Web weergave

"Wetenschappelijk is België wereldtop. Galenusprijs-winnaars zijn geknipte personen om te tonen wat we kunnen en jongeren te motiveren en te inspireren. Intellect is onze enige grondstof en 'hard sciences' bieden een enorme toegevoegde waarde. Voor ons land maakt dat het verschil."

ACTUEEL

In mei 2021 sloot het paritair comité artsen-ziekenhuizen een 'historisch' sociaal akkoord af dat onder meer voorzag in een uniform (hoger) minimum maandloon voor specialisten in opleiding. Om de extra kosten te dekken, kregen de ziekenhuizen 30 miljoen per jaar. Nu blijkt dat iets meer dan 21 miljoen ook had volstaan.

ACTUEEL

ACTUEEL

In juni krijgen de syndicale artsenverkiezingen hun beslag. Met een zesdelige reeks trapt Artsenkrant de kiescampagne op gang. Daarbij kunnen we niet naast de vaststelling dat steeds minder artsen hun stem uitbrengen op een doktersvakbond. Vijf jaar geleden ging het over amper 23% van het medisch korps. Hoe kan daaraan iets gedaan worden? In deze reeks geven een aantal belangrijke stakeholders uit de gezondheidszorg hun visie op de manier waarop artsen aan het Vlaamse en federale gezondheidsbeleid kunnen participeren. In deze zesde en laatste aflevering komen Zorgnet-Icuro en Bvas aan bod.

ACTUEEL

Vanaf volgende week dinsdag mag u kiezen welk artsensyndicaat voor u vertegenwoordigers stuurt naar de nationale commissie artsen-ziekenfondsen. Als u er kan mee leven dat ziekenfondsen, ambtenaren en policiti uw tarieven vastleggen, stemt u natuurlijk niet.

ACTUEEL

"Ik denk dat we het succes van de Wonca in Brussel nog jaren zullen voelen." Professor Ann Van den Bruel vertelt dat dit jaar meer Belgische huisartsen aan de Wonca participeren. Ze hoopt dat dit nu voortaan zo blijft.

ACTUEEL

Regelmatig zoomt Artsenkrant in op recente ontwikkelingen binnen de healthtechsector. Health technology is een van de snelst groeiende startupscènes in ons land. Deze aflevering: de zorg(medewerkers) in de eerstelijnspraktijk beter en efficiënter coördineren.

ACTUEEL

Of toch volgens de tweejaarlijkse incubator- en acceleratorranking van UBI Global. Imec is een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum op het gebied van nano-elektronica en digitale technologieën. Zijn acceleratorprogramma imec.istart begeleidt ook startups in healthtech.

ACTUEEL

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert Artsenkrant met medewerking van het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) en Domus Medica, en met de financiële steun van het Rode Kruis-Vlaanderen de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'. U, beste lezer, bepaalt mee wie de winnaar wordt door te stemmen op artsenkrant.com. We zetten de vijf kanshebbers nog eens op een rijtje.

ACTUEEL

Op een druk bijgewoonde academische zitting en aansluitend diner werden op 25 mei de Galenusprijzen 2022 uitgereikt. Een overzicht in beeld.

GALENUSPRIJS

Begin deze maand maakte de Britse overheid bekend dat in het Verenigd Koninkrijk minstens één kind geboren is na mitochondriale donatie. Meer details werden niet vrijgegeven, hoewel de wereld uitkijkt naar de resultaten van deze techniek.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

In november van vorig jaar werd ChatGPT op het internet geplaatst. Het systeem is gratis en had vanaf de eerste twee maanden honderd miljoen abonnees. Een storm van commentaren raasde over het web, ook vanuit medische hoek.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

De naam van Maria Montessori wordt klassiek in verband gebracht met een opvoedingsmethode, maar de toepassing daarvan beperkt zich niet tot kinderen. Omdat men levenslang kan leren, hebben woonzorgcentra meer en meer aandacht voor een doeltreffende omkadering van ouderen met cognitieve stoornissen. Zelfbeschikkingsrecht en integratie in de groep staan centraal.

MEDISCH

Jonge leeftijd is een onafhankelijke risicofactor bij borstkanker. In deze leeftijdsgroep leiden een agressievere tumorbiologie en het gebrek aan screeningsprogramma's tot een slechtere prognose. Tijdens ESMO Breast Cancer 2023 kwamen een aantal aanbevelingen en misvattingen aan bod.

MEDISCH

Een Poolse studie bevestigt dat een herstel van het immuunsysteem, ongeacht hoelang men daarvoor nodig heeft, sterk correleert met de overleving van hiv-geïnfecteerde patiënten die een doeltreffende antiretrovirale behandeling volgen.

MEDISCH

Enige tijd geleden bracht de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een nieuw advies uit rond de e-sigaret, als aanvulling bij een eerste document uit 2015. In grote lijnen zijn beide publicaties gelijklopend. Er blijven nog altijd grijze zones bestaan en de HGR geeft hierover advies.(1)

CLINICAL UPDATE

2 juni is World Eating Disorder Day. In meer dan 50 landen worden acties ondernomen om mensen te informeren over eetstoornissen. Eetstoornissen treffen wereldwijd naar schatting 70 miljoen mensen. In Vlaanderen vertoont één op vijf jongeren signalen van een mogelijke eetstoornis.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

Als beginnend arts heb je ongetwijfeld heel wat vragen. Woensdagavond 21 juni helpt het Vlaams Artsensyndicaat je alvast op weg met hun 'Startersdag' in Antwerpen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: EMILY.NAZIONALE@ROULARTA.BE

De Cayenne is een bestseller. Sinds zijn lancering in 2002 zijn meer dan 770.000 exemplaren verkocht van de eerste SUV van Porsche. Zijn onverwacht groot succes luidde de wederopstanding in van het Duitse sportwagenmerk dat sinds een aantal jaren meer SUV's dan sportwagens verkoopt.

PRAKTIJK

De Raad van State heeft op 6 april een prejudiciële vraag gesteld aan het Grondwettelijk Hof in verband met de uitoefening van de klinische psychologie. Artikel 68/1 van de WUG behoudt deze uitoefening in principe voor aan de houders van een universitair diploma in de klinische psychologie.

PRAKTIJK

We kennen Lissabon vooral als de stad van Fado, van Fernando Pessoa, van José Saramago. Maar wist u dat Lissabon ook een fabelachtige collectie Vlaamse Primitieven bezit? En dat je er een schitterend portret van Hélène Fourment van de hand van Rubens vindt? Bovendien loopt er tot 18 september een knappe expo van Rui Chafes en Giacometti in Gulbenkian. Waarop wacht u?

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Wie tijdens de zomer wil genieten van de bruisende oude muziekscene in ons land kan terecht bij twee topfestivals in Antwerpen en Brugge. Snel reserveren is noodzakelijk om een plaatsje te bemachtigen voor de uitgelezen concerten die vaak ook in een aantrekkelijk historisch kader doorgaan. We zetten de programma's van de twee trekpleisters even op een rijtje.

CULTUUR+

Het antwoord op bovenstaande vraag kan u zelf live ontdekken op 6 juni tijdens de streaming van de Prijsceremonie van het Health For All Film Festival (HAFF). U kan de genomineerden al bekijken op het Youtubekanaal van initiatiefnemer WHO (World Health Organisation).

CULTUUR+

In haar langspeelfilmdebuut Plan 75 schotelt de Japanse regisseuse Chie Hayakawa ons een zowel poëtische als wrange en bikkelharde bespiegeling voor op leven, dood, ouderdom en eenzaamheid. In dit drama met sciencefictiontouch staan drie diverse personages centraal die allen iets te maken hebben met een bizar euthanasieplan van de Japanse overheid.

CULTUUR+

"Ik ben sinds kort eigenaar van een tattoo met een verhaal", schreef arts in spe Rutger Den abt (27) uit Westerlo naar aanleiding van de oproep in Artsenkrant. Zijn ceremonial tattoo is enerzijds een mix van symbolen gelinkt aan de geneeskunde, anderzijds een eerbetoon aan zijn onlangs overleden oma.

ACHTERKRANT