Artsenkrant

Web weergave

Het verbond der Belgische beroepsverenigingen van artsen-specialisten (VBS) legt in een nota aan het Riziv zijn visie op doelmatige zorg uit. En maakt van de gelegenheid gebruik om twee breekpunten aan te kaarten: de inschrijving bij de huisarts en de echelonnering. Voorzitter Jean-Luc Demeere licht toe - syndicaten en artsen in opleiding reageren negatief.

ACTUEEL

De haio's krijgen een aanmoedigingspremie van bruto 985 euro - als blijk van waardering voor de inspanningen die ze leverden tijdens de covidcrisis. (Aansluitend: uitgebreid verslag van de NCAZ van 26 april.)

ACTUEEL

Het akkoord artsen-ziekenfondsen bevatte voor 40 miljoen nieuwe initiatieven zoals een volwaardiger statuut voor haio's en aso, een toezichtshonorarium voor geriaters, de regeling voor een bezoek aan verschillende bewoners in een woonzorgcentra. De grote discussie is hoe het geld moet worden gevonden. Daar raakte de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen (NCAZ) op 26 april nog niet helemaal uit.

ACTUEEL

Je kan een zorgsysteem niet opzetten zoals de manager van een bedrijf dat zou doen, met een hiërarchie binnen de zorglijnen en controle op alle ambulante zorg. De eerste lijn moet in functie staan van de patiënt en de bekwaamheden van de zorgverstrekkers. Dat stelt dr. Jean-Luc Demeere (VBS) in een nota aan het Riziv.

EDITO

Huisartsen ervaren bij het screenen naar naevi en melanomen voornamelijk problemen bij de diagnosestelling. En meer dan acht op de tien van de ondervraagden krijgen graag meer bijscholing over dit onderwerp.

ACTUEEL

Bvas, ASGB/kartel en Domus Medica bestempelen de nota van het VBS aan het Riziv (zie cover en p. 3) respectievelijk als polariserend, vreemd en arrogant.

ACTUEEL

Philip Verheye staat als Manager Technische Zaken in voor de nieuwbouw, renovatie en het onderhoud van de gebouwen van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) in Genk."Het is al 21 jaar mijn hobby", vertelt hij. We spreken met hem voor onze reeks met Zorgnet-Icuro over duurzaamheid. "Duurzaamheid ligt mij na aan het hart. Als je van je hobby's je werkt maakt, put je daar veel energie uit."

ACTUEEL

In deze reeks zoomen we in op recente ontwikkelingen binnen de health tech sector. Health technology is een van de snelst groeiende start-upscènes in ons land. Deze aflevering: de geautomatiseerde huidpriktest.

ACTUEEL

Heel wat Belgische artsen en wetenschappers zijn werkzaam in de Verenigde Staten. Artsenkrant wil dit jaar op hen focussen om te proberen te begrijpen wat er leeft en speelt over de Grote Plas. Deze maand hoppen we naar Texas voor een babbel met gynaecologe Ignatia Van den Veyver (59). "In elke carrière heb je bepalende mentoren en omstandigheden. Ik heb in Baylor College of Medecine zo'n boeiende werkomgeving getroffen dat ik er nooit meer ben weggegaan", vertelt de specialiste prenatale genetica. "Inzake onderwijs en research kan Baylor zeker wedijveren met andere, misschien meer bekende Colleges of Medicine in andere delen van de VS. Houston is bovendien een interessante stad."

ACTUEEL

Vier op de tien 75-plussers gebruikt minstens vijf geneesmiddelen voor een lange periode. In twee op de vijf gevallen zijn minstens drie artsen betrokken bij het voorschrijven van geneesmiddelen. Bij een op de vijf ouderen zijn dit zelfs minstens vier artsen.

ACTUEEL

Over de vatbaarheid van astmapatiënten voor covid-19 zijn uiteenlopende gegevens gerapporteerd. Verschillende factoren kunnen die discrepanties verklaren.

MEDISCH

Al eerder meldde onderzoek dat patiënten hun slaaphouding aanpassen om hun symptomatologie te verlichten. Een recente kleine studie toont aan dat dit ook het geval zou zijn bij astmapatiënten.

CLINICAL UPDATE

Het AZ Delta in Roeselare deed voor het ontwerp en de bouw van de nieuwbouw aan de ingang van de stad een beroep op het studiebureau VK Architects & Engineers. Steven Wallays licht het concept toe.

PRAKTIJK

Het is geen toeval dat Mercedes-Benz als merk voor de tweede keer op een paar maanden tijd hier aan bod komt. Het Duitse premiummerk is immers aan een sterke remonte bezig op het vlak van elektrificatie. De elektrisch aangedreven EQS neemt de handschoen op tegen Tesla & Co.

PRAKTIJK

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de MS-Liga Vlaanderen een sensibiliseringsactie naar aanleiding van Wereld MS-dag. Die vindt plaats op 30 mei. Thema van de actie is 'Op eigen kracht, versterk jezelf'. MS-Liga Vlaanderen zet zich in voor het algemeen welzijn van personen met MS en hun omgeving. De organisatie bestaat sinds 1982, en verenigt zo'n 4.000 patiënten.

PRAKTIJK

Vorig zondag kende de Oscaruitreiking een pak ontroerende momenten. De film Nomadlandwon drie Oscars, Anthony Hopkins werd verrassend de oudste Oscarwinnaar.

CULTUUR

Vorige zondag maakte voor het eerst een Belg kans op de Oscar voor beste film, namelijk Bert Hamelinck als producer van de Belgisch-Amerikaanse prent Sound of Metal. Deze fantastische film over de lotgevallen van een ex-verslaafde drummer die moet weten te overleven wanneer hij zo goed als volledig doof wordt, wist uiteindelijk twee andere Oscars weg te kapen.

CULTUUR

Podium 19 verzachtte afgelopen maanden het gemis aan livecultuur en blijft dat doen tot 30 april. Daarna valt het doek voor de tijdelijke cultuurzender. Op VRT NU blijven de voorstellingen beschikbaar tot einde mei. Als afscheidscadeau presenteert Podium 19 op 30 april het multimediale theaterconcert 'Midzomernachtsdroom'.

CULTUUR+

U hoorde misschien de single Animal, de veelbelovende voorproef van 'The Rhythm of the band', het gloednieuwe album van Arsenal. Dezelfde naam kreeg ook de driedelige documentaire waarin Hendrik Willemyns van Arsenal op zoek gaat naar de oorsprong, toekomst en de definitie van muziek.

CULTUUR+

Els Deloof, kinderarts in het Heilig Hartziekenhuis in Leuven, lanceerde onlangs 'De klus van Gus' op de kinderboekenmarkt. Het verhaal kreeg geleidelijk aan vorm op de afdeling pediatrie. En nu is Gus de Octopus een held voor de kinderen in de Leuvense 'Onderwaterwereld'.

ACHTERKRANT