Artsenkrant nr. 20 | 17 mei 2019

cover Artsenkrant

Lees Artsenkrant digitaal

Web weergave

'Overlegmodel niet dood'

Op 18 mei verkiest BVAS/Absym een nieuwe voorzitter. Begin vorig jaar gaf Marc Moens als secretaris-generaal bij het VBS de fakkel door, nu doet hij dat ook als topman van de BVAS.

ACTUEEL

Comeback?

In een leuk clipje op de social media - felicitaties voor haar communicatieteam - kondigt Maggie De Block haar intentie aan om na 26 mei opnieuw minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken te worden.

EDITO

De praktijkvoering hertekend

KB 78 Afgelopen dinsdag in het Staatsblad verscheen de zogenaamde 'kwaliteitswet'. Tegelijk verschenen ook een aantal aanpassingen op de wet op de gezondheidszorgberoepen. Een tandem die een van de grote werven van Maggie De Block vormt. Er komen nieuwe voorwaarden voor de uitoefening van de geneeskunst. De provinciale geneeskunde commissies worden vervangen door een Toezichtcommissie.

ACTUEEL

'Accreditering doet artsen samenwerken'

Marc Moens is actief in de beroepsverdediging sinds 1988, eerst was dat voor het eigen specialisme. Als klinisch bioloog werd hij in 1988 in de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen opgenomen. Dat was toen nog als expert, nog niet met een verkozen mandaat. In deze en in de volgende Artsenkrant blikken we terug op 30 jaar syndicalisme.

ACTUEEL

Cijfers zijn op zoek naar een verklaring

Matroesjka's noemt Marc Moens ze - de dossiers over de praktijkvariabiliteit die het Riziv online heeft gezet. De dossiers kwamen op de laatste Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen van 29 april nog eens ter sprake, met een warme oproep naar artsenverenigingen toe. Maar u kunt ze zelf alle 46 online bekijken.

ACTUEEL

'Grote nood aan een globale visie'

Petra De Sutter is momenteel senator en zetelt in het parlement van de Raad van Europa. Ze is ook professor gynaecologie. Aan het UZ Gent leidt ze de afdeling reproductieve geneeskunde. "Onze Belgische gezondheidszorg mist vandaag vooral visie", zegt De Sutter.

ACTUEEL

3 vragen aan 5 artsen-politici

Op 26 mei trekken we met zijn allen naar de stembus om Vlaamse, federale en Europees parlementsleden aan te duiden. In aanloop daarheen stellen we aan vijf politieke partijen drie vragen. Met name:

ACTUEEL

Vergrijzing

STUDIE In 2017 werd meer dan een kwart van de chronisch zieke ouderen opgenomen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een recente studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

ACTUEEL

Vrouwelijke seksdelinquenten blijven blinde vlek

PSYCHIATRIE Gebrek aan aandacht voor seksueel delict staat dezer dagen weer droevig in de actualiteit. Bijzonder weinig aandacht is er voor seksueel misbruik gepleegd door vrouwen. De literatuur kaart dit al zowat tien jaar aan, maar een recent artikel van Duitse auteurs geeft te kennen dat er in al die tijd weinig veranderd is. De slachtoffers zijn voornamelijk kinderen.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Vrouwencompetitie tussen sekse en gender

ATLETIEK Het debat rond de nieuwe IAAFreglementering kan in perspectief worden geplaatst met een historisch overzicht van het beleid rond de vrouwencompetitie. Hoofdbrekens troef.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Wildgroei rond geclaimd gewichtsverlies

Mensen gebruiken de e-sigaret om gewicht te verliezen, met of zonder nicotine. Dat stelt men althans vast in de Verenigde Staten. Op vlak van reglementering is het chaos.

MEDISCH

E-sigaret bevat (schadelijke) metaaldeeltjes

LONGAANDOENINGEN Metalen uit e-sigarettoestellen worden doorgegeven aan de e-vloeistof en vervolgens naar de aerosol die wordt ingeademd door de gebruiker. Voor sommige metalen zijn de concentraties zelfs hoger dan bij de klassieke sigaret.

MEDISCH

Open Access, zegen of vloek?

PUBLICEREN De recentste aflevering van de rubriek 'Head to Head' in British Medical Journal gaat over de vraag of artikels in 'Open Access' de evolutie van de medische wetenschap kunnen versnellen.

MEDISCH

Huntington

NEUROLOGIE Vorige week was er in New England Journal of Medicine bemoedigend nieuws voor patiënten met de ziekte van Huntington. Hoewel.

MEDISCH

Een nieuw tijdperk in de behandeling van migraine

NEUROLOGIE Omdat nieuwe behandelingsopties aantreden voor de behandeling van migraine, heeft de American Headache Society hierover begin dit jaar een consensusdocument gepubliceerd. De doorbraak betreft vooral de preventieve behandeling van migraine.

CLINICAL UPDATE

De emotionele impact van een miskraam

BEGELEIDING Zowat één op de tien zwangerschappen wordt niet voldragen, en een niet goed verwerkte miskraam kan een grote emotionele impact hebben, zelfs maanden of jaren nadien. Wat kan u als huisarts betekenen voor uw patiënte en haar partner?

PRAKTIJK

Verkeer wordt steeds onbeschaafder

MOBILITEIT Verkeersaggressie, zoals andere weggebruikers beledigen achter het stuur, claxonneren, bumperkleven of zelfs uit de auto stappen om het uitte vechten, komt steeds vaker voor in België. Dit onaangepast gedrag stijgt in België sterker dan in andere Europese landen.

PRAKTIJK

Correcte plaatsbeschrijving kan discussies voorkomen

U verhuurt een woning of appartement of huurt de ruimte waarin u uw praktijk uitoefent. Moet er bij het begin en het einde van de huur een plaatsbeschrijving opgemaakt worden? Wat is het belang daarvan en hoe gaat u hiervoor te werk?

PRAKTIJK

De mensen achter de labels

BOEKEN Hoe ziet iemand er uit die een diagnostisch label van de dsm heeft toegewezen gekregen? Dat wilde die Nederlandse psycholoog Vittorio Busato wel eens weten. Hij is hoofdredacteur van het vakblad van de Nederlands Instituut van Psychologen en schreef eerder een biografi e over Piet Vroon (de bekende, geestesziek geworden hoogleraar psychologie) en een roman over een hoogleraar psychologie die door een misstap in een tbs-kliniek belandt.

PRAKTIJK

Een meer dan goddelijke componist

Het Concertgebouw Brugge focust vijf keer per jaar op een topstuk uit de muziekgeschiedenis, een werk dat je minstens één keer in je leven live gehoord moet hebben. Volgende week staan de Boetepsalmen van Orlandus Lassus in de kijker.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

The sound of the Police Woman

MUZIEK Joan as Police Woman komt 15 jaar carrière vieren met een halte van haar Joanthology toer in de Antwerpse concertzaal De Roma. Helemaal solo met die unieke stem, zichzelf begeleidend op gitaar en piano, zal ze de hele zaal inpakken met songs vol melancholie en verlangen.

CULTUUR+ COÖRDINATIE: HENK.VAN.NIEUWENHOVE@ROULARTA.BE

Muzikant tussen poëzie en prostitutie

CULTUURMIX Hendrik Willemyns, de frontman van Arsenal, brengt met 'Birdsong' een indrukwekkend multimediaal project dat zowel film, poëzie als muziek bestrijkt. Boek en muziek zijn samen te koop, het filmconcert kan u op 31 mei in de Antwerpse Bourla bekijken.

CULTUUR+

Finale Koningin Elisabethwedstrijd met Belgisch tintje

Voor het eerst in tien jaar staat er nog eens een Belg in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Sylvia Huang was op 29 april, bij de start van de wedstrijd, ook al de enige Belgische onder de 71 violisten.

CULTUUR+

Kanonnade

Enkele levens geleden was ik een tijdlang hoofdredacteur van medische tijdschriften. Hoewel contact met adverteerders niet tot mijn kerntaken behoorde, wilde dat wel eens voorvallen. "Wat vindt u van de toekan?", vroeg een productmanager. Ik viel uit de lucht: "Toekan?" Ze bleken al maandenlang een campagne te voeren in mijn bladen. Ik mompelde wat over "goed gevonden", maar wist in de verste verte niet waar de man het over had. Niet mijn meest glorieuze moment.

OPINIE

De gynaecoloog en de keizer

GESCHIEDENIS 20 maart 1811. Parijs verneemt via 101 kanonschoten de geboorte van een troonopvolger. Napoleon beschrijft in een brief aan de keizer van Oostenrijk - zijn schoonvader - het geluk en de angsten die hijzelf en de keizerin hebben beleefd. De bevalling had namelijk heel slecht kunnen aflopen voor zowel Marie-Louise als voor haar zoon. Alles kwam goed dankzij de koelbloedigheid van dokter Antoine Dubois.

ACHTERKRANT