Artsenkrant

Web weergave

In het algemeen zijn arts-specialisten in opleiding in België tevreden over de verworven kennis en competenties tijdens hun stages, maar aan de manier waarop die verworven worden, schort het een en ander. Dat blijkt uit een recent rapport van de FOD Volksgezondheid.

ACTUEEL

Het voorontwerp van wet tot wijziging van de patiëntenrechtenwet bevat enkele frappante voorbeelden van 'juridisme', of "het overheersen van juridische beschouwing of behandeling in maatschappelijke aangelegenheden".

ACTUEEL

Driekwart van de huisartsen ervaart de werkdruk als hoog tot zeer hoog. Wat minder werk is de algemene verzuchting. Een derde van de huisartsen wil graag een andere soort praktijk. Minister Vandenbroucke liet de tijdsbesteding van huisartsen onderzoeken, en hoe ze die zelf percipiëren.

ACTUEEL

Met hun masterproef over de betrokken bacteriën bij ongecompliceerde urineweginfecties in de eerste lijn en hun resistentieprofiel dingen Jasper Holvoet, Lien De Corte en Laura Vandevelde mee naar de 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant'.

ACTUEEL

De rollen van de stagemeesters en coördinerend stagemeesters moeten duidelijker zijn. Daarnaast moet ook gekeken worden hoeveel artsen in opleiding zij op een kwalitatieve wijze tegelijkertijd kunnen opleiden én welke functies zij kunnen combineren.

ACTUEEL

Met een reeks getuigenissen over kwetsbaarheid en veerkracht wil Artsenkrant bijdragen aan de tendens van stijgende aandacht voor de mens achter de arts/zorgverlener. Deze aflevering: door zijn stress en angsten viel anesthesist Johan De Coster de afgelopen jaren meerdere keren uit.

ACTUEEL

"Wij als jonge artsen willen meer aandacht voor ons mentale welzijn. Wij als 'nieuwe generatie' zien steeds meer het belang van goede zelfzorg, al is er nog veel werk aan de winkel." Van maandag 24 tot en met zondag 30 april organiseren de jonge artsen-specialisten in opleiding en huisartsen in opleiding de 'week van het mentale welzijn'.

ACTUEEL

Hommeles bij de Waalse wachtposten. De 1733 speelt de oproepen voor huisartsenwachtposten door. 's Nachts moet de georganiseerde wachtdienst er voortaan twee huisartsen paraat houden - een 'rijdende wacht' naast de huisarts in de wachtpost.

ACTUEEL

"Artsen hebben de sleutel in handen en in AZ Groeninge zijn ze overtuigd en vragende partij voor accreditatie. Technisch is kwaliteit realiseren niet zo moeilijk. Maar enkel doordat het thema dankzij JCI continu op de agenda staat, groeit het vertrouwen en is iedereen mee in een open kwaliteitscultuur."

ACTUEEL

Onderzoekers slaan internationaal de handen in elkaar om meer duidelijkheid te verkrijgen over de rol van vleermuizen bij het verschijnen van 'nieuwe' virussen bij de mens. De uiteindelijke bedoeling is te kunnen anticiperen op uitbraken, of die in te dijken vóór ze uitgroeien tot een nieuwe pandemie.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Empire of Pain is een boek uit 2021 geschreven door Patrick Radden Keefe. Het gaat over de geschiedenis van de familie Sackler en Purdue Pharma en hun centrale rol in de opiatenepidemie vanaf de jaren 2016. Het boek was een vervolg op een artikel van Keefe uit 2017 in The New Yorker en heeft verschillende prijzen gewonnen - in juni 2023 verschijnt de Nederlandse vertaling Het Pijnstillerimperium.

MEDISCH COÖRDINATIE: MICHELE.LANGENDRIES@ROULARTA.BE

Met een prevalentie van ongeveer 4 tot 15% (afhankelijk van het land en de studies), verdient het prikkelbaredarmsyndroom aandacht. De aandoening stond vroeger bekend als spastisch colon, toen men nog niet wist dat het probleem zich niet noodzakelijk beperkt tot de dikke darm.

CLINICAL UPDATE

Het onderzoek van dr. Sébastien Deferm naar de impact van linkeratriumdisfunctie binnen de contexten van mitraalkleplijden, ischemische hersenberoerte en hartfalen leverde hem de Jacqueline Bernheimprijs 2022 op. Nieuwe kennis leidde onder meer tot de erkenning van een nieuwe entiteit van mitralisklepinsufficiëntie en zo tot een update van internationale richtlijnen.

MEDISCH

Wereldwijd wordt één op de vijf gevallen van suïcide voltrokken met behulp van een pesticide, zo meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Het probleem is vooral nijpend in Zuid-Azië, ondanks dertig jaar restrictiemaatregelen.

MEDISCH

Sparen en beleggen loont. Investeren in financiële producten is echter niet gratis. Er komen meestal kosten bij kijken: voor de dienstverlening, maar soms ook aangevuld met belastingen. Wat u uiteindelijk uitgeeft aan kosten kan sterk uiteenlopen. Goed uitzoeken waarvoor u nu juist betaalt, kan u dus een flinke duit besparen...

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

U kent ze wel, de camerabeelden uit opsporingsprogramma's waarop de inbreker net zo (kuch) duidelijk herkenbaar is als Oscarwinnaar Brendan Fraser in The Whale... Absurd eigenlijk, dat er anno 2023 nog zoveel slimme camera's in omloop zijn die er niet in slagen om beelden te registreren, waar je achteraf ook daadwerkelijk mee naar de politie kan stappen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Artsen zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van gegevens die ze bewaren. Tekst en uitleg door Nils Broeckx, juridisch diensthoofd bij een gegevensverwerkingsbedrijf en gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

Meteen na de Russische inval in Oekraïne trok de Franse autogroep Renault zich terug uit Rusland en verkocht het al zijn Russische bezittingen. Geschat verlies 2,5 miljard euro. Het goede nieuws is dat Renault met de nieuwe Austral en Espace twee nieuwe SUV-modellen uitbrengt die ertoe doen.

PRAKTIJK COÖRDINATIE: VEERLE.CAERELS@ROULARTA.BE

De universiteitsstad Uppsala speelt in de Zweedse geschiedenis een prominente rol. Alumni als Anders Celsius, Carl Linnaeus en Olof Rudbeck hebben de faam van deze alma mater tot ver buiten 's lands grenzen verspreid. Ook zijn diverse plekken in de stad nadrukkelijk verbonden met leven en werk van lokale medici.

CULTUUR COÖRDINATIE: NATHALIE.BEVERNAEGIE@ROULARTA.BE

Fans van misschien wel dé Europese actrice bij uitstek, Romy Schneider, kunnen genieten van een expo en een retrospectieve in de Brusselse Cinéma Palace. Wees getuige van zowel de schoonheid als de tragiek van La Schneider en hoe ze haar tijd ver vooruit was.

CULTUUR+

Het Mechelse festival Lunalia verkent van 22 april tot 7 mei uiteenlopende stijlen, genres en vormen via intieme recitals, uitdagende niet-Europese klanken en hedendaags muziektheater. I Solisti, het ensemble in residentie, en eerdere artists in residence zoals Reinoud Van Mechelen, Floris de Rycker en Sigrid Hausen presenteren er nieuwe projecten.

CULTUUR+

COLUMN en OPINIE REACTIE OF OPINIE? AKOPINIE@ROULARTA.BE

LEZERSBRIEVEN REACTIE OF BRIEF? AKOPINIE@ROULARTA.BE

"Waar stadsontwikkelaars zich buigen over 'hoe richten we de omgeving zo gezond mogelijk in?', focussen wij artsen meer op de vraag 'kunnen we dat groen niet gebruiken om de gezondheid te bevorderen?'. Ons boek bevindt zich op het snijpunt van beide vraagstellingen", vertelt dr. Dirk Avonts, een van de coauteurs van Natuur op doktersvoorschrift en hoofdredacteur van Huisarts Nu, het tijdschrift van Domus Medica.

ACHTERKRANT