Artsenkrant

Web weergave

Maandag, na toelichting van minister Vandenbroucke in de Nationale Commissie, zette de Bvas zijn procedure voor het opzeggen van het lopende akkoord artsen-ziekenfondsen stop.

ACTUEEL

Een grote meerderheid van huisartsen (86,8%) neemt de wagen om huisbezoeken af te leggen. De meesten wisselen wel af: ook de fiets (14,0%) en de e-bike (18,0%) zijn populair. Een aantal huisartsen (16,9%) legt huisbezoeken zelfs te voet af.

ACTUEEL

De meeste artsen zijn zelfstandige beoefenaars van een vrij beroep. De baseline is dus dat ze zelf hun ereloon bepalen. Maar precies om armlastige patiënten niet in de kou te laten staan, voerde men zestig jaar geleden het conventie- en akkoordensysteem in. Wie zich conventioneert, gaat akkoord met vaste, sociale tarieven. Artsen die dat niet doen honoraria opleggen, druist dus totaal in tegen de filosofie van het systeem.

EDITO

Sinds 1 november 2022 ontvangen huisartsen een vergoeding voor Advance Care Planning. Forum Palliatieve Zorg en LEIF van het expertisecentrum Waardig Levenseinde in Wemmel ontwikkelden een e-learning om de kennis van (huis)artsen over voorafgaande zorgplanning te verruimen en hen klaar te stomen om er ook in de praktijk mee aan de slag te gaan.

ACTUEEL

"De juiste zorg op de juiste plaats en meer en betere samenwerking over de disciplines en lijnen heen. Dat zijn de basisideeën." Aldus minister van sociale zaken Frank Vandenbroucke. In UZ Leuven stelde hij een uitbreiding voor van het aantal ingrepen in het chirurgisch dagziekenhuis.

ACTUEEL

De helft van het medisch korps rijdt momenteel met een benzinewagen, auto's aangedreven door fossiele brandstof zijn nog steeds goed ingeburgerd. Daarin komt wel verandering. Een nieuwe wagen kopen, betekent voor 37,2% van de artsen resoluut opteren voor elektrisch rijden.

ACTUEEL

Artsen die geconventioneerd zijn, krijgen iets meer dan 1.000 euro als crisispremie in 2023. Het Riziv maakte net voor Kerstmis bekend hoe het de 100 miljoen euro wil verdelen waarmee het selectief zorgverleners die zich aan de Riziv-tarieven houden, wil compenseren voor de oplopende kosten.

ACTUEEL

Volgens een meta-analyse die recentelijk verscheen in BMJ Global Health lopen talrijke jongeren een risico op gehoorverlies, omdat ze op concerten of bij het gebruik van een koptelefoon aan te sterke geluiden worden blootgesteld.

MEDISCH

Een Franse prospectieve multicentrische studie heeft de prevalentie van en de risicofactoren voor fragiliteit geëvalueerd bij hiv-geïnfecteerde patiënten van 70 jaar of ouder. Een interessante studie gezien de vergrijzing van de populatie van patiënten met hiv. Tot nog toe was immers enkel de fragiliteit bij patiënten van middelbare leeftijd onderzocht.

MEDISCH

PrEP (pre-expositieprofylaxe) wint elke dag terrein en is vlot te verkrijgen in veel landen. Toch gebeurt het nog vaak dat mensen die het risico lopen op een hiv-infectie, naar de spoedafdeling gaan voor een PEP (postexpositiebehandeling) na onbeschermde anale geslachtsgemeenschap. Een Engelse studie heeft het profiel van die 'volhouders' geanalyseerd.

MEDISCH

De 20ste editie van het Valentijn Vaccinatiesymposium (Universiteit Antwerpen) staat stil bij de complottheorie als algemeen verschijnsel, met bijzondere focus op de betekenis daarvan voor vaccinatiebereidheid. Specifieke educatieve tools worden ingezet om de argumentatie en communicatievaardigheden van vaccinatoren aan te scherpen.

MEDISCH

De wereld kijkt verontrust toe hoe China zijn grenzen heropent voor de uitstroom van reizigers naar het buitenland, terwijl er intern een hevige covid-epidemie woedt. Wat is de kans dat nieuwe varianten internationaal worden verspreid terwijl de immuniteit van de westerse bevolking daar niet op voorbereid is?

MEDISCH

Vanwege hun magere opbrengst werden ze jarenlang verwaarloosd. Maar nu de rente sinds 2022 sterk stijgt, komen obligaties bij sommige beleggers weer in beeld. Maar met de nodige nuances, want er bestaan verschillende soorten.

PRAKTIJK

De elektrische fiets zet zijn opmars voort: bij de fietsvakhandel is bijna de helft van alle verkochte fietsen elektrisch. Waar moet u op letten als u een elektrische fiets wenst aan te schaffen?

PRAKTIJK

Wat kunt ú als leidinggevende doen voor het welzijn van de collega-artsen in uw praktijk, de haio's, de secretariaatsmedewerkers,...? Hoe pakt u stressoren aan? En hoe ondersteunt u iemand die uitvalt?

PRAKTIJK

Het Kunstuur Mechelen is inmiddels al aan zijn vijfde editie toe die zal lopen tot 30 juni 2023. In het Historisch Stadhuis van Hasselt werd de eerste editie vorige zondag afgerond. Roeselare beleeft zijn primeur op 21 maart in de Sint-Amandskerk. Op vier jaar tijd is Het Kunstuur een vaste waarde geworden in het cultuurlandschap van Vlaanderen.

CULTUUR+

Met de voorstelling Creature is er opnieuw werk van Britse choreograaf Akram Kahn bij Opera Ballet Vlaanderen te zien. Het verhaal vertelt over uitbuiting en menselijke grenzen. Verlatenheid, isolatie en het verlangen naar verbondenheid staan in deze choreografie centraal.

CULTUUR+

'The Banshees of Inisherin' kaapte het meeste nominaties weg voor de komende uitreiking van de Golden Globes. Regisseur Martin McDonagh ('Tree Billboards Outside Ebbing Missouri') herenigde zijn duo uit 'In Bruges': Colin Farrell en Brendan Gleeson. Dit sobere pareltje over mannenvriendschap op een Iers eiland zwemt in de emoties en de gitzwarte humor.

CULTUUR+

"Luchtvaartgeneeskunde is voor veel collega's een nobele onbekende. Misschien is het daarom minder geliefd? Zo hebben wij recent veel kandidaat-astronauten moeten keuren", vertellen An Van Rompay (50) en Marina Vanbrabant (69). Beide dokters zijn goed geplaatst om ons in te wijden in de materie: dr. Van Rompay keurt onder andere onze F-16-piloten, dr. Vanbrabant (ex-Sabena en ex-Bestuur der Luchtvaart) is vicevoorzitter van Amabel, de Belgian Aeromedical Association.

ACHTERKRANT