staat in de wet 'houdende diverse dringende maatregelen inzake gezondheid' van 18 mei 2022.

ACTUEEL

Op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen van maandag 23 mei werd lang gepraat over de teleconsultaties. Ook een aantal knelpunten betreffende de huisartsenwachtposten werden opnieuw aangekaart.

ACTUEEL

Het KCE nam 12 projecten onder de loep die eind 2020 een conventie met het Riziv ondertekenden voor telemonitoring van covidpatiënten thuis. Die verschillen evenwel te veel van elkaar om duidelijke conclusies toe te laten.

ACTUEEL

"Sinds de zesde staatshervorming is de federale bevoegdheid om ziekenhuizen voorwaarden op te leggen zeer beperkt. Heel wat concrete voorwaarden die het kader scheppen waarbinnen ze functioneren zijn een bevoegdheid van de deelstaten geworden."

ACTUEEL

"De situatie van de Belgische ziekenhuizen op het gebied van cyberveiligheid is kritiek. Zonder toereikende financiering zal ons zorgsysteem overgeleverd blijven aan hackers, met alle gevolgen vandien."

ACTUEEL

Recent publiceerde Bridge Patient Portal, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in gezondheidstechnologie, een vergelijking van de kosten en de toegankelijkheid van de zorg over de hele wereld, met inbegrip van de covid-zorg.

ACTUEEL

Toen de jonge Nederlandse huisarts Marga Gooren in het beroep stapte "was er een stemmetje dat vroeg: wil je dit je hele carrière doen?" Eigenlijk niet, bleek al snel. Na een zoektocht naar zichzelf werd ze coach voor vrouwelijke artsen. "En als ik dan toch kinderloos moet blijven, ben ik nog bewuster gaan denken: wie ben ik, wat wil ik?"

ACTUEEL

Op een druk bijgewoonde academische zitting en aansluitend diner werden op 24 mei de Galenusprijzen 2021 uitgereikt. Een overzicht in beeld.

GALENUSPRIJS

De coronacrisis was een ongeëvenaarde schok, maar als het van Pierre Van Damme (Universiteit Antwerpen) en Arnaud Marchant (ULB) afhangt, gaan ze ons geen tweede keer liggen hebben. Beide onderzoekers richten samen het European Plotkin Institute op, om met hedendaagse methoden en geïntegreerde expertise de doeltreffendheid en veiligheid van vaccins te onderzoeken. Biopreparedness is hun oogmerk.

MEDISCH

Varenicline, een van de belangrijkste hulpmiddelen bij rookstop, is in België sinds bijna een jaar niet meer te verkrijgen en zal dat allicht ook niet zijn voor 2023. Betekent dat dan dat tabakologen machteloos staan? Zeker niet, volgens professor Sophie Gohy, pneumologe en tabakologe aan de Cliniques Saint-Luc (UCL).

CLINICAL UPDATE

De toxische effecten van alcohol en tabak op het ongeboren kind zijn algemeen bekend, maar ook de kwaliteit van de voeding van de moeder speelt een belangrijke rol. Daar kunnen we een vitaminesuppletie aan toevoegen, die zeer welkom of zelfs onmisbaar is, zo legt professor Stéphane Moniotte (Universitair Ziekenhuis Saint-Luc) uit, met cijfers om zijn bewering te staven.

NASCHOLINGSARTIKEL: PEDIATRIE

"Zaken die we wat op het gevoel regelden, sturen we nu meer beredeneerd bij." Dokter Lloyd Remaut staat in voor de kwaliteitswerking van haar groepspraktijk, en maakt daarbij dankbaar gebruik van de kwaliteitsadviezen van Domus Medica. "Die bieden een goed handvat."

PRAKTIJK

De zogenaamde Kwaliteitswet (die al van 2019 dateert) trad tot nu nog maar voor een deel in werking. Op 1 juli eerstkomende treden de overige bepalingen van die wet in werking. Wat moet u daarvan precies weten?

PRAKTIJK

Sinds 3 maart gelden er strengere regels voor wie een gsm of andere mobiele apparatuur achter het stuur wil gebruiken. Op 17 en 18 mei organiseerde de federale wegpolitie samen met 110 lokale politiezones de eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur.

PRAKTIJK

De mininsterraad keurde een ontwerp-KB goed dat het voor artsen mogelijk maakt om attesten voor werkonbekwaamheid digitaal door te sturen, als de patiënt daarmee instemt.

PRAKTIJK

Train World heeft zich in enkele jaren tijd ontpopt tot een van de sterkhouders in het toeristisch circuit van Brussel. Dit keer is het weer raak met de aantrekkelijke tentoonstelling Royals & Trains die - hoe kan het ook anders - geopend werd door koning Filip.

CULTUUR

Philippe Herreweghe werd op 2 mei 75 en dat wordt met klank, tekst en beeld gevierd. De dirigent kan tevreden terugblikken op duizenden concerten overal ter wereld, honderden opnames en tientallen prijzen. Een prachtig uitgegeven boek verleent de verjaardag van Philippe Herreweghe extra luister en er is ook een nieuwe opname die fijnproevers van vroege barokmuziek zeker in vervoering zal brengen.

CULTUUR

De Canadese grootmeester David Cronenberg (Dead Ringers) stelde vorige week in Cannes zijn nieuwste film 'Crimes of the Future'voor, zoals wel vaker bij de maestro een mengeling van medisch getinte sci-fi-thriller en analyse van een dystopische samenleving.

CULTUUR

Het Museo Guggenheim Bilbao viert feest. In oktober zal het 25 jaar geleden zijn dat het iconische museum, ontworpen door Frank O. Gehry, ingehuldigd werd door koning Juan Carlos. Avant-gardekunstenaar Jean Dubuffet opent de feestelijkheden.

CULTUUR+

In het prachtige glasmuseum MusVerre in Sars-Poteries loopt tot eind augustus een buitengewoon knappe expo rond het thema 'Cabinet de Curiosité'. Onder de deelnemers ook Koen Vanmechelen, de jongste tijd zowat alom tegenwoordig, en - jawel - Jan Fabre.

CULTUUR+

Artsenkrant ging op zoek binnen de landsgrenzen naar leuke vakantiehuizen en stootte daarbij op adresjes met een stukje medische geschiedenis, ideaal voor een weekendje weg of om de batterijen op te laden. Bon voyage.

CULTUUR+

Tot na de Tweede Wereldoorlog overleden slachtoffers met zware brandwonden vaak aan hun verwondingen. Dat blijkt uit de analyse van Antwerpse overlijdensakten van 1820 tot 1946 door het project S.O.S. Antwerpen.

ACHTERKRANT