Artsenkrant

Web weergave

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten heeft een nieuwe voorzitter. Dokter Philippe Devos komt, zoals verwacht, aan het hoofd te staan van de Bvas als opvolger van Marc Moens die zopas zijn vierde mandaat beëindigde. Artsenkrant had een interview met de kersverse én de aftredende voorzitter.

ACTUEEL

Moest u er nog aan twijfelen: N-VA is veruit de populairste partij bij artsen. Of toch als het van de deelnemers van onze verkiezingspoll afhangt.

ACTUEEL

Artsenkring Zennevallei en de lokale politiezones Zennevallei en Sint-Genesius-Rode/Linkebeek en Drogenbos ondertekenden woensdag jongstleden een samenwerkingsprotocol. Het beoogt onder meer de veiligheid van artsen en hun medewerkers te verhogen en agressie tegen te gaan.

ACTUEEL

De Belgische Beroepsvereniging van Oogheelkundigen (BBO) en het Oogartsensyndicaat (SOOS) gaan bij de Raad van State in beroep tegen het KB van 27 februari 2019 betreffende het beroep van orthoptist-optometrist.

ACTUEEL

VERGRIJZING Omdat er onvoldoende jong bloed bijkomt - en oudere artsen langer blijven werken - zie je jaar na jaar de 'gemiddelde huisarts' verouderen: in 2000 was hij nog 46,6 jaar jong, in 2016 bedroeg zijn leeftijd 52, 7 jaar.

ACTUEEL

Het is misschien tijd om wat heilige huisjes te slopen. Andere huisjes mogen blijven staan, maar moeten grondig gerenoveerd worden. Dokter Gerlant Van Berlaer, de sociaal bewogen kinder- en spoedarts van UZ Brussel, meent dat we onze gezondheidszorg, het overlegmodel en de manier waarop artsen vergoed worden, grondig moeten herbekijken.

ACTUEEL

Vanaf 1 juni betaalt de ziekteverzekering CAR-T-therapie terug, een nieuwe generatie immunotherapie voor de behandeling van twee types bloedkanker. Dat biedt nieuwe perspectieven voor enkele tientallen 'uitbehandelde' patiënten.

ACTUEEL

INTERVIEW Zaterdag 18 mei koos BVAS een nieuwe voorzitter: dokter Philippe Devos, een anesthesist uit Luik. "Ik geloof in de toekomt van het syndicalisme", vertelt uittredend voorzitter Marc Moens aan Artsenkrant. "De opvolging staat klaar. BVAS bloedt niet dood wanneer Moens en de Toeuf met pensioen gaan."

ACTUEEL

VERVOLG COVER De Bvas is het syndicaat van de oudere - mannelijke - Franstalige specialisten. Zo luidt de reputatie alleszins. De nieuwe voorzitter weerlegt dat.

ACTUEEL

ENQUETE Eén 50-plusser op drie voelt zich comfortabeler bij een arts van dezelfde leeftijd. Of de dokter een man of een vrouw is, maakt niet zoveel uit. Tenzij bij intieme klachten of onderzoeken. Het zijn enkele bevindingen uit een enquête bij 4.599 lezers van Plus Magazine.

ACTUEEL

MANTELZORG Vanaf 1 oktober krijgen mantelzorgers erkenning en betaald verlof. Dat maakte minister De Block onlangs bekend.

ACTUEEL

TRANSLATIONEEL ONDERZOEK Al bijna twee eeuwen zetten we ze weg als een fait divers, maar voortaan piepen we anders: Charcot-Leyden-eiwitkristallen die aanwezig zijn in het slijm van astmapatiënten bieden een nieuw aangrijpingspunt voor behandeling. Dat blijkt uit een artikel dat vandaag verschijnt in Science.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Een internationaal team van onderzoekers ontwikkelde een website waarop observatiestudies kritisch beoordeeld worden.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

ONDERZOEK Wie het ongeveer gehad heeft met kritiek op mannen, kan beter niet verder lezen. Al helemaal niet omdat onderstaande gegevens over wetenschappelijk onderzoek gaan, en mannen er bekaaid vanaf komen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

WEEK VAN HET HARTRIME "Verlies de maat niet!", dat is de slogan van de Week van het Hartritme 2019 die loopt van 17 tot en met 21 juni.

MEDISCH

OBESITAS Bariatrische chirurgie is niet altijd de snelle oplossing voor een lastig probleem zoals het vaak nog wordt gepercipieerd. Bij 20 tot 30% van de patiënten is er na de ingreep onvoldoende gewichtsverlies of zelfs gewichtstoename. Waaraan dat ligt, is niet geheel duidelijk.

MEDISCH

NEUROLOGIE Als 80% tot 85% van de MS-patiënten een RRMS-type hebben, en 10-15% een primair progressief type (PPMS), wat zijn dan de kenmerken van de secundair progressieve (SPMS) vorm?

CLINICAL UPDATE

NEUROLOGIE De uitdaging in het stellen van de diagnose van MS ligt bij het klinisch geïsoleerd syndroom (CIS): is dit een eerste opflakkering of niet? En dat is belangrijk sinds we weten dat een vroege behandeling van relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS) de prognose op lange termijn verbetert.

CLINICAL UPDATE

Meer dan 300 artsen klopten de voorbije 2,5 jaar aan bij Arts in Nood, een initiatief voor artsen met psychische problemen. Dat is veel maar dan ook weer niet, vindt coördinator Koen Matton. "Naar schatting 8 à 10% van alle artsen kampt met psychische problemen. Dat komt neer op zo'n 4.000 artsen in ons land. Dan weet je dat we nog heel wat werk hebben..."

PRAKTIJK COÖRDINATIE: GEERT.VERRIJKEN@ROULARTA.BE

AUTO Tegen 2021 mag volgens de Europese Commissie de gemiddelde CO2-uitstoot van de complete vloot van een automerk niet meer bedragen dan 95 g/km. Wie die norm niet haalt, moet zware boetes betalen en riskeert groot imagoverlies. Om financiële aderlating en vernedering te voorkomen, bereiden zowat alle merken de introductie voor van een reeks modellen die geheel of gedeeltelijk elektrisch worden aangedreven.

PRAKTIJK

BOEKEN Neurobiologe Lone Frank reconstrueert in The pleasure shock leven en werk van een vergeten pionier in de diepe breinstimulatie. Ze schreef een verbijsterende ontstaansgeschiedenis van een techniek die vragen oproept.

PRAKTIJK

Het Mechelse theatergezelschap Abattoir Fermé wordt dit jaar 20. Een verjaardag die in stijl wordt gevierd met een expositie en een boek. Weliswaar op een geheel eigen manier, zoals het Abattoir Fermé betaamt.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

MUSIC Hopelijk bent u bij de gelukkigen die een kaartje konden bemachtigen voor een van de rewindconcerten die dEUS speelt naar aanleiding van de 20ste verjaardag van The Ideal Crash. Tijden de zomerfestivals krijgt u een herkansing. Een terugblik op een van de vele bewogen periodes van misschien wel België's beste band ooit.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

FILM In 'Dolor Y Gloria' duikt de oude fetisjacteur Antiono Banderas weer op als een door fysieke en mentale kwaaltjes geteisterde filmregisseur die zijn verleden oprakelt. In de flashbacks krijgt ook Penelope Cruz een kleine rol als de moeder. Een zoveelste parel aan de kroon van de Spaanse maestro Pedro Almodóvar.

CULTUUR+

FILM Na zijn fenomenaal debuut 'Son of Saul' bewijst Laszlo Nemes met 'Sunset' andermaal zijn onwaarschijnlijk vakmanschap. Juli Jakab schittert als de jonge vrouw die de bizarre lotgevallen van haar familie in Hongarije bij het begin van de 20e eeuw tracht te ontrafelen.

CULTUUR+

FILM 'La Dernière folie de Claire Darling' koppelt moeder Catherine Deneuve aan haar dochter Chiara Mastroianni. Deneuve speelt een dementerende vrouw die na een nachtelijke openbaring besluit haar inboedel (honderden antieke spulletjes) voor een habbekrats te verkopen. Dan doemen de herinneringen en personen uit haar verleden op.

CULTUUR+

KLASSIEK Na de prachtprestatie van het Muntorkest in Wagners beklijvende opera Tristan und Isolde is het nu vooral uitkijken naar het Beethoven-concert dat hetzelfde orkest onder leiding van muziekdirecteur Alain Altinoglu brengt in Bozar.

CULTUUR+

Het Brussels Jazz Weekend staat sinds 2017 bekend onder zijn huidige naam. Ook al blijft de opzet zeer herkenbaar, op een voorzichtige manier probeert het evenement een eigen profiel te vinden waarmee het zich onderscheiden kan van zijn historische voorgangers de Brussels Jazz Rally en de Brussels Jazz Marathon.

CULTUUR+

In de laatste week voor de verkiezingen slaat één ziekte om zich heen: de verkiezingskoorts. Nee, u hebt geen thermometer nodig voor een diagnose. Meestal zijn ook bijkomende onderzoeken overbodig. Met een scherpe klinische blik is de diagnose snel gesteld.

OPINIE