Artsenkrant

Web weergave

"Het is aan de regio's, de ziekenhuizen en de eerste lijn om zelf te bepalen welke beroepscategorieën prioritair gevaccineerd worden in functie van het besmettingsrisico. Dat is geen opdracht van de federale vaccinatie-taskforce."

ACTUEEL

In 2020 werd overgeschakeld van fysieke, gecentraliseerde toelatingsexamens (tand)arts naar digitale proeven op tientallen locaties. De tijd was krap en dus kon het pas eind augustus. Dit jaar keert men dus terug naar het traditionele examenmoment begin juli.

ACTUEEL

"Dit is geen statisch gebeuren, we hanteren een dynamische strategie. En de keuzes staan in functie van massavaccinatie, ze zijn niet altijd gemaakt op maat van individuen." Dat zegt de voorzitter van de vaccinatietaskforce professor Dirk Ramaekers.

ACTUEEL

Vanaf deze maand gaat België op een gestructureerde en anonieme wijze maternale sterftes registreren en analyseren. Het systeem werd Belgian Analysis system for Maternal Mortality (BAMM) gedoopt. Het is een initiatief van het College voor Moeder en Pasgeborene, met de steun van de FOD Volksgezondheid.

ACTUEEL

"In de eerste golf kwam er per vier à zes opgenomen patiënten één patiënt op Intensieve Zorg terecht. 1.355 van de 2.024 patiënten op de Belgische IZ-afdelingen waren op het piekmoment, 9 april, covid-patiënten- en 699 niet-covid-patiënten."

ACTUEEL

Het Verzekeringscomité en de Algemene Raad keurden op 21 december het akkoord artsen-ziekenfondsen voor 2021 goed. Het akkoord kreeg de week voordien de goedkeuring al van alle leden van de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen.

ACTUEEL

Laat de covid-19-pandemie een aanleiding zijn om bevoegdheden en verantwoordelijkheden duidelijker af te bakenen, zegt Marnix Denys, managing director van beMedTech, de Belgische federatie van de medisch-technologische industrie.

ACTUEEL

Hebt u het grote lot gewonnen? Bent u van een ladder gevallen? Hebt u een naaste in het ziekenhuis? Dan gaat u dat vast aan iemand vertellen. Als we emoties gekoppeld aan belevenissen niet met anderen konden delen, zou ons leven ondraaglijk worden. Het maatschappelijk leven zou danig verschralen.

MEDISCH

Autologe stamceltransplantatie is één van de behandelingsopties bij hematologische kanker, maar de oogst van stamcellen pakt soms schraal uit. Een extract van chilipeper opent nieuwe perspectieven.

MEDISCH

Nu het voorbije jaar ons geleerd heeft hoe slecht we de toekomst kunnen voorspellen, klinkt de vraag naar wat ons in de komende twaalf maanden mogelijk te wachten staat bijna hilarisch. Toch hebben een aantal medische nieuwssites zich gewaagd aan een vooruitblik op het vlak van gezondheidszorg.

MEDISCH

De derde nationale meeting van de ImmunoScience Academy (ISA) op 16 december 2020 werd door corona op zijn kop gezet en ging voor het eerst virtueel door. De meeting was volledig gewijd aan de covid-19-pandemie en werd vanop afstand gevolgd door meer dan 250 artsen. Hieronder vindt u een kort verslag van de meeting.

CONGRES

Het jaar 2020 eindigde iets minder slecht dan beleggers hadden gevreesd. Is dit dan de voorbode van een schitterend 2021 voor de economie en de beurs? En zullen de waardeaandelen weerwraak nemen op de groeiaandelen?

PRAKTIJK

Het is geleden van 1997 dat er minder nieuwe auto's in ons land werden ingeschrevendan in 2020. Wat 2021 brengt, durft niemand te voorspellen en hangt ervan af hoe snel we corona onder controle krijgen én hoe goed de economie zich herstelt.

PRAKTIJK

Recent konden enkele masterstudenten van KU Leuven een bypass-hartoperatie meevolgen... door de ogen van de chirurg. Met behulp van smart glasses - een camerabril - werd de operatie gelivestreamd naar de studenten die door corona noodgedwongen thuiszitten.

PRAKTIJK

In Luik loopt, verlengd tot 14 februari, een zeer interessante tentoonstelling over Alberto Giacometti. La Cité Miroir, de tempel van de vrijzinnigheid, prachtig ingebed in het stedelijke modernistische zwembad van weleer, levert een huzarenstuk. Thema is het intellectuele vuurwerk tussen de Zwitserse beeldhouwer en de Franse filosofen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir die mekaar vonden en versterkten in hun humanistische zoektocht.

CULTUUR+

Voor de tweede keer zijn de plastinaatmensen van de tentoonstelling Real Bodies in België op bezoek. De eerste keer gebeurde dat in 2018 in Tour & Taxis, Brussel, nu zijn ze te gast in het Antwerpse Sportpaleis.

CULTUUR+

Het menselijk lichaam is ook het thema van een fototentoonstelling in het Musée L van Louvain-la-Neuve. De expo onderzoekt de manier waarop het lichaam in de kunstfotografie geënsceneerd wordt in de voorbije 50 jaar.

CULTUUR+

De oorlog tegen corona domineerde het jaar 2020. Een terugblik op het bizarre filmjaar 2020 toont aan dat voor het betere werk de filmmakers vaak hun inspiratie vonden in oorlogen van vroeger en nu. Zo ook Sam Mendes met 1917, film die de Grote Prijs van de Unie van de Filmkritiek (UFK) wegkaapte.

CULTUUR+

Sinds vorige week verzorgt KVS artistieke interventies in het UZ Brussel. Waar het Brusselse stadstheater op die manier het zorgpersoneel een hart onder de riem wil steken, is het ziekenhuis blij KVS een alternatief podium te kunnen bieden. Onze theaterrecensent Peter Anthonissen ging alvast een kijkje nemen.

CULTUUR+

In tijden van quarantaine kan muziek helend werken. Vandaag een greep uit de discografische neerslag van musici die solo hun venster openen op de wereld. Alleen gewapend met hun kostbare instrument, hun vakmanschap en hun creatieve talent gaan ze op zoek naar schoonheid, naar antwoorden, en misschien zelfs naar onsterfelijkheid.

CULTUUR+

Simon Stevin, geboren in Brugge in 1548, stierf in 1620 geleden in Leiden. De 400ste verjaardag van het overlijden van een van de knapste koppen van de Lage Landen was de aanleiding voor een kleine, fijne tentoonstelling in het stadsarchief van zijn geboortestad die door de pandemie echter voortijdig de deuren moest sluiten.

CULTUUR+

De Vlaamse arts Carolus Battus (Carel Baeten) publiceerde in 1593 in Dordrecht Eenen seer schonen ende excellenten Coc-boec als bijlage bij zijn vertaling van een Duits medisch handboek.

CULTUUR+

Soetkin Milbouw werkt in een huisartsenpraktijk in Wuustwezel. In die gemeente is ze recent ook gestart als CRA van WZC Amandina. Om te ontspannen neemt ze graag plaats achter de piano. Daar borrelen pianostukken op die het ondertussen bijzonder goed doen op de streamingdiensten.

ACHTERKRANT