Artsenkrant

Web weergave

"Al meer dan 1.000 stempels zijn er besteld en er stromen nog dagelijks reacties binnen. Elke arts zou een stempel moeten hebben. Zonder patiënten in de problemen te brengen, kan de blauwe krokodil effectief iets veranderen."

ACTUEEL

Hilde Crevits, tot nu in de regering Jambon minister van Economie, Innovatie, Werk, en Landbouw, wordt voortaan bevoegd voor het Vlaamse beleid inzakelksgezondheid en welzijn.

ACTUEEL

Belgische kandidaat-artsen zijn aan een quotum onderworpen dat niet geldt voor artsen van buiten de Europese Economische Ruimte. Buitenlanders worden dus 'positief gediscrimineerd'. Passende wetgeving kan de instroom indijken.

ACTUEEL

Na tien jaar heeft Geneeskunde voor het Volk een nieuwe visietekst. Een van de kernideeën is de oprichting van gemeentelijke 'gezondheidshuizen' voor preventie. "Er zijn veel goede preventie-initiatieven maar vaak ontbreekt de lokale uitwerking."

ACTUEEL

"11.000 geschiktheidsattesten voor leerkrachten per jaar, het attest dat het kind gezond is, zonnebankattesten enz. allemaal afgeschaft. Aangepast is bijvoorbeeld het attest mobiliteitshulpmiddelen. We hebben al wel wat verwezenlijkt."

ACTUEEL

Hoewel het aantal actieve huisartsen in de zorg tussen 2016 en 2036 met bijna een vijfde zal toenemen, zal de capaciteit van deze groep om de zorgvraag op te vangen in dezelfde periode met meer dan een vijfde dalen. Dat voorspellen de 'alternatieve' projecties van de Planningcommissie.

ACTUEEL

De globale uitgaven voor geneesmiddelen gaan in 2020 verder in stijgende lijn. De toename voor 2020/2019 (4,5%) ligt wel lager dan in de jaren 2017 tot 2019 (tussen 6 en 7%). In de ziekenhuizen zien we dezelfde tendens: +6,5% in 2020 tegenover +14 à 17% voor de drie voorgaande jaren. In de officina is de stijging beperkter (+2,6%). Alles samen bedragen de uitgaven in 2020 5,5 miljard euro.

ACTUEEL

Het Fonds Dr. Daniël De Coninck, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt 25 eerstelijnsprojecten die op een doeltreffende en menselijke manier patiënten helpen. Daarbij staan levensdoelen centraal en niet de ziekte van de patiënt. Dat vergt een cultuuromslag en bezinning.

ACTUEEL

Als iemand een discrepantie ervaart tussen zijn of haar denken en handelen, ontstaat er een onbehaaglijke psychische spanning, die wordt bestempeld als cognitieve dissonantie. De persoon zal proberen die spanning weg te werken.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Het Obesitas Platform België is ontstaan in de schoot van BASO en zal worden gelanceerd op 20 mei. Toelichtingen krijgen we van BASO-voorzitter prof. Bart Van der Schueren (dienst chronische ziekten en metabolisme, KULeuven en dienst endocrinologie UZ Leuven).

MEDISCH

Naast de typische blindedarmontsteking kunnen verschillende pathologieën of afwijkingen een kind (al dan niet) in de operatiekamer doen belanden, en soms met relatieve spoed. Het is dus belangrijk om alert te blijven voor een aantal valkuilen. Prof. Henri Steyaert, diensthoofd van de afdeling Kinderheelkunde in het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (ULB), licht deze toe voor Eduthon.

NASCHOLINGSARTIKEL: PEDIATRIE DEEL 3

In deze reeks zoomen we in op recente ontwikkelingen binnen de healthTechsector. Health technology is een van de snelst groeiende startupscènes in ons land. Deze aflevering: medische notities eenvoudig, gestructureerd en gecodeerd invoeren.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Slechts een kwart van de kinderen in België wordt correct vervoerd in het juiste kinderbeveiligingssysteem. Dat staat te lezen in een onderzoek van Vias institute over kinderen en verkeersveiligheid.

PRAKTIJK

Het Institute for Professional Care organiseert al sinds 2015 specifieke opleidingen voor schoonheidsspecialisten en kappers, om hen te leren mensen met kanker te verzorgen.

PRAKTIJK

Componist Wim Henderickx werd afgelopen maand 60 en verkeert in de compositorische fleur van zijn leven. Met een nieuwe opera naar het boek 'De bekeerlinge' van Stefan Hertmans viert hij zijn verjaardag in stijl.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Donderdag 26, vrijdag 27 en zaterdag 28 mei 2022 genieten in het Antwerpse Sportpaleis meer dan 40.000 zorgmedewerkers van optredens van o.a. Axelle Red, Stan van Samang, Willy Sommers, Sylver, Laura Tesoro, Mama's Jasje en Sandra Kim, onder begeleiding van het Antwerp Philharmonic Orchestra. Presentator van dienst is Kürt Rogiers.

CULTUUR COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Het verhaal van de Sackler familie en hun pijnstillerimperium heeft alles van een 19de-eeuws epos: dramatische diepgang en morele tweespalt in een spel van ontsporing, manipulatie en macht - en niemand die het wou zien.

CULTUUR+

Op 14 juni doet de Malinese Oumou Sangaré, een gigant van de Afrikaanse muziek, de Ancienne Belgique aan tijdens haar 'Acoustic Tour'. Volgend weekend (26 tot 29 mei) kan u in de Brusselse Bozar andere machtige Afrikaanse artiestes en intellectuelen meepikken op de 5e editie van het Afropolitan Festival. Onder de noemer 'Women Power' staat de creatieve kracht van vrouwelijke Afrikaanse artiesten en artiesten van Afrikaanse afkomst, naast hun strijd voor meer vrijheid, centraal.

CULTUUR+